Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Smart domácnosti posúvajú latku neustále vyššie. Aj vďaka hlasovým asistentom

Smart domácnosti posúvajú latku neustále vyššie. Aj vďaka hlasovým asistentom

31.08.2020

Obrázok

Inteligentné domy sa interiérom, ale ani zovňajškom vôbec nelíšia od bežných rodinných domov. Na fakt, že ide o high-tech obydlie vybavené špičkovými technológiami, môže návštevníka upozorniť až brána alebo vchodové dvere s inteligentným zámkom.

Tie vám majiteľ domu môže otvoriť na diaľku bez toho, aby bol doma. Špičkových technológií, ktoré robia prevádzku inteligentného domu bezpečnejšou, ekonomicky úspornejšou a zdravšou, je samozrejme, omnoho viac. V inteligentom dome môžete počítať so sofistifikovanou reguláciou vetrania či vykurovania, ktorá môže ísť ruka v ruke s reguláciou tieniacej techniky, s ovládaním svetla v interiéri alebo exteriéri a mnohými ďalšími „vychytávkami“, ktoré spomenieme neskôr v článku.

Čo je však z nášho pohľadu momentálne oveľa zaujímavejšie, smart domácnosť vás môže počúvať hoci už aj na slovo. A to ani náhodou nemyslíme na nejaký prenesený význam. Netušíme síce akého hlasového asistenta používal mládenec z rozprávky „Stolček, prestri sa! Oslík, otras sa a obušok, von z vreca!“, no s istotou vieme, že interaktívni asistenti od Googlu, Aplle, Somfy a ďalších spoločností posúvajú ovládanie rodinného domu o level vyššie. Kým totiž pri štandardom spôsobe ovládania smart domácnosti sme sa pri zadávaní príkazov nezaobišli bez ovládača, mobilu, počítača či tabletu, s integrovanými asistentmi stačí jednotlivým zariadeniam vydať iba hlasové povely

Hlasoví asistenti si poradia s takmer všetkým, chybičkou krásy môže byť jazyk 

Interaktívni hlasoví sprievodcovia integrovaní do inteligentného systému riadenia domu dokážu pracovať s množstvom dát a plniť rôzne úlohy. Dostať tak môžete odpovede na zložitejšie i jednoduché otázky typu, čo dnes hrajú v kine alebo ako sa dostať do divadla či galérie. Pri odchode z domu vás zasa môžu upozorniť na plánovanú schôdzku alebo na zmenu počasia. V praxi to však pokojne môže fungovať aj tak, že pri blížiacej sa búrke vydáte systému hlasový pokyn na zatvorenie strešných okien a na stiahnutie vonkajších žalúzií.

Možných scenárov je prirodzene nepreberné množstvo. Hlasovým povelom tak môžete zapnúť práčku, rovnako ako televízor v obývacej izbe. O nič však však neprídete ani vtedy, ak obľubujte hudbu. V spálni alebo kúpeľni dáte napríklad virtuálnemu asistentovi hlasový pokyn na spustenie obľúbeného hudobného záznamu uloženého na serveri inteligentného domu a na napustenie vane. 

Možnosti sú naozaj takmer neobmedzené. Milovníkov moderných technológií poteší tiež skutočnosť, že hlasoví asistenti sa dokážu vysporiadať s akýmkoľvek ruchom v domácnosti a vedia spoľahlivo plniť príkazy nielen v pokojnom prostredí. Azda jedinou slabinou hlasových asistentov, ak to tak vôbec môžeme nazvať, je jazyk. S hlasovými asistentmi totiž zatiaľ ešte stále treba komunikovať v angličtine alebo v inom podporovanom jazyku. Kedy príde rad na našu ľubozvučnú slovenčinu, je zatiaľ vo hviezdach, no ako sa hovorí, kto si počká, ten sa dočká, takže buďme trpezliví.  

Ostať ale nemusí ani pri hlasových pokynoch

Súčasné technológie napredujú úžasným tempom a preto niet divu, že vďaka telefónu alebo inému zariadeniu s povolenou geolokáciou polohy sa vám po bezprostrednom priblížení k domu deaktivuje alarm, otvorí vstupná brána spolu s garážovými dverami, rozsvieti predsieň, odtiahnu žalúzie a v zimnom období poprípade zvýši výkon vykurovacej sústavy. To všetko bez stlačenia jediného tlačidla alebo vyslovenia akéhokoľvek hlasového povelu. Fantázii sa prirodzene medze nekladú, takže sled riadených „udalostí“, ktoré budú prebiehať po vašom príchode alebo odchode z domu môžete prispôsobiť individuálnym požiadavkám vašej rodiny. 

Tip: Rodinné domy EUROLINE už aj s inteligentným systémom LOXONE

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov