Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Tieniaca technika ani dnes nestráca na význame. Práve naopak, podieľa sa na ekonomickom hospodárení rodinného domu s energiami.

Tieniaca technika ani dnes nestráca na význame. Práve naopak, podieľa sa na ekonomickom hospodárení rodinného domu s energiami.

20.07.2020

Obrázok

Energetickú hospodárnosť rodinného domu dokážu vo väčšej či menšej miere ovplyvniť viaceré faktory. Spomenúť môžeme najmä tvar domu, jeho orientáciu na svetové strany a kvalitu stavebných materiálov. To ale nie je všetko.

O celkovej spotrebe energie rozhodnú aj ďalšie „detaily“, takže pri snahe o čo najväčšiu energetickú úspornosť by ste mali už pri výbere domu uprednostniť kvalitný projekt rodinného domu eliminujúci tepelné mosty a zároveň si vybrať takú stavebnú firmu, ktorá bude zárukou precíznej realizácie každej etapy výstavby domu. 

Zabudnúť by ste však nemali ani na vhodný zdroj tepla (tepelné čerpadlo), rovnako ako na solárne prvky ohrievajúce vodu, či vyrábajúce elektrickú energiu. Vašej pozornosti by tiež určite nemala ujsť ani riadená rekuperácia vzduchu, efektívne osvetlenie interiéru a v neposlednom rade tieniaca technika, ktorá samostatne alebo v kombinácii s výkonnými klimatizačnými jednotkami pomôže dosiahnuť príjemný tepelný komfort v interiéri rodinného domu počas extrémnych letných horúčav. Ostať, samozrejme, nemusíme iba pri lete.

Tip: Akcia projekt rodinného domu za polovicu pokračuje!

Tieniaca technika dokáže byť efektívna počas celého roka

Ako sme to už naznačili, služby tieniacej techniky oceníte nielen počas horúcich letných dní, ale aj v zimnom období, kedy vhodná tieniaca technika prispeje k zníženiu prípadných tepelných strát. Za zmienku stoja aj ďalšie benefity tieniacej techniky. Okná rodinného domu budú vďaka tieniacim prvkom chránené pred nepriazňou počasia, čím sa predĺži ich životnosť, tieniaca technika poteší znížením prenikania vonkajšieho hluku do interiéru domu, no a ponúkne tiež väčšie súkromie, keďže zabráni nežiaducim pohľadom okoloidúcich zvedavcov. Dobré správy ale ešte nekončia.

Váš rodinný dom totiž nemusí byť iba odolný a energeticky hospodárny, ale aj inteligentný. V praxi to bude znamenať jedno. Inteligentný dom s nainštalovaným sofistifikovaným systémom sa postará o komfortné ovládanie tieniacej techniky, osvetlenia, prístupových a garážových brán, alarmu, vykurovania alebo rekuperačnej jednotky hoci aj na diaľku, pričom jednotlivé technológie môžu pre vyššiu efektivitu navzájom spolupracovať. 

V našom prípade tak môžu tieniace prvky vykonávať funkciu tienenia podľa aktuálnej polohy slnka na oblohe a zároveň spolupracovať s vykurovaním alebo so spomínanou  klimatizačnou jednotkou. Má to však jeden háčik. Použiť musíte správne tieniace prvky.

Nie každá tieniaca technika si tyká s inteligentným systémom

Tieniaca technika má viacero podôb, ale nie všetky tieniace prvky sú vhodné na spoluprácu s inteligentnými systémami. Vo všeobecnosti platí, že interiérové tieniace prvky sú menej  efektívne a zároveň nevhodné pre koncepciu inteligentných rodinných domov

Tak napríklad dizajnovo i cenovo zaujímavé interiérové vertikálne či horizontálne žalúzie síce vystavia stopku slnku i neželaným pohľadom, no s ich schopnosťou zamedziť prenikaniu tepla alebo naopak, jeho únikom, je to už horšie. Oveľa lepšie na tom sú exteriérové žalúzie či rolety. 

Rozhodnúť sa pre exteriérové rolety alebo žalúzie? 

Exteriérové žalúzie a rolety sa dlhodobo tešia veľkej popularite. Obe alternatívy bez akýchkoľvek pochybností plnia rovnaký účel a prispievajú k preukázateľnej úspore nákladov za klimatizáciu alebo vykurovanie, no napriek tomu použitie tej či onej podoby tieniacej techniky treba dobre zvážiť. Existujú totiž medzi nimi isté rozdiely, ktoré by vám neskôr mohli komplikovať život. 

Rozdiely by sme mohli nájsť v odolnosti voči vetru, násilnému vniknutiu, či v schopnosti zabrániť prenikaniu hluku do interiéru alebo v schopnosti vytvoriť dokonalú tmu. Azda najvýraznejšie sa však tieto exteriérové tieniace prvky líšia predovšetkým v možnostiach regulácie svetla. V tomto parametri majú navrch exteriérové žalúzie, ktoré vďaka ľubovoľnému natočeniu lamiel umožnia optimálnu reguláciu svetla v interiéri rodinného domu. Inak sú na tom exteriérové rolety podobne alebo v niektorých atribútoch dokonca aj lepšie. 

Ovládanie exteriérových roliet alebo žalúzií môže byť manuálne, v prípade inteligentných domov môže ich vyťahovanie či sťahovanie prebiehať pod taktovkou šikovného systému.

Tip: Rodinné domy EUROLINE už aj s inteligentným systémom LOXONE 

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov