Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Virtuálna batéria na uskladnenie energie od ZSE (predstavenie)

Virtuálna batéria na uskladnenie energie od ZSE (predstavenie)

15.03.2019

Obrázok

Západoslovenská energetická spoločnosť prichádza na trh s novinkou v podobe virtuálnej batérie, ktorá zákazníkom umožní ukladať elektrinu vo virtuálnom úložisku a použiť ju neskôr.

Pri zmienke o novom produkte by mali spozornieť predovšetkým klienti ZSE, ktorí používajú alebo v blízkej budúcnosti plánujú využívať fotovoltické systémy.

Trendy v európskej energetike sú jasné

ZSE patrí v oblasti dodávok fotovoltických alebo solárnych systémov k popredným lídrom na našom trhu a o svoje pozície zjavne nechce prísť ani v budúcnosti (spoločnosť doteraz nainštalovala približne 200 fotovoltických systémov a takmer 500 solárnych kolektorov, určených na ohrev vody). Aj preto sa ZSE rozhodla rozšíriť svoje portfólio služieb a tento rok k fyzickej batérii pribudla virtuálna batériaktorá je zatiaľ na Slovensku úplnou novinkou. 

ZSE nahráva do karát tiež fakt, že smerovanie európskej energetiky je výrazne orientované na podporu rozširovania obnoviteľných zdrojov energie a na decentralizáciu jej výroby. Výsledkom má byť jednak vyšší podiel energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov i nový, partnerský vzťah medzi energetickou spoločnosťou a klientom. Zákazník má byť v konečnom dôsledku energeticky nezávislejší a čoraz viac sebestačný.

Nejde iba o prázdne reči

Vyššie spomenuté snahy našťastie neostávajú iba v teoretickej rovine, ale majú konkrétnu podobu. V prípade ZES sú to fyzické a virtuálne batérie o ktorých si povieme viac už o chvíľu, no bez povšimnutia nemôžeme nechať ani národný projekt Zelená domácnostiam, ktorý nekončí a bude pokračovať minimálne do roku 2023. 

(Zdroj: www.zse.sk)

Peniaze na podporu inštalácie zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie budú žiadateľom prideľované z národného projektu Zelená domácnostiam II, ktorý bude naďalej zastrešovať Slovenská inovačná a energetická agentúra. V rámci pilotného projektu, ktorý prebiehal v rokoch 2015 až 2018 bolo vďaka európskej a štátnej podpore nainštalovaných 18 502 zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Podporené boli slnečné kolektory, kotly na biomasu, tepelné čerpadlá a samozrejme fotovoltické systémy. Inak tomu nebude ani teraz a domácnosti môžu do spomínaného roku 2023 získať dotácie na zariadenia využívajúce obnoviteľné zdroje energie v celkovej výške 48 miliónov eur. 

TIP: Podmienky na získanie dotácie a harmonogram plánovaných kôl nájdete na webovej stránke projektu Zelená domácnostiam.

Fyzická vs virtuálna batéria

Ako sme to už naznačili, ZSE ponúka nielen fyzickú, ale aj virtuálnu batériu na uskladnenie energie vyrobenej fotovoltickým systémom. Rozdiely medzi nimi sú pritom evidentné. 

Fyzická Li-ion batéria vyznačujúca sa dlhou životnosťou a vysokou kapacitou umožňuje efektívne uskladňovanie vyrobenej energie a jej použitie pri výpadku elektriny. Jednoducho povedané, fyzická batéria poslúži ako okamžitý záložný zdroj energie. Benefitom takéhoto riešenia je väčšia sebestačnosť a energetická nezávislosť. Mínusom uvedenej alternatívy je vyššia vstupná investícia.

Naopak, virtuálna batéria bude počas prevádzky používateľsky prívetivejšia a nepochybne aj finančne atraktívnejšia. ZSE sľubuje pri využití virtuálnej batérie zvýšenie úspory elektrickej energie z 30 na 40 % a zároveň skrátenie návratnosti investície do fotovoltického systému o 3 roky. 

Prečítajte si tiež: Zaujímať by vás mohli, prvé solárne strechy.

Virtuálna batéria v praxi

Vo väčšine domácností sú nároky na spotrebu elektrickej energie najväčšie ráno a potom v poobedných a večerných hodinách. Poznáte to sami. Televízny prijímač, domáce kino, počítače, rôzne nabíjačky, elektrický bojler na ohrev teplej vody v plnej permanencii, varná doska, práčka, či zbytočne rozsvietené svetlá v miestnostiach dokážu urobiť svoje. V ranných a večerných hodinách je však samozrejme výkon fotovoltických panelov minimálny a systém vyrobí najviac elektriny počas dňa, teda v čase nízkych energetických nárokov domácnosti. 

No a práve tu sa môžu naplno prejaviť benefity virtuálneho riešenia. Vďaka virtuálnej batérii, si domácnosť s nainštalovaným fotovoltickým systémom dočasne uloží vo virtuálnom úložisku prebytočne vyrobenú elektrinu, ktorá počas dňa nebola spotrebovaná. ZSE jej potom túto vyrobenú a uskladnenú elektrinu vráti v čase, keď bude domácnosť potrebovať pokryť zvýšené energetické nároky. 

Postup je pritom úplne korektný. Ak domácnosť začne spotrebovávať viac energie ako je fotovoltika schopná vyrobiť, bude najskôr použitá uložená energia a až po minutí zásob z virtuálnej batérie príde rad na elektrickú energiu z klasickej distribučnej siete. Pri dodávaní elektriny z virtuálnej batérie platí zákazník len náklady prevádzkovateľa distribučnej siete za distribúciu elektrickej energie z batérie do domácnosti. Virtuálna batéria bude zákazníkom ZSE k dispozícii už za 2 € mesačne.

TIP: Vedeli ste, že štát tento rok prispeje aj na novostavby?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov