Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Rodinný dom za cenu bytu, zistite ako na to

Rodinný dom za cenu bytu, zistite ako na to

04.09.2019

Obrázok

Rodinný dom nie je lacný špás a iba málokedy býva jeho výstavba financovaná z vlastných úspor. My vám však napriek tomu v nasledujúcich riadkoch ukážeme, ako sa dá postaviť rodinný dom za cenu porovnateľnú s bytom.

Rovinatý pozemok je podmienkou, rovnako ako vhodný projekt

Výber vhodného pozemku sme v našich príspevkoch zdôrazňovali viackrát a inak tomu nebude ani teraz. Ak totiž chcete postaviť rodinný dom za prijateľnú cenu, bez rovinatého pozemku sa nezaobídete. Výstavba rodinného domu v svahu si vypýta podstatne vyššiu finančnú injekciu, ktorej výška sa bude odvíjať od celkového sklonu pozemku. Aby sme však boli konkrétny, uvedieme zopár príkladov, ktoré sa pri svahovitom pozemku premietnu do zvýšenej ceny domu.

Ide predovšetkým o prípadný geologický prieskum terénu, rozsiahlejšie výkopové práce, vybudovanie zvýšených základových pásov, či vystuženie stien proti pôsobeniu tlaku zeminy a zabudnúť netreba na náročnejšiu hydroizoláciu, armatúru, dôkladnejšie zateplenie i drahšiu finálnu úpravu terénu okolo domu. 

Naopak, pri rovnom pozemku sa spomenutým nákladom vyhnete a výberom vhodného katalógového projektu alebo citlivým spracovaním individuálneho projektu dokážete postaviť murovaný rodinný dom, za aký by ste sa nemuseli hanbiť ani pri vyššom rozpočte. 

Tip: Bungalov S 1402 vyzerá nielen príťažlivo, zaujme aj cenou.

Nenafukujte zbytočne veľkosť domu

Pri výbere projektu rodinného domu buďte praktický. Zoberte do úvahy potreby všetkých členov domácnosti, no všetko plánujte s chladnou hlavou a nepreháňajte to s rozmermi izieb alebo s počtom miestností. Rodinnú atmosféru a pohodu si môžete rovnako dobre vychutnávať v obývacej izbe s výmerou 20 - 25 m2 a nepotrebujete na to obývačku s rozmermi prezidentského apartmánu. 

Nevyužitá hosťovská izba je tiež zbytočný luxus. Bokom nenecháme ani kúpeľňu, ktorá mimochodom patrí k najdrahším miestnostiam v rodinnom dome. Ak ste teda v domácnosti dvaja alebo traja, nemusíte mať k dispozícii rovnaký počet kúpeľní. Ono sa to naozaj nezdá, ale všetko sa nabaľuje, takže pri obmedzenom rozpočte sa nenechajte nalákať módnymi trendmi a použite zdravý sedliacky rozum. 

Tip: Aj prízemný bungalov môže mať dostatok úložného priestoru. 

Zvážte pivnice, uprednostnite jednoduchý tvar domu

Rodinný dom s pivnicami dokáže zdvihnúť váš rozpočet až o 30 %, takže ak máte k dispozícii balík peňazí postačujúci zhruba na kúpu bytu, vyberte si projekt nepodpivničeného domu. Výstavba domu s pivnicami sa v mnohom podobá na stavbu nehnuteľnosti na svahovitom pozemku. Náročnejšie sú výkopové práce, minie sa viac tvárnic i betónu a svoje si vypýtajú izolácie atď. 

Bez povšimnutia nemôže ostať ani tvar domu. Nekomplikovaný pôdorys rodinného domu bez výklenkov, či zalomení a jednoduchá plochá alebo sedlová strecha bez zbytočných vikierov tiež svojim dielom prispejú k ekonomickej stavbe domu. Určite však oceníte aj energetickú úspornosť domov s jednoduchou architektúrou.

Tip:  Hľadáte kompaktný dom s jednoduchým tvarom zastrešenia? Bungalov 1087 bude pre vás ako stvorený.

Nemýľte sa. Svojpomocná výstavba nie je vždy lacnejšia 

V minulosti bolo na vidieku bežné vidieť pri stavbe rodinného domu pracovať tri generácie. Časy sa však zmenili a dnes je už takáto výstavba domu vzácnosťou. Napriek tomu sa ale ešte aj dnes veľa ľudí domnieva, že svojpomocnou výstavbou sa dajú bez nezištnej pomoci rodiny alebo priateľov dosiahnuť výraznejšie úspory. Pravda je však trošku iná.

Budete sa čudovať, ale rodinný dom na kľúč prispôsobený vašim požiadavkám môže vyjsť lacnejšie ako pri svojpomocnej stavbe s dokončením v nedohľadne. Dôvodov je viacero. Stavebná firma dokáže v porovnaní s vami nakupovať tovar lacnejšie ako vy a aj keď si ponechá menší zisk, v konečnom dôsledku na stavebnom materiáli ušetríte nemalé peniaze.

S cenou práce je to so stavebnou firmou tiež výhodnejšie, pretože ak nie ste manuálne zruční a budete si sústavne najímať živnostníkov, tí si za vykonanie rovnakej práce môžu zapýtať podstatne vyššie sumy. Nehovoriac o tom, že zohnať kvalitného murára, inštalatéra, obkladača alebo tesára je čoraz väčší problém. Ak teda pri stavbe domu nemôžete očakávať pomoc rodiny a priateľov, zvoľte si dom na kľúč

Tip: Plánujte výstavbu domu? Do pozornosti vám dávame unikátnu ponuku na nákup stavebných materiálov za veľmi výhodných podmienok. V prípade záujmu ponúkame aj výstavbu Tehlového domu Euroline a to v rámci celého Slovenska.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov