Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Plot je vizitkou rodinného domu. Nepodceňujte jeho vzhľad.

Plot je vizitkou rodinného domu. Nepodceňujte jeho vzhľad.

25.11.2019

Obrázok

Plot plní viacero dôležitých funkcií. Chráni náš majetok, dáva nám pocit bezpečia a hoci si to často neuvedomujeme, spolu s architektúrou záhrady a fasádou nehnuteľnosti rozhoduje o prvom dojme ešte pred samotným vstupom do interiéru rodinného domu.

Plot dokáže o nás napovedať oveľa viac, ako si vôbec myslíme. Aj to jej jeden z dôvodov, prečo sa majitelia rodinných domov pri stavbe plota čoraz častejšie obracajú na skúsených architektov. Zlý výber plota môže ľahko pokaziť celkový dojem z inak veľmi pekného rodinného domu i vkusne upraveného pozemku. Platí to samozrejme aj naopak a vhodne zvolený plot umožní rodinnému domu i záhrade naplno vyniknúť. 

Ak neplánujete využiť služby architekta a hodláte zobrať výstavbu plota do vlastných rúk, možno vám príde vhod niekoľko dobre mienených rád. 

Ideálny plot berie ohľady na veľkosť domu

Pri stavbe plota je potrebné dodržať niekoľko pravidiel. My spomenieme aspoň tie najzákladnejšie.  Plot musí dobre vyzerať, no to ešte neznamená, že má celú pozornosť strhávať iba na seba. Ako sme to už naznačili vyššie, plot by mal podčiarknuť vzhľad domu a pozemku. Bez toho, aby nerešpektoval rozmery domu to však celkom dobre nepôjde. Výška plota k pomeru výšky domu je teda pre optimálny výsledok rozhodujúca. 

Sami iste uznáte, že kombinácia nízkeho domu a vysokého plota nepôsobí práve harmonicky. Majiteľ rodinného domu s prehnane vysokým plotom je navyše často vnímaný ako neprístupný alebo ustráchaný. Úprimne povedané, veľkou výhrou nemusí byť ani zbytočne nízke oplotenie. Pohľady do okien poschodového rodinného domu od susedov, či náhodných okoloidúcich nie sú totiž pre nikoho z nás dvakrát príjemné. Vyšší plot je preto pri poschodových domoch úplne akceptovateľný. 

Tip: Rozmery rodinného domu - aká je ideálna veľkosť?

Pri výške plota ešte chvíľu ostaneme

Plot je v zmysle stavebného zákona považovaný za drobnú stavbu. Uskutočnenie stavby plota preto nepodlieha klasickému povoľovaciemu procesu zo strany stavebného úradu, no napriek tomu budete musieť stavebnému úradu váš zámer vopred písomne oznámiť a počkať si aj na jeho reakciu. Ak vám stavebný úrad oznámi, že proti drobnej stavbe nemá námietky, môžete začať s výstavbou. 

My vám však ešte predtým ako odošlete oznámenie stavebnému úradu odporúčame urobiť jednu vec. Najmä pri realizácii vyššieho plota nezabudnite prekonzultovať vaše plány so susedmi. Dohodnete sa na výške oplotenia a predídete neskorším zbytočným nedorozumeniam. Celodenný tieň v niektorej partii záhrady napokon nemusí prekážať iba susedom. Na nedostatok priamych slnečných lúčov si môžu sťažovať aj všetky svetlomilné rastliny, ktoré sa zrazu ocitnú v blízkosti vysokého plota. 

Plot nenecháva bez povšimnutia okolitú zástavbu 

Plot vôbec nemusí pôsobiť nudne a uniformne, no vždy by mal vhodným spôsobom zapadnúť do krajiny a zohľadniť okolitú zástavbu. Jednoduchý drevený plot z latiek možno ušetrí peňaženku, ale medzi výraznými plotmi z prírodného kameňa alebo medzi kovovými plotmi od umeleckého kováča bude pôsobiť ako sivá myška. 

Takýchto protikladov je samozrejme viac a medzi rodinnými domami s drevenými plotmi sa zasa môže napríklad betónový plot vynímať neprirodzene ako monokel na oku. Pri výbere oplotenia teda dbajte vždy na to, aby plot korešpondoval s okolím, ale neznižoval estetickú hodnotu nehnuteľnosti.

Plot nie je iba o podmienkach 

Plot bude slúžiť predovšetkým vám, takže sa musíte vo svojom rodinnom dome alebo na pozemku cítiť bezpečne a najmä vám sa musí páčiť jeho vzhľad. V tomto smere však nevidíme žiadny problém. K dispozícii sú viaceré tradičné i moderné materiály, ktoré vytvoria bezpečný, trvácny a dizajnovo originálny plot, ktorý bude prínosom pre rodinný dom, pozemok i okolie. 

Tip: Viete, aké kritériá musí spĺňať stavebný pozemok?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov