Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Vláda vám prispeje na dom A0 až 8000 €

Vláda vám prispeje na dom A0 až 8000 €

12.01.2019

Obrázok

Po dotáciách určených na inštaláciu zariadení získavajúcich energiu z obnoviteľných zdrojov dostal zelenú aj návrh z dielne Ministerstva dopravy a výstavby SR a vláda odsúhlasila príspevok pre rodinné domy, ktoré budú zaradené do energetickej triedy A0.

Ide teda o domy s takmer nulovou potrebou energie, ktorá bude mimochodom povinná po roku 2020 pre všetky novostavby. Vďaka príspevku od štátu môžete na rodinnom dome ušetriť až 8000 €.

O schválení príspevku informovalo na svojich webových stránkach Ministerstvo dopravy a výstavby SR tento týždeň. Na pozitívnu správu reagoval aj samotný šéf rezortu dopravy a výstavby minister Árpád Érsek, pod taktovkou ktorého prebiehala príprava návrhu. 

Minister Érsek vo svojom stručnom vyjadrení zhrnul dôvody zavedenia príspevku a preto bude najlepšie, ak ho budeme citovať: „Verím, že príspevok vo výške 8 000 eur dostatočne motivuje občanov, ktorí práve budujú rodinné domy, alebo to majú v pláne, aby použili materiály a stavebné postupy, ktorých výsledkom bude rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie. Ušetria tak na energiách a prispejú k ochrane životného prostredia – čo je našim cieľom v rámci Európskej únie.“   

Príspevok získate po dokončení domu

Z dostupných informácií vyplýva, že prípadní žiadatelia získajú 8 000 € príspevok po dokončení domu v prípade, ak rodinný dom bude vyhovovať nasledovným podmienkam: 

  • rodinný dom musí byť určený na bývanie,
  • jeho celková podlahová plocha nemôže byť väčšia ako 200 metrov štvorcových,
  • stavba sa musí nachádzať na území Slovenskej republiky,
  • dom bol skolaudovaný po 31.12.2014

To však nie je samozrejme všetko. Rodinný dom musí spĺňať minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov s takmer nulovou potrebou energie. V praxi to znamená, že dom má kvalitnú tepelnú izoláciu a využíva energiu z obnoviteľných zdrojov.

Ministerstvo dopravy a výstavby zároveň podotklo, že príspevok pre rodinné domy s takmer nulovou potrebou neznamená navýšenie rozpočtu. Podľa ministerstva totiž na všetky dotačné tituly v rámci podprogramu „Výstavba a obnova bytového fondu“ boli vyčlenené finančné prostriedky už pri schvaľovaní štátneho rozpočtu na rok 2019. Vyčlenených bolo celkovo 40 miliónov eur.

S našimi domami bude príspevok realitou

Príslušná legislatíva zatiaľ nebola zverejnená, takže na konkrétne detaily si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Podľa niektorých zdrojov by mala legislatíva nadobudnúť účinnosť od 1. mája 2019. Príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou však určite stojí za pozornosť a preto budeme celú situáciu okolo poskytovania príspevku, samozrejme v rámci našich možností, sledovať. 

Platí to o to viac, keď v portfóliu našej spoločnosti máme už dnes k dispozícii 231 projektov rodinných domov zaradených do energetickej triedy A0, pričom neustále pribúdajú nové projekty vyhovujúce štandardom domov s nulovou potrebou energie. Ak teda plánujete výstavbu rodinného domu, neváhajte nás kontaktovať. Sme jednotkou na trhu a rodinné domy EUROLINE sú poctivo projektované i stavané, takže získať príspevok 8 000 € nebude najmenší problém.



Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov