Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Pre Slovákov je vlastné bývanie naďalej srdcovou záležitosťou

Pre Slovákov je vlastné bývanie naďalej srdcovou záležitosťou

16.09.2019

Obrázok

Brexit sa ešte neudial, takže Slovensko ešte stále v rámci európskej 28-ičky patrí ku členským krajinám s najmenším počtom bytov na 1000 obyvateľov. Vo vlastníctve rezidenčných nehnuteľností však patríme k jednoznačným lídrom.

Tieto zaujímavé fakty priniesli viaceré nezávislé inštitúcie, vrátane Eurostatu - štatistického úradu Európskej únie, ktorý je zodpovedný za zverejňovanie spoľahlivých celoeurópskych štatistík aa ukazovateľov, ktoré umožňujú porovnanie jednotlivých krajín a regiónov.  

Túžby premietnuté do reality

Slováci rozhodne neostávajú pri snoch o vlastnom bývaní, pretože podľa výsledkov prieskumu Eurostatu až 90 % z nás vlastní nehnuteľnosť v podobe bytu alebo rodinného domu. Pri pohľade na európsky priemer, ktorý vám ponúkneme už o malú chvíľu, ide o úctyhodné a pre niekoho možno až prekvapujúce číslo. Nie však pre nás. Naša mentalita nám velí veci vlastniť, ale do hry už vstupujú samozrejme aj oveľa pragmatickejšie dôvody. 

Investícia do nehnuteľností pre nás bola, je a pravdepodobne aj napriek nepriaznivému vývoju cien realít, neistej ekonomickej situácii a sprísneniu podmienok na získanie hypotéky naďalej zostane atraktívna. Hodnota nehnuteľnosti rokmi rastie, čo sa pri nízkom úročení peňazí uložených v bankách povedať nedá. Túto realitu si uvedomuje stále viac Slovákov, rovnako ako to, že rodinný dom je najkomfortnejšou formou bývania. 

Pri pohľade na prebiehajúcu výstavbu rodinných i bytových domov sa zdá, že podiel Slovákov bývajúcich vo vlastnom bývaní neznačne klesať ani v blízkej budúcnosti. Svojim dielom k tomu prispieva aj útek seniorov a mladých rodín s deťmi z hlučných centier miest do rodinných domov na pokojnom vidieku. Optimistické vyhliadky pri získavaní nehnuteľností dáva aj neutíchajúca svojpomocná výstavba rodinných domov na dedinách. Nepredbiehajme však a počkajme si, aké čísla nám prinesú budúce prieskumy Eurostatu.

Priemer v členských krajinách Európskej únie dosahuje iba 70 %

Matematika je v tomto prípade jednoduchá a Eurostat nás vďaka 90 % podielu Slovákov bývajúcich vo vlastnom byte alebo rodinnom dome musel zaradiť ku členským krajinám EÚ, kde žije v prepočte najviac ľudí vlastniacich rezidenčnú nehnuteľnosť. 20 %-ný rozdiel je skutočne impozantný a výsledok je o to zaujímavejší, že sme za sebou zanechali také bohaté a vyspelé krajiny, akými Švédsko, Holandsko alebo susedné Rakúsko nepochybne sú.

Tip: Tieto veci dostanete u nás zadarmo, inde za ne musíte priplácať.

Pred prenájmom dostáva prednosť bývanie u rodičov

Výsledky prieskumu Eurostatu týkajúce sa bývania Slovákov priniesli aj ďalšie zaujímavé fakty. Spomedzi nich zarezonovalo najmä zistenie, že prenájom nehnuteľnosti v súčasnosti využíva iba niečo cez 11% obyvateľov. Z prieskumu zároveň vyplynulo, že do prenájmu sa veľmi nehrnú ani mladí Slováci. Popularita bývania u rodičov sa tak podľa Eurostatu oproti minulým rokom v ničom zásadnom nezmenila a Slovákom s priemerným vekom na úrovni 30,8 roka pri osamostatnení sa patrí po Malťanoch a Chorvátoch 3. miesto v rebríčku Európskej únie. Pre porovnanie, priemerný vek v rámci Európskej únie sa pohybuje na úrovni 26 rokov. 

Tip: Odolné domy EUROLINE – jediné na trhu!

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov