Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Staviate dom? Zamerajte sa na trvácne materiály

Staviate dom? Zamerajte sa na trvácne materiály

16.03.2023

Obrázok

Výstavba domu predstavuje celoživotnú investíciu. Práve preto je výber kvalitných materiálov s prvotriednymi technológiami nesmierne dôležitý.

Prečo sú trvácne materiály pri výstavbe dôležité

Materiály a konštrukčné riešenia použité pri výstavbe domu sú veľmi dôležité, nakoľko práve od nich závisí jeho životnosť. Často sa stáva, že v snahe ušetriť, sa pri výstavbách používajú materiály a technológie, ktoré pomerne rýchlo začnú podliehať funkčnej a kvalitatívnej degradácii. Takéto domy postavené z lacnejších a menej kvalitných materiálov s minimálnymi, alebo dokonca absentujúcimi technológiami, však strácajú na hodnote oveľa rýchlejšie. A to už ani nespomíname, koľko stojí ich údržba a časté opravy. 

Isteže, výška rozpočtu na výstavbu rodinného domu je dôležitá, ale nesmie sa znížiť na úkor životnosti použitých materiálov. Preto je na mieste urobiť si ako prvé prieskum zameraný na porovnanie kvality jednotlivých materiálov a výrobkov. Hľadanie kvalitných a trvácnych materiálov si však vyžaduje dostatok času, rovnako ako aj výber spoľahlivej realizačnej firmy. Výsledok však určite stojí za to.

Tip: Objavte moderné energetické systémy a energetickú nezávislosť

Ako si vyberať trvácne materiály a technológie

Moderné stavebné technológie umožňujú stavať úsporne, rýchlo a pritom ekologicky. Keď hovoríme o trvácnosti, hovoríme zároveň aj o zárukách. Na mnohé materiály poskytujú výrobcovia záruku na ich bezchybnosť, pohybujúcu sa v rôznych časových rozpätiach. Tá by mala byť jedným z kritérií, podľa ktorých budete stavebné materiály a technológie posudzovať.

Platí tiež, že nie všetky odolné a trvácne materiály sú nevyhnutne drahé. Hľadajte to, čo naozaj potrebujete. Dokonca, ak máte obmedzený rozpočet, ale nakupujete veľké množstvo materiálov u toho istého predajcu, môžete sa dohodnúť na výhodnejšej cene.

Nezabúdajte na ekologický dopad

Ekologický stavebný materiál predstavuje typ materiálu, ktorý nepoškodzuje životné prostredie, či už pri jeho výrobe, používaní alebo likvidácii, a ktorý sa dá navyše ľahko recyklovať. Používanie takýchto materiálov je nesmierne prospešné aj z dlhodobého hľadiska. 

Výstavba domu s využitím ekologických materiálov výrazne znižuje emisie oxidu uhličitého a šetrí spotrebu energie, čo vedie k úspore nákladov za energie. Navyše v súčasnosti máme k dispozícii na výber viac trvalo udržateľných možností ako v predchádzajúcich rokoch. Ak teda máte možnosť vybrať si ekologické materiály, ktoré nie sú na úkor kvality, určite vám to odporúčame. 

Najpoužívanejšie trvácne materiály, ktoré stoja za zváženie

V stavebníctve sa na stavbu domu používajú rozličné stavebné materiály s rôznorodými vlastnosťami. Od nich potom závisí aj odolnosť a trvácnosť výsledného projektu. Predstavujeme vám 5 najodolnejších stavebných materiálov, ktoré vás určite nesklamú:

1. Drevo - univerzálny stavebný materiál dostupný v rôznych variantoch. Využíva sa napríklad na krov pri strechách, ale môže byť tiež použité na výstavbu celého domu. Hoci nemá takú dlhú trvácnosť ako napríklad kameň, je ekologické a predstavuje trvácnu investíciu do akéhokoľvek obytného priestoru.

2. Tehla - jeden z najstarších stavebných materiálov v histórii. Jej používanie sa dokonca odhaduje až na tisíce a tisíce rokov pred naším letopočtom. Tehla je pevná a spoľahlivá a dobre odoláva aj drsným poveternostným podmienkam. Navyše je neoceniteľná pri udržiavaní tepla vo vnútri domu. Ani ona však nemá neobmedzenú trvanlivosť a po rokoch dochádza k jej štiepeniu a drobeniu.

3. Kameň - je pevnejší a odolnejší ako tehla a domom i obytným priestorom dodáva jedinečný vzhľad. Navyše dlhé roky vydrží bez akýchkoľvek známok poškodenia. Takisto patrí k ekologickým riešeniam, avšak jeho nevýhodou zostáva vyššia cena.

4. Betón – ide o kompozitný materiál vyrobený z jemného a hrubého kameniva (štrk, drvený kameň a pod.) spojeného tekutým spojivom, ako je cement, ktorý časom tvrdne alebo vytvrdzuje. Betón v kombinácii so železom (železobetón) sa dokonca stáva ešte pevnejším a trvácnejším. Všestrannosť, cena a pevnosť betónu z neho robia ideálny materiál na základy domu. Betónové základy domov sú bežné aj preto, lebo betón dokáže uniesť veľké zaťaženie a dobre odoláva silám z okolitého prostredia. Jeho nevýhodou je, že môže popraskať, preto je potrebné sledovať ho a opravovať prípadné poškodenia na krehkých miestach.

5. Oceľ – ponúka široké využitie v stavebníctve, napríklad na nosník alebo celú konštrukciu. Ide o kovovú zliatinu železa a uhlíka a často aj iných materiálov, ktoré ju robia pevnejšou a odolnejšou. Je možné ju inštalovať v akomkoľvek prostredí, avšak v prípade, že sa nesprávne inštaluje alebo udržiava, môže byť náchylná na koróziu.

Tip: Zdražovanie stavebných materiálov pokračuje. O koľko budú rodinné domy drahšie?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov