Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Rekonštruovať alebo búrať a stavať nový dom? Otázka hodná Hamleta.

Rekonštruovať alebo búrať a stavať nový dom? Otázka hodná Hamleta.

25.10.2020

Obrázok

Zdedený dom po starých rodičoch nemusí byť vždy až také terno, ako sa to na prvý pohľad môže zdať. Romantika spojená so spomienkami na detstvo strávené u babičky musí ísť po dôkladnejšej obhliadke domu neraz nabok a k slovu sa dostanú ťažké stroje.

S otázkou prípadnej rekonštrukcie alebo búrania a výstavby úplne nového rodinného domu sa síce bez emócií, ale prakticky, podľa rovnakých kritérií, budete musieť vysporiadať aj v prípadoch, keď ste v časovej tiesni narýchlo kúpili starší rodinný dom, ktorého skutočný stav ste si z nejakých dôvodov nestihli podrobnejšie preveriť. Výnimku, samozrejme, predstavuje kúpa staršej nehnuteľnosti, pri ktorej ste vopred počítali aj s tou najkrajnejšou alternatívou, teda s jej zbúraním. 

Nech je to už ale akokoľvek, ak sa možno práve teraz rozhodujete, ako ďalej naložiť so zdedenou či kúpenou staršou nehnuteľnosťou, ponúkneme vám krátky pohľad na obe alternatívy. 

Čo môže byť pre jedného dôvod na zbúranie, inému prekážať nemusí

Ako sme to už naznačili, dôvody na zbúranie staršieho rodinného domu sa môžu od prípadu k prípadu líšiť. Kým niekomu na zrovnanie so zemou postačí nevyhovujúca veľkosť zdedenej či kúpenej nehnuteľnosti alebo nízka výška miestností, pre iného sú tieto argumenty na zbúranie rodinného domu nedostatočné. 

Podobné je to pri dispozičnom riešení domu. Staršie rodinné domy totiž iba málokedy disponujú optimálnym dispozičným riešením, pričom efektívne využívanie miestností najčastejšie komplikujú priechodné izby. No a sme späť pri individuálnom rozhodovaní. Kým niekto sa prikloní k totálnemu zbúraniu a k následnej výstavbe moderného rodinného domu, iný sa v rámci rekonštrukcie rozhodne prerobiť alebo zbúrať iba niektoré nenosné priečky. 

Prirodzene, rekonštrukcia domu sa ani pri tej najväčšej snahe nie vždy dá zrealizovať. Ide predovšetkým o stavby so závažným narušením statiky, ale pomerne častou príčinou  radikálneho zbúrania nehnuteľnosti je tiež vysoká vlhkosť domu. Vysušenie muriva a precízne odizolovanie domu stojí dosť času i námahy, nehovoriac o tom, že pri vlhkosťou vážne poškodených nehnuteľnostiach rapídne stúpajú náklady na rekonštrukciu. Treba preto naozaj dobre zvážiť, či sa oplatí zachraňovať takýto dom. Rekonštrukcia staršieho rodinného domu s precízne prepočítanými nákladmi na opravu však vo všeobecnosti vôbec nemusí byť zlým nápadom.

Zvážiť treba všetky pre a proti

Začať môžeme najmä pri šetrení finančných prostriedkov. Ak je zdedený alebo kúpený dom aspoň čiastočne obývateľný, môžeme v ňom urobiť najnevyhnutnejšie úpravy, napríklad vymeniť okná, či podlahy, poprípade zariadiť miestnosti nábytkom a hneď bývať vo vlastnom. Doterajšie výdavky za nájom sa tak dajú ihneď investovať do rekonštrukcie. Z vášho pohľadu môže byť veľmi dôležitým faktom tiež to, že rekonštrukčné práce môžu prebiehať postupne, alebo presnejšie povedané, tempo prebiehajúcich prác si môžete podľa vašich finančných možností určovať sami. 

Pri postupných rekonštrukčných prácach dokonca nemusíte čerpať ani hypotéku a opravy môžete financovať iba zo stavebného sporenia. Pri takejto rekonštrukcii, prirodzene, musíte rátať s oveľa dlhším priebehom opravy domu. 

Nič však nie je iba čierno-biele a na druhej strane si treba uvedomiť, že rekonštrukcia domu si spravidla okrem spomenutej výmeny okien a podláh, vyžiada opravu strechy, vnútorných omietok, rozvodov elektroinštalácie, vody alebo kanalizácie. Pokračovať by sme mohli zateplením vonkajších obvodových múrov atď. Rozsiahlejšia rekonštrukcia staršieho domu môže byť jednoducho v konečnom účtovaní približne rovnako drahá ako stavba nového rodinného domu. Ak teda nelipnete na zdedenej nehnuteľnosti, ktorá si navyše podľa názoru odborníkov vyžiada porovnateľné investície, pouvažujte nad výstavbou nového rodinného domu. 

Tip: Tehlový dom Euroline

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov