Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Stavebné sporenie - prehľad prichádzajúcich zmien

Stavebné sporenie - prehľad prichádzajúcich zmien

28.02.2019

Obrázok

Stavebné sporenie bolo ešte donedávna zaujímavou alternatívou ako svojimi vkladmi, štátnou prémiou a úrokmi zlepšiť bývanie. Všetko sa zmenilo s novelou zákona o stavebnom sporení, ktorá vstúpila do platnosti v januári tohto roku.

Spomínaná novela zákona priniesla viacero zásadných zmien. Zatiaľ si netrúfame zhodnotiť dopady, no dnes sú isté iba 2 veci. Štát síce ušetrí, ale atraktivita stavebného sporenia v očiach sporiteľov pravdepodobne klesne. S akými zmenami by ste mali počítať pred uzatvorením zmluvy o stavebnom sporení? 

O štátnej prémii rozhodne váš príjem

Štát sa rozhodol prideľovať prémie adresnejšie. Po novom môžu štátnu prémiu získať iba tí sporitelia, ktorých príjem neprekročil 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za príslušný kalendárny rok. Pokiaľ zarábate viac, tak štátnu prémiu nezískate. Zmena sa netýka zmlúv uzatvorených na deti, kde sa výška príjmu pre pridelenie prémie neskúma.

Prémia sa mierne zvýši, stúpnuť však musia aj vklady

V roku 2018 sa výška štátnej prémie počítala ako 5 % z ročných vkladov a získať ste mohli maximálne 66,39 €. V roku 2019 sa výška štátnej prémie percentuálne zníži z pôvodných 5 % na 2,5 % z ročných vkladov, no napriek tomu môžete získať 70 €. 

Na prvý pohľad dobrá správa, ale má to jednu chybičku krásy. Kým ešte v uplynulom roku vám na získanie plnej štátnej prémie postačovalo vložiť na účet stavebného sporenia 1 327,80 €, dnes to musí byť až 2 800 €. O prémiu neprídete ani v situácii, že vložíte menej finančných prostriedkov. Pri nižšom vklade samozrejme získate iba alikvotnú časť štátnej prémie.

Pri alikvotnom prideľovaní štátnej prémie ešte ostaneme

Aj ďalšia zmena, ktorá sa dotkla nových zmlúv súvisí s pomerným prideľovaním štátnej prémie. Doteraz ste mohli získať plnú štátnu prémiu aj v prípade, že ste zmluvu o stavebnom sporení uzatvorili trebárs aj v decembri. Toto je už minulosťou a prémia sa bude vypočítavať alikvotne podľa mesiacov. Ak napríklad tento rok uzatvoríte zmluvu v júli a vložíte na účet 2 800 €, získate už iba polovicu maximálnej výšky prémie, teda 35 €.

VEDELI STE, ŽE: Vláda vám prispeje na dom A0 až 8 000 € ?

S medziúverom môžete na prémiu zabudnúť

Ministerstvo financií nenechalo bez povšimnutia dlhodobý trend rastu nových medziúverov, ktorý prevyšoval objem poskytnutých stavebných úverov. V dôsledku toho stoplo štátnu prémiu pri medziúvere. Toto opatrenie má motivovať klientov sporiť a po nasporení cieľovej sumy získať zvýhodnený stavebný úver. Štát chce predchádzať nevýhodnejším medziúverom. Ak sa však napriek tomu rozhodnete čerpať medziúver predčasne, automaticky stratíte nárok na štátnu prémiu.

Koniec priateľských sporiteľov 

Ak ste patrili ku klientom, ktorí zvykli po 6 rokoch nasporené finančné prostriedky vybrať a použiť na kúpu dovolenky, auta alebo iného spotrebného tovaru, tak nebudete novelou zákona 2-krát nadšení. Pri zmluvách uzatvorených od januára 2019 musíte počítať s tým, že štátna prémia sa bude prideľovať iba tým sporiteľom, ktorí nasporené finančné prostriedky reálne použijú na stavebné účely. Inak povedané, štátna prémia je odteraz viazaná na rekonštrukciu, kúpu alebo výstavbu nehnuteľnosti. Nepreukázaním účelu použitia nasporených peňazí štátnu prémiu jednoducho nezískate.

Ohrozia zmeny stavebné sporenie?

Napriek spomenutým zmenám sa stavebné sporiteľne o budúcnosť tohto produktu obávať nemusia. Od 1. júla 2018 totiž platia oveľa prísnejšie pravidlá pre poskytovanie hypoték. Banky zároveň prestali poskytovať 100 % hypotéky, postupne majú znižovať aj podiel 80 % hypoték, takže žiadatelia musia časť kúpnej ceny nehnuteľnosti pokryť preklenovacím úverom / vlastnými finančnými prostriedkami. V hre preto naďalej ostáva aj stavebné sporenie. Nasporené peniaze zo stavebného sporenia sa budú pravdepodobne čoraz častejšie používať na dofinancovanie hypoték. 

EUROLINE SLOVAKIA RADÍ: Plánujete sa osamostatniť, no nemáte vyriešené financovanie rodinného domu? Pokiaľ disponujete stavebným pozemkom, tak už onedlho môžete bývať vo svojom. Stačí si vybrať projekt rodinného domu na kľúč a my všetko zariadime za vás.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov