Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Spoznajte 8 smart home gadgetov, ktoré vám uľahčia život a ušetria peniaze

Spoznajte 8 smart home gadgetov, ktoré vám uľahčia život a ušetria peniaze

10.02.2023

Obrázok

Tentokrát sme pre vás vybrali technologické „zázraky“, ktoré vám pomôžu zjednodušiť život a dokonca vám umožnia znížiť poplatky za energie.

Ako si vybrať vhodné inteligentné zariadenie do domácnosti

Zobudiť sa a vypraviť sa do práce ešte skôr, ako vôbec začne svitať, určite nie je príjemné. Vďaka inteligentným domácim zariadeniam si však môžete vyvolať lepšiu náladu hneď, ako otvoríte oči. Môže to byť napríklad jednoduchým zapnutím obľúbených melódií, osvetlením chodby alebo spustením rýchlovarnej kanvice na šálku horúceho čaju, ktorá je pripravená, už keď vojdete do kuchyne. 

S prihliadnutím na náklady, ktoré sú s kúpou smart home výrobku spojené, by ste sa však s výberom rozhodne nemali unáhliť. Ak však ide o niečo, čo budete mať doma dlhý čas a budete to používať sústavne každý deň, potom to určite stojí za to.

Inteligentné domáce zariadenia zároveň prinášajú zjavné výhody. Je ťažké vyčísliť cenu za okamžité vyhovenie vašim požiadavkám, ako je napríklad možnosť meniť farebnú teplotu žiaroviek podľa nálady či zvýšenie efektívnosti využívania zdrojov energie. Ak vezmeme do úvahy všetky okolnosti, budú to práve vaše priority a peňaženka, ktoré budú rozhodovať o tom, aký typ inteligentnej domácej techniky vyskúšate. 

Tip: Objavte moderné energetické systémy a energetickú nezávislosť

1. Inteligentné žiarovky

Keď už večer skočíte do postele, určite sa vám nebude chcieť vstávať, aby ste zhasli svetlo. Takisto na usínanie je vhodnejšie, aby boli svetlá tlmenejšie a útulnejšie. Inteligentné žiarovky vyriešia oba tieto problémy, pričom dokážu tiež naprogramovať rôzne časy zapnutia alebo vypnutia počas dňa (prostredníctvom hlasového ovládania alebo aplikácie) a takto šetriť energiu.

2. Smart zásuvky a napájacie lišty

Inteligentné zásuvky alebo napájacie lišty sú azda najjednoduchším a zároveň najúspornejším inteligentným zariadením. Niektoré z nich sa dokonca dajú zapojiť do tradičných zásuviek, takže ich premenia na zásuvky ovládané prostredníctvom aplikácie. Vďaka tomu budete vedieť zapínať a vypínať zariadenia, ktoré plytvajú energiou, keď ich práve nepoužívate. 

3. Inteligentná sprchová hlavica

Obzvlášť v dnešných časoch je šetrenie vody a energie na jej ohrev mimoriadne dôležité. Našťastie niektoré inteligentné sprchové hlavice dokážu myslieť za vás vďaka programovateľným ukazovateľom teploty a spotreby vody, ktoré blikajú rôznymi farbami, keď dosiahnete nastavené limity. Navyše vďaka nerezovému dizajnu bez drážok je ich čistenie hračka, čo znamená, že z dlhodobého hľadiska spotrebujete ešte menej vody.

4. Ovládanie zavlažovania pomocou wifi

Mať obrovskú, rozľahlú záhradu znie zaiste skvele. Aspoň dovtedy, kým ju nemusíte každý horúci letný deň polievať hadicou. Inteligentný zavlažovací časovač jednoducho ovláda otáčanie výtoku a umožňuje automatizované zavlažovanie. Dokonca ho dokáže aj pozastaviť, ak je v predpovedi dážď.

5. Inteligentný termostat

Ak sa chcete vyhnúť vysokým účtom za energiu, potom je regulácia teploty v domácnosti jedným z najlepších spôsobov. Predovšetkým ide o prechodné obdobia, keď sa potreba vykurovania alebo chladenia počas dňa mení. 

Inteligentný termostat sa perfektne prispôsobí zvykom v domácnosti - ak treba, upraví teplotu a tak umožní cielene znížiť spotrebu energie. Navyše sa dá ovládať aj pomocou aplikácie v mobile. Takto sa ľahko vyhnete plytvaniu energie tým, že v čase, keď nie ste doma, znížite teplotu vykurovania a systém naprogramujete tak, aby teplotu opäť zvýšil krátko pred vaším príchodom. 

6. Inteligentný elektromer

Na presné meranie spotreby plynu a elektriny slúži klasický elektromer. Jeho inteligentná verzia vám však umožní v elektronickej forme vidieť, koľko elektriny ste spotrebovali v konkrétnom čase. Na základe toho môžete pozmeniť svoje návyky a uľahčiť tak rodinnému rozpočtu pri nákladoch za energie.

7. Inteligentné zámky

Ak nechcete schovávať kľúče pod rohožkou alebo kvetináčom pri vchode, stavte na inteligentnú zámku. Ak potrebujete niekoho vpustiť dnu a nie ste práve doma, inteligentný zámok vám pomôže vybaviť to za vás a ušetrí vám množstvo času a starostí. 

8. Inteligentné žalúzie

Oddychujete na gauči alebo sledujete film a podarí sa vám pri tom zaspať? Žiadny problém, ak máte nainštalované inteligentné žalúzie. Toto inteligentné zariadenie zatiahne žalúzie za vás a vy sa zatiaľ môžete venovať tomu, čo je dôležitejšie.

Tip: Inteligentná domácnosť vám prinesie veľa výhod, vyžaduje si však plánovanie

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov