Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Rozmery rodinného domu - aká je ideálna veľkosť?

Rozmery rodinného domu - aká je ideálna veľkosť?

11.12.2018

Obrázok

Odpoveď na túto zdanlivo jednoduchú otázku môže mať desiatky rozličných podôb. Zhodnúť sa na ideálnych rozmeroch domu je prakticky nemožné. Každému vyhovuje niečo úplne iné a naše predstavy sa navyše rokmi menia.

Čo je pre jedného málo, môže byť pred druhého akurát

Ideálne rozmery rodinného domu sú naozaj relatívnym pojmom a subjektívnou záležitosťou. V súvislosti so spomenutou relativitou nás napadá názorný príklad. Jeden vlas v polievke je už veľa a stačí na to aby nás odradil od jedla, no na účes je to žalostne málo. Niečo podobné platí aj v našom prípade. Kým niekto sa bude príjemne a úplne komfortne cítiť v rodinnom dome so štandardnou výmerou 120 až 150 m2, inému sa bude máliť vila s 350 metrami alebo dom s desiatimi izbami, v ktorom by sa pre lepšiu orientáciu zišla možno už aj navigácia. 

No a v podobnom duchu by sme mohli vymenúvať ďalšie a ďalšie alternatívy rodinných domov s väčšími, či menšími rozmermi. Aby sme sa však predsa len dopracovali k nejakému, nazvime to „zlatému štandardu“, pozrime sa skôr na miestnosti, ktoré by v ideálnom dome nemali chýbať. Pridáme tiež ideálnu výmeru miestností i keď je pravdou, že metre štvorcové síce dokážu veľa napovedať, ale dôležitú úlohu zohráva aj pôdorys miestností.

Dôvod je prozaický. Miestnosť síce môže disponovať slušnou výmerou, no pre svoj atypický pôdorys a umiestnenie v rámci dispozičného riešenia domu nemusí byť využiteľná napríklad až tretina jej štvorcových metrov. To je však sčasti už iný príbeh a preto poďme späť k miestnostiam, bez ktorých sa v dome nezaobídete.

Najobľúbenejšie sú projekty so 4 - 5 obytnými miestnosťami

Vzhľad a rozmery rodinného domu máte vo vlastných rukách v podstate za každých okolností. Či už sa rozhodnete využiť služby projektanta a rozhodnete sa napríklad pre dom podľa vlastných predstáv alebo dáte prednosť niektorému z pripravených projektov rodinných domov.

V prvom prípade projektantovi uvediete svoje požiadavky a on dá domu reálnu podobu. Projektant sa pri individuálnom projekte na mieru podpíše pod exkluzívny vzhľad rodinného domu, no do dokonalosti dotiahne aj dispozičné riešenie miestností. Tie budú spĺňať kritériá kvalitného bývania a zároveň budú rozmermi vyhovovať platným normám. 

Ako sme to už naznačili, provizórnym riešením rozhodne nie je ani katalógový projekt rodinného domu a aj v tomto prípade máte k dispozícii stovky alternatív s rôznymi rozmermi domu a s rôznym počtom miestností. K najčastejšie žiadaným projektom rodinných domov patria tie, ktoré svojim budúcim obyvateľom dokážu ponúknuť 4 až 5 miestností. Prakticky teda ide o domy, ktoré môžu vyhovovať požiadavkám rodín s 2 deťmi. 

Podľa normy budovy na bývanie STN 73 4301 o rodinných domoch medzi obytné miestnosti patrí obývacia izba, kuchyňa, jedáleň, spálňa, pracovňa a detská, či hosťovská izba. Súčasťou domu sú samozrejme aj ďalšie miestnosti ako predsieň, kúpeľňa alebo technická miestnosť. Poďme si teda tieto miestnosti rozmeniť na drobné.

1. Predsieň 

Nároky na túto miestnosť sú viac-menej jasné. Do predsiene sa musí vojsť naraz niekoľko prichádzajúcich alebo odchádzajúcich osôb a okrem toho tam musí byť dosť miesta na odkladacie skrinky. Týmto požiadavkám môže vyhovovať predsieň s výmerou 5 - 7 m2.

2. Obývacia izba (vrátane kombinácie obývacia izba + kuchyňa + jedáleň)

Bude to možno znieť ako prvoplánové klišé, ale obývacia izba je skutočne srdcom domu. V tejto miestnosti sa stretávajú všetci členovia rodiny, tu usádzate svojich priateľov i neohlásené návštevy a preto si v tejto miestnosti nemôžete dovoliť urobiť žiadne prešľapy. Obývacia izba by preto mala patriť k miestnostiam v dome s najväčšou výmerou bez ohľadu na to, či pôjde o samostatnú miestnosť alebo o obľúbené dispozičné riešenie, v rámci ktorého je obývacia izba spojená s jedálňou a kuchyňou. Pri samostatnej obývacej izbe sa za pohodlný priestor považuje miestnosť s 20 až 25 m2.


V druhom prípade, teda pri obývačke v štýle 3 v 1 môže jej veľkosť do veľkej miery ovplyvniť charakter a veľkosť sedacej súpravy, kapacita jedálenského stola, kuchynský ostrovček alebo tvar kuchynskej linky. Aby ste sa v takejto obývacej izbe cítili dostatočne komfortne bude dobré, keď má miestnosť rozmer minimálne 45 - 50 m2.

3. Spálňa

Spomínaná norma STN 73 4301 vyžaduje, aby obytná miestnosť svojim stavebno-technickým riešením a vybavením spĺňala požiadavky na bývanie. Jedným z kritérií je minimálna podlahová plocha miestnosti, ktorá musí mať aspoň 8 m2. Spálňa s takýmito rozmermi by mohla vyhovovať nanajvýš jednej osobe, no pre manželský pár už rozumnejšie vyzerá 12 m2.. Do izby s rozmermi 3 x 4 m sa bez problémov vojde lôžko pre 2 osoby, nočné stolíky a neraz aj menšia skriňa. Pri menšej spálni však za úvahu stojí projekt domu so samostatným šatníkom.

4. Detská izba 

Pri detských izbách popusťte uzdu fantázii skôr pri ich zariaďovaní, než pri predimenzovávaní ich veľkosti. Rozloha detskej izby pre jedno dieťa s výmerou 12 m2 je veľkorysá, podobne ako 20 m2 pre 2 deti. V praxi sa môžete neraz stretnúť s menšími rozmermi detských izieb, takže sa nebojte o pohodlie detí a zbytočne nenafukujte ich rozmery.

5. Kúpeľňa

Pri kúpeľni popremýšľajte, či pôjde o kúpeľňu, do ktorej budú mať teoreticky prístup aj návštevy alebo bude kúpeľňa určená výlučne iba vám. Pri prvej alternatíve si vystačíte s miestnosťou, v ktorej môže byť toaleta, menšie umývadlo a poprípade sprchovací kút. Takýto priestor si vystačí so 4 metrami štvorcovými. Pri druhej alternatíve sa nemusíte uskromňovať a kúpeľňa s niekoľkými umývadlami a so sprchovacím kútom alebo vaňou, môže mať pohodových 10 – 12 m2.


6. Technická miestnosť alebo garáž

Rozloha garáže alebo technickej miestnosti sa bude odvíjať od toho, na čo všetko budú tieto priestory slúžiť. Technická miestnosť môže mať pokojne 4 m2,, no ak tu plánujte skladovať sezónne náradie a iné veci, môžete potrebovať aj 12 m2. Niečo podobné platí pre garáž. Pre niekoho môže byť komfortných 30 m2, no niekomu nemusia postačovať ani rozmery dvojgaráže.

Nenechajte sa pomýliť prehnanými scenármi a víziami do budúcnosti

Ak ste sa prelúskali našimi riadkami až sem, sami uznáte, že zadefinovať ideálne rozmery domu naozaj nie je možné. Na záver vám preto dáme skôr dobrú radu. Pri výbere projektu rodinného domu buďte praktický. Vezmite do úvahy vaše aktuálne potreby i očakávania ohľadom budúcnosti, no neriešte zbytočne otázky typu „čo keby“ alebo „čo keď“. Vyhnete sa zbytočnému zväčšovaniu rozmerov domu, resp. miestností.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov