Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Zdražovanie stavebných materiálov pokračuje. O koľko budú rodinné domy drahšie?

Zdražovanie stavebných materiálov pokračuje. O koľko budú rodinné domy drahšie?

01.02.2022

Obrázok

Nárast cien stavebných materiálov v poslednej dobe už narobil vrásky nejednému záujemcovi o rodinný dom. Je zrejmé, že tento trend ešte neskončil.

Čo môžeme v tomto smere ešte očakávať v najbližšej dobe a ako sa k tejto problematike postavila firma Euroline, sa dočítate v našom článku.


Ako sa pohybujú ceny stavebných materiálov

Zvyšovanie cien bolo očividné už v priebehu minulého roka. Vo všeobecnosti sa cena materiálov používaných v stavebnom odvetví zdvihla v októbri 2021 o 3,3 % oproti septembru toho istého roku. Pri porovnaní s októbrom 2020 išlo dokonca o zvýšenie o 22,9 %. Výrazne sa zdvihla hlavne cena železa, ktorá stúpla o 50 %, cena tepelných  izolácií (hlavne polystyrénu) sa zdvihla  o 40 - 60 %. Za asi najväčší extrém sa dá považovať nárast ceny dreva, ktoré v minulom roku zdraželo o 20 - 50 %

Navýšeniu ceny reziva predchádzal nárast vývozu ihličnatého reziva do USA v roku 2020. Napríklad Nemecko zvýšilo vývoz reziva o 54 % (na necelé 2 milióny m3). Celá Európa potom vyviezla do USA 3,5 milióna mreziva. V decembri 2021 sa zdvihli aj ceny pre tehlu na rok 2022. Tie narástli od 30 - 50 %. Predpokladá sa tiež, že cena cementu pravdepodobne stúpne od februára minimálne o 10 %. Spolu s cementom priamo úmerne narastajú aj ceny omietky, malty, lepidiel a ďalších stavebných komodít.


Čo ovplyvňuje výslednú cenu domu

Určite je nám jasné, že to, koľko stojí rodinný dom, najväčšmi ovplyvňuje jeho veľkosťĎalším faktorom, ktorý ovplyvňuje cenu a v nemalej miere aj kvalitu rodinného domu, je výber stavebného systému. Tu sa však nelíšia len ceny stavebného systému, ale tiež ceny ďalších materiálov a použitých technológiíSamozrejme, navýšenie cien vstupného materiálu sa priamo dotklo aj jeho pridruženej výroby. 

Tip: Aký veľký dom naozaj potrebujete? Zodpovedzte si tieto otázky

Napríklad pri dreve stúpla cena drevených dverí, podláh, okien, masívneho nábytku a pod. Zvýšenie cien ocele a medi zase ovplyvnilo ceny v oblasti elektroinštalácii. V dôsledku zvýšenia ceny ropy (priamo súvisí so spracovaním plastov) sa zase zdvihli ceny plastových potrubí, káblov či ďalších polotovarov. Pritom výrazné cenové (a často aj kvalitatívne) rozdiely sú viditeľné skoro pri každom stavebnom materiáli. 

Preto odporúčame vhodné informácie o cenách materiálov a technológiách zhromažďovať už pri plánovaní výstavby. Pri výbere správneho materiálu sa nezabudnite poradiť so stavebnou firmou, ktorá má najlepšie skúsenosti z praxe a často vám dokáže poradiť, aké materiály a technológie sú vhodné pre váš rodinný dom z hľadiska pomeru ceny a výkonu.

Výstavba rodinných domov sa predražuje


V dôsledku nárastu cien stavebných materiálov je pri svojpomocnej výstavbe potrebné rátať s predražením okolo 30 % (možno aj viac). Ak staviate, alebo plánujete stavať dom prostredníctvom stavebnej firmy, počítajte s predražením približne o 10 - 15 %. Musíte totiž vziať do úvahy, že pre vás ako jednotlivca budú ceny vyššie ako pre firmu, ktorá má pravdepodobne uzavreté výhodnejšie zmluvy.


Firma Euroline sa v duchu svojich zásad snaží aj napriek meniacim sa podmienkam naďalej poskytovať svojim klientom služby za férové ceny. Preto aktuálne nastavila celkové zdraženie (nielen materiál, ale aj prácu) o prevažne 5 %, max. však 10 % na rok 2022. To mohla dosiahnuť len vďaka dobrým vzťahom s dodávateľmi, ako aj z dôvodu vyjednania výhodných zmlúv týkajúcich sa dodávok stavebných materiálov v minulosti.


Tip: Aj vy môžete ušetriť na stavbe domu. Poradíme vám, kde to bude rozumné

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov