Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Stavba domu v kopci má svoje výhody i nevýhody

Stavba domu v kopci má svoje výhody i nevýhody

27.06.2024

Obrázok

Dom vo svahu síce ponúka zaujímavé dispozičné možnosti, no takáto stavba má aj svoje slabšie stránky. Ak vás zaujíma aké, viac si už prečítate v našom článku.

Postaviť dom v kopci alebo vyrovnať svah?


Pri svahovitom pozemku máte na výber iba dve možnosti. Buď upraviť terén alebo si zvoliť stavbu, ktorá sa mu prispôsobí. V prípade, že sa rozhodnete pozemok vyrovnať v mieste, kde plánujete postaviť nový rodinný dom, budete musieť rátať s navozením veľkého objemu zeminy. Po návoze by mala zemina minimálne niekoľko mesiacov prirodzene usadať, až potom sa môžete pustiť do výstavby. 


Výber, prispôsobenie alebo novo navrhnutý projekt rodinného domu, ako aj jeho umiestnenie na pozemku si vyžaduje zistiť, koľko rovinatého terénu bude vlastne potrebné na pozemku vytvoriť. Rovinatá plocha by mala odrážať veľkosť domu, prispôsobenú nielen veľkosti rodiny a jej potrebám, ale i záujmom. Tieto priestorové požiadavky následne ovplyvňujú budúcu podobu domu a pozemku. Napríklad, premyslite si, či plánujete zeleninové záhony, alebo vám bude stačiť skalka, ktorej naopak, svah vyhovuje.

Tip: Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

Projekt domu v kopci môže využiť svah vo váš prospech


Pri rešpektovaní osobitostí kopcovitého pozemku môžete obrátiť tieto špecifiká vo svoj prospech. Zámer spočíva v prispôsobení projektu domu na mieru a využiť ho napríklad na podpivničenie alebo zabudovanie vstavanej garáže

Získate tak nové, praktické priestory, ktoré môžete všestranne využiť. Napríklad ako skladové priestory, vínnu pivnicu, domácu posilňovňu či spoločenskú miestnosť. To, či sa rozhodnete pre výber naprojektovania domu na mieru, alebo si zvolíte niektorý z katalógových projektov, je potom už len na vás. 


Stavba domu vo svahu býva finančne náročnejšia


Jednou z nevýhod, ktoré sa spájajú so stavbou rodinného domu na svahovitom pozemku je predĺženie výstavby a to najmenej o 2 až 3 týždne. Rovnako je potrebné rátať s vyššími finančnými nákladmi, ako by vás vyšiel dom na rovine. Aby ste minimalizovali riziká a vyhli sa nečakaným nákladom, je dôležité mať realistický rozpočet a vyhľadať skúsených architektov a stavbárov. Dom v kopci si totiž vyžaduje individuálny projekt, ktorý zohľadňuje všetky špecifiká daného pozemku.


Okrem toho je potrebné osloviť geológa, ktorý zameria miesto vhodné na výstavbu domu a tiež sklon pozemku. Zároveň overí geotechnickú stabilitu pôdy, teda bezpečnosť a pevnosť pôdneho podložia a riziko možnosti zosuvu pôdy, ktoré pri výstavbe domu na kopci hrozí. V prípade potreby je nevyhnutné vykonať aj stabilizáciu pôdy. Hydrológ zase sondou zistí výšku hladiny spodnej vody v podloží, nakoľko by mohla ohrozovať statiku stavby.


Problematický môže byť aj prístup a infraštruktúra


Stavba domu na kopci môže byť náročná na prístupovú cestu a pripojenie na infraštruktúru. S tým sú spojené už ťažkosti pri výstavbe, ktoré zahŕňajú zhoršený prístup pre dovoz stavebného materiálu a príjazd stavebnej techniky. Netreba opomenúť ani zlé poveternostné podmienky a príjazdovú cestu ešte pred začatím výkopových prác vysypať kamenivom a zhutniť ho. 

Problematické môže byť i napojenie domu na vodu, elektrinu a ďalšie nevyhnutné siete. Samozrejme, ak sú pritom potrebné úpravy terénu, sú s tým nevyhnutne spojené ďalšie investície a časové nároky.


Výhody stavby domu vo svahu:


Tí, ktorí zdedili, kúpili alebo iným spôsobom získali kopcovitý pozemok a plánujú na ňom postaviť svoj budúci domov, zároveň získali tieto benefity:

  • cena svahovitého pozemku býva nižšia než v prípade rovinatých pozemkov
  • krásny výhľad, ktorý je pre domy vo svahu typický
  • možnosť netradičného dispozičného riešenia stavby
  • originálny vzhľad domu
  • svah môžete využiť na podpivničenie alebo vstavanú garáž
  • pocit bezpečia pri prudkých dažďoch a lejakoch

Negatíva výstavby domu v kopci:


Bohužiaľ, ako sme si už spomínali, dom vo svahu so sebou nesie aj určité nevýhody. Patria sem najmä nasledovné skutočnosti:

  • vyššie finančné náklady na realizáciu
  • vyššie výdavky spojené s prípadným zarovnávaním pozemku
  • komplikovanejší prístup ťažkej techniky a zhoršená manipulácia s ňou
  • zdĺhavejší proces samotnej výstavby
  • obmedzenejší výber alebo nutnosť prispôsobenia projektu domu

Tip: Staviate dom? Zamerajte sa na trvácne materiály

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov