Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Výhody a nevýhody podkrovného bývania

Výhody a nevýhody podkrovného bývania

23.08.2021

Obrázok

Jedinečná atmosféra a krásny výhľad alebo naopak stiesnený priestor a nepraktický šikmý strop?

Bývanie v podkroví okrem možnosti dostatku svetla a ponuky zaujímavých zákutí prináša so sebou aj prehrievanie priestorov v letných mesiacoch či vysokú kondenzáciu vody na oknách. Ak sa pri stavbe domu rozhodujete, či budete využívať podkrovie na obytné účely, odporúčame vám dozvedieť sa o jeho špecifikách čo najviac.

+ Nižšie náklady na vykurovanie

Ak máte kvalitne zateplené podkrovie, môžete vďaka jeho šikmým stenám a tým pádom i menšiemu vykurovaciemu priestoru ušetriť na nákladoch na vykurovanie (ak porovnávame byt s rovnakou plochou na klasickom poschodí).

+ Originálne otvorené priestory a zákutia

Podkrovné bývanie je špecifické aj v tom, že ponúka možnosť využívať celý priestor úplne nerozdelený alebo rozdelený len čiastočne. Vzniknú vám tak unikátne, kreatívne priestory, ktoré navyše môžete dotvoriť prostredníctvom nábytku zhotoveného na mieru, priznaním alebo nepriznaním trámov a ich rozličnou úpravou. Hoci je nábytok na mieru drahší oproti bežne predávanému zariadeniu, na druhej strane môže oveľa lepšie zodpovedať vašim predstavám. V konečnom dôsledku navyše získate originálny a odlišný byt s jedinečnou atmosférou. 

+ Romantika na nezaplatenie

Možnosť z postele pozorovať hviezdy na nočnej oblohe, načúvať šumu dažďových kvapiek dopadajúcich na okná, užívať si výhľad z vtáčej perspektívy či sledovať plávajúce oblaky – tomu sa asi nič na svete nevyrovná. Klasické bývanie na normálnom podlaží takéto zážitky jednoducho neumožňuje, preto tieto pôsobivé zážitky môžeme pripočítať výhradne k výhodám podkrovného bývania.

Tip: Malý sprievodca výberom strešných okien

‒ O niečo menší a k tomu atypický priestor

Je to práve skosený tvar stien, dávajúci priestoru charakteristický ráz, ktorý je príčinou, prečo môže podkrovie pôsobiť stiesňujúco. Šikmé steny totiž odkrajujú z obytnej plochy centimetre, takže danému priestoru je potrebné prispôsobiť všetok nábytok, ako aj ostatné bytové zariadenie. Vo väčšine prípadov je nevyhnutné zhotoviť ho na mieru. 

Konštrukčné prvky krovu sú poznávacím znamením u väčšiny podkrovných bývaní a častokrát určujú aj dispozíciu podkrovného bývania. Môžu sa stať súčasťou deliacich stien vytvárať zaujímavý akcent alebo dominantný interiérový solitér. Základom je zachovať celkovú harmóniu vnútorných podkrovných priestorov.

‒ Vysoká teplota najmä v letnom období

Strecha zachytáva priame slnečné lúče, preto sa bez klimatizácie stáva priestor pod ňou doslova skleníkom. Vysoké teplotné výkyvy sa však dajú zmierniť aj vhodnými opatreniami. Patrí medzi ne napríklad vrstva prvotriednej tepelnej izolácie, optimálny počet a orientácia okien vzhľadom na svetové strany (vyhnite sa najmä klasickej južnej orientácii a zamerajte sa na sever a východ), či účinné vnútorné alebo ideálne vonkajšie tienenie.

Nevhodný izolačný materiál, tenká vrstva alebo nedostatočné prekrytie môžu mať za následok vznik tepelných mostov. Navonok sa manifestujú v podobe pásovej kondenzácie v mieste krokiev. K nej sa môže v dôsledku zvýšenej vlhkosti pridružiť  a kvapkanie vody a tvorba plesní, čo môže mať v extrémnych prípadoch za následok až vážne poškodenie stavebnej konštrukcie. 

Tip: Tieniaca technika ani dnes nestráca na význame. Práve naopak, podieľa sa na ekonomickom hospodárení rodinného domu s energiami.

Kondenzácia vody na oknách

Kondenzáciu vody na oknách spôsobuje vyzrážanie vzdušnej vlhkosti na chladnejších povrchoch, teda väčšinou na sklách okien, prípadne chladnejších častiach rámov a krídiel okien. Prejavuje sa to najmä v zimných mesiacoch. Aj tomuto javu však môžete predísť, pokiaľ si výhrevné teleso umiestnite priamo pod okno. Kondenzácii dokážu tiež zabrániť kvalitné okná.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov