Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Tipy, ako vybrať farbu na stenu pre každú izbu v dome

Tipy, ako vybrať farbu na stenu pre každú izbu v dome

19.08.2024

Obrázok

Správny výber farieb v interiéri domu môže vytvoriť príjemnú atmosféru a dokonca úplne zmeniť obytný priestor.

Prečítajte si naše rady, ktoré vám pomôžu nájsť tie najlepšie farby pre váš domov.

Tip: Nové trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

Čo dokážu farby na stenách v interiéri

Vhodne zvolené farby dokážu zvýrazniť architektonické prvky, vymedziť priestory v otvorených pôdorysoch a dokonca ovplyvniť náladu. 

  • Psychologické pôsobenie farieb - farby výrazne ovplyvňujú naše emócie a správanie. Správnym pochopením psychologických účinkov rôznych odtieňov farieb môžete vytvoriť priestory, ktoré navodia želané nálady a zvýšia funkčnosť každej miestnosti.
  • Vplyv farieb na emócie – tzv. teplé farby, ako je červená, oranžová či žltá, majú tendenciu dodávať energiu a stimulovať – preto sa hodia do kuchýň a jedální. Naopak, chladné farby, ako je modrá, zelená a fialová, sú vnímané ako farby, ktoré majú schopnosť upokojovať a navodzovať relax, preto sú odporúčané najmä pre súkromné priestory, ako sú spálne, kúpeľne a pracovne.

  • Zväčšenie alebo zmenšenie priestoru vďaka farbe - svetlejšie farby môžu v malom priestore navodiť pocit väčšej otvorenosti. Tmavé farby zase dokážu vizuálne priblížiť povrchy a dodať rozľahlým miestnostiam atmosféru intimity. Svetlé, chladné odtiene sa využívajú na optické vytvorenie väčšieho a otvorenejšieho priestoru, zatiaľ čo teplejšie odtiene napomáhajú podporiť dojem intímnosti a útulnosti.
  • Schopnosť farieb vytvoriť určitú atmosféru - strategické používanie farieb vám pomôže vytvoriť požadovanú atmosféru v akejkoľvek miestnosti. Tak napríklad žltá farba pôsobí stimulačne na mozog, takže je vhodnou voľbou do študovní, ale v spálňach, kde je cieľom odpočinok, bude lepšie, ak sa jej vyhnete. 

Vyskúšajte pravidlo 60-30-10 o rozložení farieb

Možno ste už o ňom počuli, možno nie, no pravidlo 60-30-10 je alfou a omegou interiérového dizajnu pri vytváraní farebných kombinácií. Jeho cieľom je vytvárať vyvážené a útulné priestory, preto stojí za to použiť ho aj u vás doma. Podľa tohto pravidla by 60 % miestnosti mala tvoriť dominantná farba, 30 % sekundárna farba a 10 % farebný akcent.

Toto rozdelenie sa nevzťahuje len na steny, ale na celkové zariadenie miestnosti. Určuje, že dominantnou farbou by sa mali vyznačovať steny, sekundárnou farbou čalúnenie alebo podlaha či koberec a akcentom sú určité doplnky, napríklad obrazy, sošky, vankúše či obrusy. 

Skúšajte vzorky farby na steny priamo v danej izbe

Nezabudnite, že farba na stenu, ktorú ste si vybrali, môže pri rôznych denných a nočných hodinách vyzerať odlišne. Teplé tóny žiaroviek budú mať na odtieň iný vplyv ako prirodzené denné svetlo. 

Preto by ste mali farbu vyberať priamo doma a vyhnúť sa výberu farby len v obchode. Odporúčame vyskúšať si vzorkovník farieb prikladaním na stene v izbe a prehliadnuť si ho pri rôznom osvetlení a v rôznych častiach dňa. 

Vytvorte farebný súlad medzi jednotlivými miestnosťami

Ak chcete zmierniť a čiastočne zjednotiť jednotlivé farby na stenách pri prechode z miestnosti do miestnosti:

  • skúste použiť neutrálny farebný odtieň ako zjednocujúci prvok na chodby susediace s miestnosťami s výraznými odtieňmi.
  • spojte priestory v celom dome pomocou jednej neutrálnej farby na všetkých čalúneniach, dverách a zárubniach.
  • ideálna farba na zjednotenie je biela – stačí si vybrať odtieň, aký máte radi (snehobiela, slonovinová, šampanská, smotanová... )

Nebráňte sa farebným stropom 

Farebný strop je skvelým kompromisom, ak sa vaše predstavy o farbe stien nezhodujú so všetkými členmi domácnosti. Napríklad, ak vaše dieťa sníva o tom, že bude mať izbičku sýtoružovú, ale táto farba nezapadá do vašich plánov, neznamená to, že mu nemôžete nejakým spôsobom vyhovieť.  

Použite želaný farebný odtieň na strop, alebo ním namaľujte len jednu stenu v miestnosti. Farebný strop v obľúbenom odtieni navyše môže vašu ratolesť doslova fascinovať, pretože ho uvidí pri zaspávaní a ráno hneď, ako otvorí oči. Alternatívou tiež môže byť použitie farebného pásika v danej farbe po obvode stien miestnosti.

Tip: 9 najčastejších chýb pri plánovaní kuchyne a ako sa im vyhnúť

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov