Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Projekt rodinného domu na úzky pozemok. Aký vybrať?

Projekt rodinného domu na úzky pozemok. Aký vybrať?

25.05.2017

Obrázok

Nie vždy má stavebný pozemok dokonalé miery, výbornú orientáciu, dostatok svetla a rovinatý charakter. Niekedy je stavebný pozemok úzky, svahovitý alebo malý. Aj na netradičné pozemky však existujú riešenia. Aké? To sa dozviete v našom článku.

Ako vyzerá ideálny stavebný pozemok?

Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že ideálny pozemok má tvar obdĺžnika s pomerom strán 2:3, na komunikáciu je napojený zo severnej strany (vďaka čomu si vaše obytné miestnosti užívajú dostatok svetla z južnej strany) a má rovinatý, prípadne len mierne svahovitý charakter. Na rovinatý pozemok môžete takmer okamžite začať klásť základy, zatiaľ čo svahovitejšiu parcelu musíte najprv upravovať, čo môže výrazne zvýšiť vaše finančné náklady.

Na každý typ pozemku iný typ domu

Predstavu, aký dom plánujete stavať, by ste mali mať v hlave už počas toho, ako hľadáte stavebný pozemok. V podstate platí heslo, že na malé pozemky patria malé domy a na veľké pozemky zasa veľké domy. Prízemné domy, populárne bungalovy, si zväčša vyžadujú väčšie pozemky, keďže všetko je v nich umiestnené na jednom podlaží. Poschodový dom sa zasa uspokojí aj s parcelou menších rozmerov.


Pre radové výstavby domov vám stačí aj stavebný pozemok s veľkosťou 300 až 400 m2 s minimálnou šírkou od 6,5 metra s tým, že dom bude navrhnutý cez celú šírku pozemku. Menšie, samostatne stojace domy, prípadne dvojdomy si už vyžadujú stredne veľké pozemky s rozlohou približne 400 až 800 m2 a šírkou prinajmenšom 16 m.


Ak však neplánujete stavať „len“ dom, ale túžite aj po záhrade, bazéne, terase či športovisku, potrebujete skutočne veľký pozemok. Ten má rozlohu približne 800 m2 a viac. Môže si ho však dovoliť len málokto z nás a je pravdou, že takéto veľké pozemky sú určené skôr na výstavbu rekreačných stredísk a podobne. Nezabúdajme totiž, že s veľkosťou pozemku rastie nielen jeho cena, ale aj nevyhnutná údržba a starostlivosť.


A čo teda s úzkym pozemkom?

Ak sa vám najviac pozdáva lokalita či charakter úzkeho a dlhého pozemku, ale váhate, pretože si neviete predstaviť dom, aký by ste na ňom postavili, obavy môžete hodiť za hlavu. Aj v našom katalógu nájdete domy projektované práve na úzke pozemky. S úzkym pozemkom sa dá predsa takisto čarovať.



 

A postavíte na ňom ako poschodový dom, tak aj bungalov. Jediný rozdiel je ten, že rodinné domy na úzkych pozemkoch zväčša netvoria štvorec, ale navrhované a stavané sú pozdĺžne. Ak to umožňuje dostatočná dĺžka pozemku. Takéto riešenie však nemusí byť vôbec na škodu. Na jednu stranu domu umiestnite spálne a na druhú stranu zase dennú zónu s obývacou miestnosťou a kuchyňou, pričom vstup do domu bude v strede spolu s napríklad ďalšou spálňou či spoločenskou zónou. Ide o moderné riešenie, ktoré neomrzí ani dnes, ani o niekoľko rokov.


Nebojte sa toho, že má váš pozemok netypické rozmery. Dajte si poradiť od profesionálov a ak sa vám nehodí žiaden projekt ani z nášho katalógu, siahnite po individuálnom riešení. Na každý pozemok existuje dom. Len treba profesionála na to, aby vám ho vedel navrhnúť. Hľadáte takého?


Kontaktujte nás

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov