Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Sužujú vás v lete prehriate priestory interiéru? Popremýšľajte nad stropným chladením.

Sužujú vás v lete prehriate priestory interiéru? Popremýšľajte nad stropným chladením.

29.02.2020

Obrázok

Leto, slniečko a voda sú fajn. Horšie to však už je, ak vám interiér kancelárie či rodinného domu počas letných horúčav neposkytne útočisko a po otvorení dverí vás namiesto vytúženého chládku čaká facka v podobe horúčavy porovnateľnej s tou vonkajšou.

Ventilátory málo efektívne, klimatizácia nevyhovuje každému 

Alternatív, ako "vybabrať" s neznesiteľnými a vyčerpávajúcimi teplotami, je, samozrejme, viacero. Skôr, ako sa teda pozrieme na samotné stropné chladenie, ponúkneme vám pohľad na viac, či menej efektívne možnosti ochladenia interiéru. Prvú pomoc môžu predstavovať klasické stojanové alebo stropné ventilátory, ktoré síce interiér neochladia, ale vytvorením prúdenia vzduchu ho dokážu aspoň osviežiť a viac-menej urobiť pobyt v miestnosti znesiteľným. 

Do oveľa vyššieho levelu patria klimatizačné jednotky, ktoré posúvajú hranice technických možností čoraz ďalej, no napriek tomu ich použitie v interiéri nemusí vyhovovať každému. Na mysli, samozrejme, teraz nemáme samotný výkon týchto zariadení, pretože moderné klimatizačné jednotky sú pri chladení miestností veľmi efektívne. Skôr mierime na problematickú distribúciu chladného vzduchu, ktorá ak nie je usmerňovaná mimo osôb nachádzajúcich sa v miestnosti, môže byť príčinou nádchy, prechladnutia, seknutých krížov, bolestí kĺbov a ďalších zdravotných problémov.

Kombinácia rekuperačnej jednotky a zemného výmenníka? Zaujímavá, ale má svoje limity

S doteraz spomenutými zariadeniami sme však ani zďaleka nevyčerpali všetky možnosti chladenia interiéru. V súčasných nízkoenergetických alebo rodinných domoch s takmer nulovou potrebou energie A0 sa často počíta s použitím rekuperačnej jednotky, ktorá do interiéru privádza čerstvý vzduch tým najpohodlnejším a z hľadiska energie aj bezkonkurenčne najúspornejším spôsobom. To ale nemusí byť ešte všetko. Ak sa rekuperačná jednotka skombinuje s doplnkovou technológiou, napríklad s kvalitnými tieniacimi prvkami a najmä so zemným výmenníkom tepla (tzv. zemným kolektorom), môže pomôcť udržiavať príjemnú teplotu počas celého roka.

Teplota zeme je stabilnejšia, mení sa podstatne pomalšie než teplota vzduchu a preto sa dá vzájomná kombinácia týchto technológií využiť na ešte efektívnejšie predhrievanie privádzaného vonkajšieho vzduchu v zime a na predchladenie privádzaného vzduchu v lete. V rámci prepojenia rekuperačnej jednotky so zemným výmenníkom môže byť teplota privádzaného vzduchu schladená až na pozoruhodných 12 °C.

Ako to však už býva, dobrú správu zvyčajne vystrieda tá horšia. V našom prípade je to náročnosť zemného kolektora na rozmery pozemku. Zemný kolektor pozostáva z potrubia, ktoré treba uložiť do zeme, čo môže byť pri menších rozmeroch pozemku problém dokonca aj pre zemný výmenník s uzavretou slučkou, ktorému v porovnaní s kolektorom s otvoreným systémom stačí oveľa menší priestor. Po predstavení rôznych alternatív tak konečne prišiel rad na avizované stropné chladenie, ktoré je v kombinácii s rekuperačnou jednotkou ideálnym spôsobom chladenia interiéru

Tip: Chce Európska únia nahradiť klasické vetranie vzduchotechnikou?

Stropné chladenie je inšpiráciou pre špičkové klimatizácie  

Stropné chladenie nemá za sebou taký silný marketing ako napríklad spomínané klimatizačné jednotky, no napriek tomu ste sa s veľmi podobným pocitom chladenia pravdepodobne už niekedy stretli. Aj keď bez toho, aby ste si to vôbec uvedomovali, určite ste už pri návšteve historických budov alebo hoci aj chrámov niekde na dovolenke alebo doma pocítili príjemné sálanie chladu, ktoré išlo z múrov aj počas rekordných letných horúčav. Nuž a o toto v princípe ide aj pri stropnom chladení.

Za efektivitou stropného chladenia samozrejme stoja moderné technológie. Stropné chladenie je tvorené rúrkami, v ktorých cirkuluje chladná voda. Voda chladí konštrukciu, v ktorej sú rúrky uložené (najčastejšie ide o špeciálnu sadrokartónovú dosku alebo podhľadovú kazetu) a ochladený podhľad potom prenáša, alebo ak chcete sála chlad na steny, podlahu, osoby a predmety v miestnosti. Všetko sa to deje veľmi prirodzeným spôsobom, bez vírenia prachu a akéhokoľvek nepríjemného prúdenia vzduchu. O takúto dokonalú distribúciu ochladeného vzduchu sa v podstate snažia najmodernejšie klimatizačné jednotky vybavené unikátnou technológiou Wind-Free™.   

Benefitov stropného chladenia je veľa, podmienky iba dve

Stropné chladenie je ekologické a prakticky bezúdržbové, takže žiadne čistenie filtrov, žiadne pravidelné návštevy servisného technika v byte, žiaden neporiadok, prach či špina. Pri stropnom chladení spotrebujete minimálne o 20 až 30 % menej elektrickej energie ako pri prevádzke klimatizačných zariadení a v porovnaní s nimi ušetríte niekoľko desiatok eur za bežný servis, takže chladenie stropu má aj v tomto smere navrch. 

Stropné chladenie nechladí miestnosť pomocou vzduchu, ale odvádza teplo z interiéru pomocou chladiacej vody. Prvou podmienkou na prevádzkovanie stropného chladenia je teda optimálne vetranie, najlepšie prostredníctvom dobre navrhnutej a fungujúcej rekuperačnej jednotky, ktorá zabezpečí dostatočnú výmenu vzduchu v miestnosti a zabráni koncentrácii škodlivých látok. 

Stropné chladenie musí byť zároveň prevádzkované tak, aby sa na strope netvoril kondenzát. Teplota vstupnej chladiacej vody je preto vždy udržiavaná nad teplotou rosného bodu v miestnosti, najčastejšie sa táto teplota pohybuje okolo +16 °C a viac.

Tip: Katalóg projektov rodinných domov EUROLINE na rok 2020 je už v predaji!

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov