Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Mýty o drevostavbách

Čo vám o drevodome nepovedali (2. časť)

Čo vám o drevodome nepovedali (2. časť)

28.12.2018

Obrázok

Montované drevodomy a murované domy budú vždy stáť na opačných stranách barikád. V konečnom dôsledku si svoju klientelu nájdu oba stavebné systémy, no mýty a polopravdy je potrebné vždy dávať na pravú mieru.

V 1. časti sme poukázali na 3 fakty, ktoré mierne prekrúcajú pravdu o drevodomoch. S drevodomami sa však spája oveľa viac skreslených, alebo dokonca nepravdivých informácií a preto sa dnes k tejto téme vrátime. Čo vám teda ešte o drevodomoch zainteresované stavebné spoločnosti určite nepovedia?

Montované drevodomy sa údajne oveľa jednoduchšie stavajú 

Stavba domu je vo všeobecnosti náročný a pomerne zdĺhavý proces. Úplne po všetkých stránkach, vrátane tej časovej a samozrejme finančnej. Kúpa pozemku, výber správneho katalógového projektu alebo individuálneho projektu, či vybavenie stavebného povolenia budú vyžadovať dávku trpezlivosti a času.

Treba však zároveň povedať, že výstavba rodinného domu nie je tým úplne najsprávnejším miestom na preteky s časom. A hneď vám aj odpovieme prečo. Každý z nás od svojho domu očakáva iba kvalitu, no v časovej tiesni alebo pri naháňaní sa za nezmyselnými rekordmi môže byť riziko chýb oveľa vyššie. 

Stavebné chyby sa potom neraz nedajú odstrániť, prípadne ich „naprávanie“ je komplikované a stojí ďalšie finančné prostriedky. Murovaný dom, alebo drevodom vyžadujú počas výstavby dodržiavane presných technologických postupov, precízne prevedenie a v neposlednom rade aj majstrov svojho remesla, ktorí svojej práci dokonale rozumejú a robia ju radi.  

Z tohto pohľadu je výstavba montovaných drevodomov o niečo náročnejším procesom a všetky reči o jednoduchšej realizácii tým pádom strácajú na hodnovernosti. Nemusíme pritom vôbec rozoberať všetky nášľapné míny a nástrahy, s ktorými sa treba vysporiadať pri výstavbe montovaného drevodomu. Za všetky môžeme spomenúť sendvičovú skladbu obvodového plášťa montovaného domu, pri ktorom sa dá urobiť množstvo vážnych chýb.

O jednoduchosti výstavby nemôže byť ani reči

V rámci konštrukcie obvodovej steny montovaného domu zohrávajú dôležitú úlohu špeciálne stavebné fólie. Parobrzda pri difúzne otvorenej konštrukcii montovaného drevodomu, parozábrana v prípade difúzne uzatvorenej konštrukcie. Úlohou prvej fólie, teda parobrzdy, je umožniť riadený odvod pary do exteriéru. Parozábrana má mať opačný efekt - má zabrániť vniknutiu vlhkosti do tepelnej izolácie, ktorá je súčasťou sendvičovej skladby obvodového plášťa.

Pre dosiahnutie takýchto výsledkov, musí ísť kvalita fólií a pomocného materiálu ruka v ruke s precíznosťou montáže spomenutých stavebných fólií. Platí to pre oba konštrukčné systémy, no o niečo viac sa to týka difúzne uzavretej konštrukcie s parozábranou. Tá musí byť zrealizovaná bez akýchkoľvek spojov a netesností. Ak by totiž vodné pary prenikali cez nedbanlivo zhotovenú parozábranu až k izolácii, mohlo by prísť k ich nežiadúcej kondenzácii. Pri dlhodobom pretrvávaní tohto stavu, by tepelná izolácia skôr, či neskôr prestala plniť svoju funkciu.

To však nie je ešte ani zďaleka všetko. Bude iba otázkou času, kedy nefunkčná parozábrana, resp. skondenzovaná vlhkosť poškodí nielen tepelnú izoláciu, ale aj drevenú konštrukciu montovaného domu, ktorú navyše môžu napadnúť drevokazné huby.

Vyššiu náročnosť na výstavbu drevodomu a zraniteľnosť konštrukcie napokon pripúšťajú aj niektoré seriózne spoločnosti zaoberajúce sa výstavbou montovaných domov, no takýchto pravdivých vyhlásení je ako šafranu. Pri murovaných domoch samozrejme takéto komplikácie odpadajú. Vďaka inovatívnym technológiám a presnému materiálu stavba murovaného rodinného domu, napríklad z tehál, pripomína skôr jednoduché skladanie lega.

Montované drevodomy majú vraj bezkonkurenčné tepelnoizolačné vlastnosti

Tepelnoizolačné vlastnosti murovaných i montovaných domov sú často diskutovanou témou. Možno aj v súvislosti so stále sa sprísňujúcou národnou, alebo presnejšie povedané európskou legislatívou, sú ich parametre neraz navzájom konfrontované.

Spomínaná legislatíva nároky na energetickú hospodárnosť budov zvyšovala postupne, takže na novú situáciu mohli zareagovať samotní výrobcovia stavebných materiálov. Nuž a tí reagovali promptne a s predstihom, takže náskok, ktorý možno drevodomy mali je dnes minulosťou. Tehlové domy rozhodne v ničom nezaostávajú za tepelnoizolačnými vlastnosťami montovaných domov.

Niekoľko čísel ako faktický dôkaz

Aby neostalo iba pri slovách, pozrieme sa na parametre obľúbených tehiel Porotherm od renomovaného výrobcu Wienerberger. Skôr ako vám však naservírujeme konkrétne údaje, povieme si niečo o sledovaných parametroch. 

Prvým bude tepelný odpor (R), ktorý vyjadruje schopnosť materiálu zadržať teplo. Jeho hodnota sa vyjadruje v m² . K/W. Čím je tepelný odpor vyšší, tým má materiál lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Druhým je súčiniteľ prechodu tepla (U), ktorý ukazuje, ako materiál prepúšťa teplo z jedného prostredia do druhého. V tomto prípade je to presne naopak,čím nižšia bude jeho hodnota, tým lepšie. Pre úplnosť dodáme, že hodnota súčiniteľa prechodu tepla sa vyjadruje vo W/(m² . K).

Pri štandardných stenách drevodomu s hrúbkou približne 30 cm, alebo pri difúzne otvorených konštrukčných systémoch montovaných domov, sa deklarovaný tepelný odpor R pohybuje v hodnotách 5,7 - 5,9 m² . K/W  a súčiniteľ prechodu tepla U = 0,14 W/(m² . K). No a ako to vyzerá pri tehlách?

Tehla Porotherm 50 T Profi Dryfix je určená pre jednovrstvové omietané obvodové murivo hrúbky 500 mm. Táto tehla s dutinami vyplnenými hydrofobizovanou minerálnou vlnou má nadštandardné tepelnoizolačné parametre, ktoré nevyžadujú dodatočné zatepľovanie rodinného domu. Tepelný odpor v prípade spomínanej tehly predstavuje R = 7,82 m² . K/W a súčiniteľ prechodu tepla U = 0,13 W/(m² . K). V oboch sledovaných parametroch teda táto tehla dosahuje lepšie hodnoty.

Brúsená tehla od Porothermu sa však nemusí hanbiť za svoje hodnoty ani vtedy keď je o niečo subtílnejšia. Príkladom je 380 mm hrubá tehla Porotherm 38 T Profi Dryfix, ktorá s hodnotami R = 5,98 m² . K/W a súčiniteľ prechodu tepla U = 0,16 W/(m² . K) bude na vašom murovanom dome plniť podobnú funkciu, ako najkvalitnejšia funkčná bielizeň na vašom tele počas nevľúdnej zimy.

TIP: Viete, že v rámci projektu Tehlový dom Euroline môžete získať stavebné materiály za veľmi priaznivé ceny a k tomu kopec ďalších výhod?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov