Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Sklo v modernej architektúre: Objavte sklené kachličky a mozaiky

Sklo v modernej architektúre: Objavte sklené kachličky a mozaiky

18.08.2021

Obrázok

Sklo sa pri stavbe domov používa už od dávna. V súčasnosti však ponúka nové možnosti využitia.

Sklo ako vysoko kvalitný a dizajnérsky hodnotný prvok má v modernej architektúre svoje nezastupiteľné miesto. Nedá sa mu totiž uprieť fakt, že priestoru dodáva vzhľad čistoty a vizuálne ho zväčšuje. Jeho hladký a lesklý povrch sa tiež výborne uplatňuje v koncepte inovatívneho moderného interiéru.

Tip: Aktuálne farebné trendy v interiéri na rok 2021

Atraktívne sklo a sklenené doplnky 

Ak už hovoríme o skle ako o stavebnom a dizajnovom materiáli, mali by sme spomenúť aj sklené obklady, ktoré sú v interiéri mimoriadne obľúbené. Ide najmä o sklenené dlaždice a sklenené mozaiky, vynikajúce oproti iným druhom materiálov predovšetkým svojím leskom a hĺbkou. 

Novinkou je, že tieto komponenty už nie sú striktne obmedzené iba na kúpeľne a kuchyne, kde sa podobné praktické materiály používali doteraz. Samozrejme, ich schopnosť odpudzovať vodu je pre tento typ miestností ako stvorená, avšak možnosti ich využitia siahajú oveľa ďalej. Charakteristický vzhľad, svieže a jasné farby či pôsobivé vyhotovenie sú zárukou, že nech bude sklo využité v akejkoľvek miestnosti v dome, dodá jej mimoriadne ušľachtilý a osobitý vzhľad.

Vlastnosti skla ako stavebného materiálu

Sklo ako také sa výrazne odlišuje od dreva, ale aj od keramického alebo prírodného kameňa. Ak sa preto rozhodnete využiť ho pri stavbe domu, nezabudnite dodržiavať určité špecifikácie v oblasti použitia a druhu lepiacej malty.

Medzi hlavné vlastnosti skla patrí:

  • priehľadnosť
  • krehkosť
  • absencia pórov
  • zlá priľnavosť 

Sklenené obklady dodávajú interiéru punc luxusu

Riešenie obkladov v sklenenom vyhotovení uľahčuje pravidelnú údržbu, ako aj udržiavanie čistoty. Okrem toho sklo, ktoré sa používa na výrobu obkladov, je zhotovené špeciálnymi postupmi. Táto výrobná technológia mu dodáva maximálnu pevnosť a tvrdosť, takže sa nemusíte báť, že sa ľahko rozbije. 

Sklené dlaždice môže tvoriť farebné sklo, ktoré je z pohľadovej strany hladké, alebo kalené bezpečnostné sklo s nánosom farby. Sklenené dlaždice môžu byť ďalej štruktúrované, priehľadné alebo rozlične zafarbené. Tu je však dôležité poznamenať, že predovšetkým pri priehľadných a farbených materiáloch môže použitá farba lepidla v hojnej miere ovplyvniť celkový vizuálny vzhľad. Preto odporúčame použiť biele lepidlo na dlaždice s tým, že lepiaca malta by sa mala nanášať rovnomerne, aby sa predišlo farebným rozdielom. Výsledkom bude opticky jednotná dlažba bez neželaných farebných odtieňov.

Nadčasová sklenená mozaika 

Mozaikový vzor patrí k vzorom s dávnou históriou a tradíciou, niet sa preto čo čudovať, že sa pri ňom používa aj sklo, hoci v súčasnosti už s modernými postupmi. Najobľúbenejšia forma modulov mozaiky je štvorcová. Zvyčajne platí, že čím sú štvorce menšie, tým výraznejší je výsledný ornament. Ako inak, aj tu oblasť použitia sklenených mozaík závisí od príslušného nosného materiálu a miesta použitia

V mokrom prostredí, resp. v prostredí, ktoré je stále pod vodou, ako sú napríklad bazény, sa vždy používa materiál prilepený na prednej strane. Vo všeobecnosti platí, že pre sklenené mozaiky je nevyhnutné zvoliť špeciálne lepiace malty, určené na hladké povrchy s vysokou priľnavosťou.

Tip: Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov