Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Čo vám o drevodome nepovedali (1. časť)

Čo vám o drevodome nepovedali (1. časť)

29.11.2018

Obrázok

Stavebné spoločnosti zaoberajúce sa výstavbou drevených montovaných domov robia všetko preto, aby presvedčili potenciálnych zákazníkov o výhodnosti tohto stavebného systému. Ako to však naozaj je s drevodomami v reálnom živote?

Zvukovo-izolačné vlastnosti sú rovnaké ako pri murovanom dome

O kvalitách dreva ako takého, respektíve o jeho fyzikálnych vlastnostiach, nikto nepochybuje. Drevená chalupa bude mať vždy svoje neodmysliteľné čaro. Správne upravené masívne drevo môže byť spoľahlivým konštrukčným stavebným prvkom, o čom svedčia technologicky vyspelejšie systémy montovaných stavieb z masívneho dreva. Tieto drevostavby do istej miery eliminovali nedostatky klasických sendvičových drevodomov.

Avšak napriek použitiu rôznych akustických materiálov pohlcujúcich / odrážajúcich zvuk v najnovších drevostavbách, je tvrdenie o rovnakých zvukovo-izolačných vlastnostiach drevodomov prinajmenšom poriadne pritiahnuté za vlasy. Hneď si vysvetlíme prečo. 

Častokrát sa spomína odpruženie horizontálnej konštrukcie, podlahovej krytiny alebo aj použitie drevobetónových stropov. Tieto opatrenia síce môžu prispieť k odhlučneniu a k odstráneniu vŕzgania pri chôdzi, no čo so subtílnejšími priečkami drevodomov? Tie ani po úpravách nemôžu konkurovať masívnym stenám murovaných domov. O opaku môže presviedčať iba ten, kto sa ešte nikdy v žiadnom drevodome nezdržiaval.

Prečítajte si tiež: Murovaný dom vs montovaný drevodom – porovnanie rozdielov.

Drevodomy odolávajú požiaru presne tak, ako murované domy

Aj keď máme na Slovensku prísne požiarne normy, tak štatistiky z posledných rokoch ukazujú na mierny nárast požiarov. Z dostupných štatistík nie je jasné, aký podiel na požiaroch mali drevostavby a v princípe to ani nie je až také dôležité. Vo všeobecnosti sa totiž dá vcelku súhlasiť s tým, že výber stavebného materiálu nie je rozhodujúcim ukazovateľom pre vznik požiaru.

Drevodomy, podobne ako murované domy, musia vyhovovať požiarnym normám a riziko požiaru v drevostavbe je podobné ako pri inej stavbe. Tu sa však vzájomná zhoda končí, pretože aj keď sa to priaznivcom drevostavieb nebude páčiť, požiar s rovnakou intenzitou a pri identických podmienkach poškodí drevostavbu jednoznačne viac, než masívne steny tehlového domu.

Drevená konštrukcia obložená požiarnym obkladom (sadrokartónom, sadrovláknitou doskou) bude požiaru odolávať predpísaný čas, ktorý dá šancu hasičom na záchranu osôb, no s najväčšou pravdepodobnosťou nie na záchranu majetku. Nehovoriac o tom, aké škody na drevodome napácha voda použitá pri hasení vzniknutého požiaru.

Výstavba drevostavieb trvá niekoľko týždňov, na murovaný musíte čakať dlhé mesiace

Najčastejšie spomínaná výhoda drevodomov. Firmy, ktoré majú s montážou montovaných domov bohatšie skúsenosti, udávajú montáž hrubej stavby 4 - 5 dní. Áno, za predpokladu, že majú k dispozícii vopred zhotovenú základovú dosku a predpripravený stavebný materiál. Inak si treba pripočítať nejaký ten týždeň navyše. Ak by sme však na veci pozerali podobnou optikou, tak ako stavitelia drevostavieb, ani výstavba hrubej stavby jednopodlažného murovaného bungalovu by na tom nebola zle. Skúsenej stavebnej firme by trvala nanajvýš 3 týždne. 

Inak, pri oboch stavebných systémoch, potrebujete na všetky ostatné stavebné práce úplne rovnaký čas (napríklad montáž okien, kúrenia, osadenie sanity alebo položenie obkladov). Pri jednopodlažnom murovanom dome teda nepôjde o nejaký významnejší rozdiel. Rozdiel sa môže o niečo viac prejaviť pri poschodovom murovanom dome. V princípe však nepôjde o nič dramatické a časový sklz v porovnaní s poschodovou drevostavbou môže predstavovať 2 – 3 mesiace.

Ani pomalšia výstavba murovaného domu nemusí byť napokon jeho nevýhodou. Práve naopak. Pomalá, možno aj svojpomocná výstavba dáva možnosť postupného financovania murovaného domu. Zo zdanlivej „nevýhody“ sa tak môže stať obrovská výhoda.

TIP: Chcete staviť na overenú klasiku v podobe murovaného domu? Prečítajte si článok, v ktorom sme predstavili Tehlový dom Euroline alebo rovno navštívte stránku projektu.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov