Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Vylepšite si osvetlenie v domácnosti vďaka jednoduchým tipom

Vylepšite si osvetlenie v domácnosti vďaka jednoduchým tipom

06.04.2021

Obrázok

Správne osvetlenie dodáva interiéru príjemnú atmosféru a výrazne vplýva aj na to, ako sa v jednotlivých miestnostiach cítime. Samozrejme, okrem estetickej funkcie spĺňa aj praktickú. Vyskúšajte naše tipy na vylepšenie osvetlenia domácnosti.

Efektívne osvetlenie vnútorných aj vonkajších priestorov

Správne osvetlenie sa zapne ešte skôr, ako vôbec vstúpite do domu. Moderné vonkajšie svetlá môžu byť dobíjané solárnou energiou počas dňa, pričom večer a v noci môžu osvetľovať príjazdovú cestu, vchod do domu a ďalšie vonkajšie priestory. 

Solárne alebo LED svetlá dokážu poskytnúť v exteriéri domu vynikajúce osvetlenie za relatívne nízke náklady. Oceníte ich najmä pri romantickom alebo párty osvetlení terás. Takisto návrat domov v neskorých hodinách by mal byť dobre osvetlený a bezpečný, napríklad s pomocou vstupných svetiel so senzormi pohybu

Celkové a účelové osvetlenie sa navzájom dopĺňajú

Celkové alebo tzv. ambientné osvetlenie je také, ktoré slúži ako náhrada prirodzeného svetla. Najčastejšie sa využíva večer alebo v noci, pri zamračenom počasí alebo v miestnostiach bez okien, prípadne s veľmi malými oknami. Na tento účel sú vhodné najmä lustre, stropné svietidlá či visiace lampy so žiarovkami. Tento typ osvetlenia sa považuje za akýsi základ, ktorý môžete vhodne doplniť účelovým osvetlením.

Účelové osvetlenie je ako stvorené na vybraný účel, napríklad v kuchyni na varenie, v pracovni na prácu na počítači, v kúpeľni na líčenie atď. V takýchto prípadoch sa využívajú rôzne typy svietidiel, napríklad LED pásy alebo nástenné či stolové lampy, Stačí si vybrať, na akú činnosť budete svetlo potrebovať a aké svetlo by vám pri tom najviac vyhovovalo.

8 jednoduchých tipov na vylepšenie osvetlenia v domácnosti

Optimálne rozmiestnenie zdrojov umelého osvetlenia rešpektuje prirodzené svetlo a zároveň pomáha vytvoriť dokonalú atmosféru a funkčné prostredie. To si však vyžaduje pri inštalácii a aranžovaní svietidiel dodržiavať určité princípy:

1. Vyberte jedno svietidlo v miestnosti, ktoré bude ústredným bodomNásledne doplňte osvetlenie pomocou menších svietidiel, ktoré umiestnite na vybraných miestach po celej miestnosti. 

2. Pridajte vrstvy svetla, napríklad pod nástenné skrinky v kuchyni alebo okolo zrkadiel. Výsledný efekt vás určite milo prekvapí. Vďaka nim môžete upozorniť aj na špeciálne prvky v miestnosti, ako sú rozličné umelecké diela alebo dizajnový krb.

3. Vymeňte staré žiarovky za úsporné – okrem toho, že sú LED žiarovky energeticky efektívnejšie a vydržia dlhšie, dokážu pôsobiť tak, že miestnosť bude vyzerať svetlejšie. Odporúčame ich najmä do tmavých priestorov, ako aj tam, kde potrebujete mať kvalitné svetlo na prácu.

4. Stavte na inteligentné osvetlenie – moderné smart osvetlenie vám život zjednoduší a zároveň skrášli. Nielen, že vďaka nemu budete môcť ovládať svietidlá pohodlnejšie, ale tiež si budete môcť zvoliť preferovanú farbu svetla či ušetriť na výdavkoch za energie. 

5. Zvážte inštaláciu stmievacích vypínačov - možnosť stlmenia jasu svetla robí svietidlo prispôsobivejším na viacero účelov. Regulátory, alebo tzv. stmievače svetiel by ste preto mali aplikovať na kontrolu úrovne osvetlenia a nálady v každej miestnosti. Takto si budete môcť vytvoriť ideálnu atmosféru na romantický večer či pohodové sledovanie televízie.

6. Nebojte sa podlahových svietidiel - jedným z najefektívnejších spôsobov, ako vylepšiť osvetlenie v domácnosti, sú podlahové svietidlá. Pri výbere tých najvhodnejších svietidiel sa zamerajte na dizajn, ktorý vhodne dopĺňa štýl vášho domova. Ich výhodou je aj to, že sa hodia do každej miestnosti a môžete ich použiť toľko, koľko chcete, až kým nedosiahnete také množstvo svetla, s akým ste spokojní.

7. Umiestnite zrkadlo na stenu a vyberte jemné záclony - zrkadlá dokážu neuveriteľným spôsobom zmeniť priestor, ktorý bude vďaka nim väčší a svetlejší. Ak ich umiestnite oproti oknu alebo v jeho blízkosti, sú schopné odrážať prirodzené svetlo po celej miestnosti. Navyše poskytujú žiadanú ilúziu väčšieho priestoru. Nemali by ste zabudnúť ani na ľahšie záclony svetlých farieb, ktoré tak rozjasnia celý interiér.

8. Investujte do viacerých svietidiel - ak chcete miestnosti ešte viac presvetliť, zvážte profesionálnu inštaláciu stropných svietidiel. Ak napríklad vymeníte jedno svietidlo za viacero menších, okamžite získate ľahší a svetlejší priestor.

Tip: Tipov na šetrenie energií nie je nikdy dosť. A to ani napriek klesajúcim cenám energií.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov