Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Rekuperácia - moderné a úsporné vetranie v skratke

Rekuperácia - moderné a úsporné vetranie v skratke

12.09.2023

Obrázok

Záujem o rekuperáciu narastá a niet sa čomu diviť. Systém riadeného vetrania totiž prináša do domácnosti nielen čerstvý vzduch nevyhnutný pre zdravie, ale pomáha tiež šetriť energiu. Prečítajte si, ako zvýšiť kvalitu vnútorného prostredia a pritom usporiť

Prečo je rekuperácia taká populárna?

V minulosti bola rekuperácia záležitosťou prevažne veľkých komerčných stavieb. Spolu s rastúcim záujmom o nízkoenergetické rodinné domy však stúpol aj počet realizácií nízkoenergetických systémov vetrania, chladenia a vykurovania aj v tejto oblasti. Hlavným, i keď rozhodne nie jediným dôvodom je výrazná úspora pri vykurovaní (najmä v zime). Tá pri riadenom vetraní s rekuperáciou predstavuje v zimných mesiacoch okolo 40 až 50 %.

V súčasnosti sú novostavby takmer vzduchotesné a výmena vzduchu sa dá realizovať len cez okná alebo dvere, prípadne pomocou systému vetrania. Napríklad pri hodinovom vetraní dochádza k strate približne 50 – 75 % tepla. Práve to je dôvodom, prečo sa automatické vetranie prostredníctvom rekuperácie stalo trendom, ktorý si získal veľké množstvo priaznivcov.

Tip: Ako ušetriť na energiách? 8 tipov pre energeticky efektívnu domácnosť

Čo je to vlastne rekuperácia a ako funguje?

Rekuperácia v podstate znamená spätné získavanie tepla. Vo vnútri vzduchotechnickej jednotky sa nachádza rekuperačný výmenník, do ktorého sú privádzané teplý odpadový vzduch z rodinného domu, ale aj čerstvý vonkajší vzduch. Obidva sú navzájom oddelené sústavou kanálikov brániacich ich premiešaniu, vďaka čomu nedochádza k prenikaniu pachov z odpadového do čerstvého vzduchu. 

Steny kanálikov však efektívne napomáhajú predhrievaniu privádzaného vzduchu tým odpadovým. Samozrejme, skôr, ako je čerstvý vonkajší vzduch privedený do vnútra obytného priestoru, rekuperačné filtre z neho zachytia prach, peľ a rozličné nečistoty. 

Aké sú výhody vetrania rekuperáciou?

  • Kontinuálny prívod čerstvého a čistého vzduchu do domácnosti
  • Lepšia kvalita vzduchu pozitívne ovplyvňuje zdravie a spánok 
  • Šetrí životné prostredie – využíva odpadové teplo, čím znižuje potrebu vykurovania až na úrovni 50 %
  • Skvalitňuje ovzdušie v interiéri – filtruje peľ, prach, roztoče, rôzne splodiny a alergény 
  • Zabraňuje tvorbe plesní na stenách
  • Reguluje vlhkosť – rekuperácia s entalpickým výmenníkom
  • Znižuje koncentráciu CO2
  • Účinnosť rekuperácie dosahuje až 90 %
  • Efektívnejšie vykurovanie
  • Menej výrazné výkyvy teplôt v porovnaní s vetraním cez okná

Pre koho je rekuperácia vhodná?

Rekuperácia je vhodná pre budovy, kde sa vyžaduje vysoká kvalita vzduchu a zároveň je potrebné minimalizovať energetické straty. Bežne sa používa v obchodných budovách, bytových domoch a iných komerčných alebo obytných prostrediach, kde je potrebné účinne vyriešiť vetranie a zároveň zlepšiť energetickú efektívnosť. Hodí sa pre novostavby, rekonštrukcie či existujúce stavby.

Napríklad v prípade rodinného domu sa riadené vetranie rieši centrálne pre celý rodinný dom. Prívod vzduchu je totiž potrebný do všetkých obytných priestorov okrem komory. Odvod vzduchu je zase nevyhnutný predovšetkým z kuchyne, kúpeľne a z toalety. 

Ako si vybrať rekuperačnú jednotku?

  • Výkon - teda objem priestoru, ktorý dokáže rekuperačná jednotka odvetrávať.
  • Efektivita (účinnosť) spätného zisku tepla - predstavuje množstvo energie (tepla alebo chladu), ktoré dokáže zachovať zo vzduchu, ktorý z interiéru odvádza. Nastavenie požadovanej rýchlosti spätného získavania tepla alebo objemu vzduchu za hodinu (m3 / h) závisí od počtu obyvateľov a miestností v dome. Smernice EÚ uvádzajú požadovaný dodávaný objem 20-30 m3 / h prefiltrovaného vzduchu na obyvateľa a každú obytnú miestnosť, pričom odsávané musí byť rovnaké množstvo odpadového vzduchu.
  • Prítomnosť automatického by-passu – ide o schopnosť systému rozoznať prípadné prehriatie interiéru a teda aj výmenníka tepla (kadiaľ prechádza odchádzajúci vzduch). Vetracia centrála ho dokáže automaticky vynechať, takže interiér neprehrieva zbytočne ďalej.
  • Akustické emisie - výsledné akustické emisie sa odvíjajú od konkrétneho prevádzkového režimu, spôsobu inštalácie jednotky, od materiálu a priemeru prierezu potrubia, vzdialenosti miestnosti od rekuperačnej jednotky a ďalších skutočností.
  • Spotreba - ovplyvňuje celkovú hospodárnosť.
  • Montážne možnosti a možnosti umiestnenia jednotky – napr. podkrovie alebo technická miestnosť.
  • Možnosti ovládania a programovania rekuperačnej jednotky.

Tip: Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov