Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Vyberte si ideálne schodisko do domu

Vyberte si ideálne schodisko do domu

13.09.2021

Obrázok

Pri slove "schody“ si väčšina z nás predstaví prostú konštrukciu na prekonanie výšok v dome. V skutočnosti však schody skrývajú obrovský potenciál.

Nebojte sa vyťažiť z nich viac, ako by sa možno zdalo na prvý pohľad. V súčasnosti totiž schody neplnia len pôvodnú praktickú funkciu, ale vďaka architektom a bytovým dizajnérom pôsobia tiež ako výrazný a estetický doplnok v interiéri. Záleží len od vás, či im prisúdite aj niektorú z ďalších praktických alebo dekoratívnych funkcií.

Tip: Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome.

Na čo myslieť pri plánovaní schodiska

  • Rozpočet - ako pri každom aspekte výstavby, aj pri schodoch a zábradlí bude váš rozpočet určovať štýl a veľkosť schodiska, ako aj materiálov, ktoré použijete na jeho výstavbu.
  • Priestor -  zvážte, koľko priestoru máte k dispozícii. Vezmite do úvahy priestor na pohyb a priestor nad hlavou v hornej a dolnej časti schodiska. Je síce pravda, že klasické rovné schody sa stavajú aj inštalujú najľahšie, ale tiež zaberajú veľa priestoru. Oproti tomu točité schody s podestou medzi stupňami využívajú oveľa menej priestoru. V naozaj stiesnených priestoroch by preto mohlo byť najpraktickejším riešením práve točité schodisko.

  • Bezpečnosť - hlavnou funkciou schodov je poskytnúť bezpečné prepojenie medzi poschodiami. Najbezpečnejšie sú preto dostatočne široké a dobre osvetlené schody s podestou a zábradlím, ktoré poskytujú oporu pri uchopení a opretí. Schodisko musí byť aj dobre osvetlené.
  • Multifunkčnosť – nezabudnite ani na prázdny priestor pod schodiskom. Tieto priestory môžete šikovne využiť ako vitríny, skrine, kancelárie, detské kútiky či špajze.

Vyberte si vhodný štýl schodov

Existuje množstvo možností, ako sa dostať na vyššiu úroveň. Každý štýl prináša vzory a tvary, ktoré môžu vizuálne pozdvihnúť vzhľad vášho domova.

  • Schody v tvare písmena L alebo štvrťkruhové schody 

Tento typ schodov ponúka najjednoduchšie riešenie najmä v rohových priestoroch. Vytvárajú pocit súkromia a môžu tiež obmedziť prenos zvuku medzi poschodiami. Tvar písmena L vzniká, keď sa poschodie rozdelí na dve časti a spojí sa podestou so štvrtinovou zákrutou v uhle 90°. 

  • Moderné lietajúce schody

Plávajúce schody v ich pravej podobe sú jednotlivo vsadené priamo do steny, takže sa zdá, že visia v priestore. Aby ste maximalizovali ich lietajúci efekt a zároveň zachovali bezpečnosť členov domácnosti, odporúčame ich doplniť pevným skleneným zábradlím.

  • Točité schodisko

Točité schodiská sa doslova otáčajú okolo stredového stĺpa. Interiéru dodávajú nádych nevtieravej elegancie a sú vhodné aj tam, kde je k dispozícii len obmedzený priestor. Na druhej strane však vystupovanie po nich môže byť nekomfortné a náročné a takisto sú nepraktické pri premiestňovaní väčších predmetov. Najlepšie sa preto hodia ako doplnkové schodisko.

  • Zahnuté schodisko

Zahnuté schodisko sa zvyčajne hodí do väčších domov. Pôsobí atraktívne a umožňuje ľahké stúpanie, avšak vyžaduje si viac priestoru a považuje sa za najnáročnejšie na stavbu, preto je aj finančne nákladnejšie. Sem patrí aj pôsobivé rozdvojené schodisko, ktoré sa z podesty rozdeľuje na dve menšie schodiská. Najlepšie sa hodí do veľkých domov a priestranných víl.

Aké materiály použiť na stavbu schodiska

Materiály, ktoré použijete na konštrukciu schodiska, by mali korešpondovať s celkovým dizajnom domu. Môžete si pritom vybrať napríklad drevené schodisko, ktoré je vo všeobecnosti známe tým, že je nenáročné na údržbu. Z dizajnového hľadiska môže drevo efektne dopĺňať mnohé iné materiály, rozliate tekutiny sa z jeho povrchu dajú ľahko vyčistiť a schodisko nezachytáva ani žiadne pachy. Jeho nevýhodou však je, že môže byť hlučné. Oceľ sa zvyčajne používa v kombinácii s drevom najmä pri lietajúcich schodoch, kde sa oceľ používa ako "rozpera" alebo pozdĺžna výstuž schodiska. 

Betónové, kamenné alebo hrubo opracované dlaždice poskytujú dobrú priľnavosť, sú odolné, ľahko sa čistia a majú moderný vzhľad. Ich nevýhodou je, že môžu byť studené alebo priveľmi hlučné. Koberec je tichý, teplý a bezpečný, ale na frekventovanom schodišti sa môže rýchlo opotrebovať. Najlepší je husto tkaný vlnený koberec s nízkym profilom. Koberec môže pokrývať celý povrch schodiska alebo slúžiť len ako bežec. V takom prípade je vhodné, ak vytvára farebný kontrast k podkladovému materiálu schodiska. 

Tip: Výhody a nevýhody podkrovného bývania.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov