Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ploché strechy a čo by ste mali vedieť o skúške tesnosti

Ploché strechy a čo by ste mali vedieť o skúške tesnosti

22.05.2019

Obrázok

Ploché strechy charakterizuje originalita, flexibilita využitia, konštrukčná jednoduchosť a ekonomická efektívnosť. Nečudo, že okrem nákupných centier, polyfunkčných alebo bytových komplexov sa tento typ strechy stáva lákadlom pre majiteľov domov.

Projekty s plochou strechou samozrejme nemôžu chýbať ani v bohatej ponuke rodinných domov EUROLINE. Moderné rodinné domy s plochou strechou a veľkými presklenými plochami majú najväčšie zastúpenie v typovej kategórii s označením VILA, no nájdete ich napríklad aj v kategórii TRIAL a LINIA

Všetky v úvode spomenuté superlatívy na adresu plochých striech však pôjdu bokom, ak strecha nezvládne vrtochy počasia a začne niekde zatekať. Dôvodov môže byť viacero. Zatekanie do strešného plášťa môže mať na svedomí nesprávne mechanické ukotvenie alebo neodborné zvarenie hydroizolačných fólií či modifikovaných asfaltových pásov, rovnako ako zle vyriešené vtoky, žľaby a dilatácie. Z pohľadu ukončenia hydroizolácie je ďalším háklivým miestom atika. 

Zatekajúca strecha aj ako výsledok nepozornosti

Precízne prevedené práce, dodržané technologické postupy a kvalitné materiály sú zárukou 100 % tesnosti strešného plášťa. Ploché strechy rodinných domov sú však v súčasnosti často využívané nielen ako terasy, ale slúžia aj ako záhrady a extenzívne vegetačné strechy. Nuž a pri troche neopatrnosti pri svojpomocnej realizácii tej, či onej alternatívy môže byť problém v podobe prederavenej hydroizolácie hneď na svete. Vám napokon nezostane nič iné, ako sa obrátiť na niektorú firmu, ktorá čo najrýchlejšie lokalizuje miesto zatekania. Viac či menej efektívnych metód na zistenie poškodenej hydroizolácie sa ponúka viacero. Viete, ktoré z nich sú najspoľahlivejšie a najrýchlejšie?  

Záplavová skúška tesnosti je najznámejšia, ale má slabiny   

Vizuálna kontrola plochej strechy je bežná pri každej lokalizácii netesnosti, no na odhalenie miesta zatekania vody samozrejme sama o sebe nestačí a preto sa využíva v kombinácii s niektorou efektívnejšou detekčnou technológiou. Podobne je na tom často využívaná záplavová skúška tesnosti, ktorá síce preukáže porušenie hydroizolácie, ale nelokalizuje presné miesto zatekania. 

Pravdou tiež je, že napustenie veľkého množstva vody v rámci záplavovej skúšky predstavuje pre  statiku budovy obrovskú záťaž a preto o jej použití musí rozhodnúť statik. Nepotešia ani vyššie náklady a časová strata, keďže záplavová skúška spravidla trvá 2 až 3 dni. Celkové náklady napokon ešte zvýši prístrojové vysúšanie strešného plášťa. Inovatívna elektroimpulzná skúška je pri lokalizácii netesnosti oveľa, oveľa efektívnejšia a rýchlejšia.

Elektroimpulzná skúška je istota   

Elektroimpulzná skúška tesnosti reprezentuje najmodernejšiu detekciu netesnosti strešného plášťa. Táto spoľahlivá metóda je vhodná pre jednoplášťové i dvojplášťové strechy. Nevyžaduje odstraňovanie alebo veľkoplošné presuny zaťažovacej vrstvy (štrku) a pri poškodení hydroizolácie sú presne na centimetre lokalizované aj tie najmenšie kapiláry, cez ktoré preniká voda.

Elektroimpulzná skúška si hravo poradí aj s rozmerovo veľkými strechami. V praxi je pri vykonávaní skúšky tesnosti strecha rozdelená na niekoľko sektorov. Za mierneho zavlaženia vodou a použitia elektrického kábla je potom postupne skontrolovaná celá plocha strechy. Rozdelenie strechy na menšie sektory pri hľadaní netesností využíva aj dymová skúška, ktorá sa v kombinácii s elektroimpulznou skúškou využíva pri preverovaní tesniacich fólií, dilatácií, nadstrešných konštrukcií a konštrukčných spojov.

Osvedčila sa aj iskrová skúška

Iskrová skúška tesnosti podobne ako elektroimpulzná metóda patrí k najefektívnejším spôsobom kontroly tesnosti strešného plášťa. Netreba však zabúdať, že iskrová metóda môže byť použitá iba pri odkrytej a suchej hydroizolácii. Pri plochej streche so záťažovou vrstvou je nevyužiteľná. Dobré služby však preukáže pri preverení klampiarskych prvkov a atiky. Pri tejto metóde sa pod izolačnou vrstvou vytvorí takmer homogénne elektromagnetické pole. Netesnosť v izolačnej vrstve hydroizolácie sa prejaví na povrchu výbojom a akustickým signálom prístroja. 

Nápomocná dokáže byť aj impedančná defektoskopia

Pri lokalizovaní netesnosti hydroizolácie pomocou tejto metódy je zo špeciálneho elektronického odporového snímača vysielaný nízkofrekvenčný signál, ktorý preniká do konštrukcie strešného plášťa a ohraničuje navlhnuté miesta. Možnosti detekcie zatekania tým samozrejme ešte nekončia a na vizuálnu kontrolu odvodňovacieho systému strechy, ako aj ďalších ťažko dostupných prvkov strešného plášťa sa bežne používajú endoskopické kamery. 

Tip: Katalógový alebo individuálny projekt? Poradíme vám, ako si vybrať správny projekt rodinného domu?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov