Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Plochá strecha na rodinnom dome je nepochybne atraktívna. Aby vám však robila radosť, musí byť precízne zvládnutá po každej stránke.

Plochá strecha na rodinnom dome je nepochybne atraktívna. Aby vám však robila radosť, musí byť precízne zvládnutá po každej stránke.

07.08.2020

Obrázok

Spoľahlivá plochá strecha nad hlavou, ktorá bude vyhovovať všetkým požiadavkám kladeným na strešnú konštrukciu, nemusí byť až taká samozrejmosť. Pravdivosť týchto slov vám potvrdia predovšetkým majitelia starších rodinných domov.

Moderné vily sa podobne ako mnohé iné prízemné rodinné domy zastrešené plochou strechou nikdy neprestali tešiť pozornosti stavebníkov. Dôvod je jednoduchý. Rodinné domy s plochou strechou nielenže zaujímavo vyzerajú, ale sú aj úsporné a ponúkajú plnohodnotný podstrešný priestor s izbami bez šikmých plôch

Zabudnúť, samozrejme, netreba ani na bezproblémový prístup na strechu, ktorý umožní jednoduchšiu údržbu a spomenúť musíme tiež praktické využitie plochej strechy, ktorá sa dá premeniť na elegantnú zelenú záhradu alebo na veľkorysú letnú terasu. Projekty rodinných domov s plochou strechou tak v konečnom dôsledku môžu byť ako stvorené pre pozemky s menšou výmerou, na ktorých by realizácia klasickej terasy zbytočne ukrojila z už aj tak vzácnych metrov štvorcových.     

Čo je však z pohľadu našej témy oveľa dôležitejšie, súčasné rodinné domy s plochou strechou na rozdiel od starších viliek či domov nemajú absolútne žiadne problémy so zatekaním a prirodzene ani s únikmi tepla. Tesnosť strešného plášťa preukáže skúška tesnosti, plnenie požiadaviek na energetickú hospodárnosť budov dokonca kontrolujú príslušné stavebné úrady hneď dvakrát. Prvý raz pri povoľovaní stavby a druhý raz pri kolaudácii požadovaním predloženia energetického certifikátu

Tip: Ploché strechy a čo by ste mali vedieť o skúške tesnosti

Základy kvalitnej strechy sú položené už pri výbere skladby strešného plášťa a materiálov

Nekvalitné materiály alebo nevhodne vyriešené vtoky, žľaby, dilatácie, či samotný sklon strechy môžu mať na svedomí rôzne nedokonalosti strechy. Vrátane nadmerného namáhania hydroizolácie, znižovania jej životnosti a neraz aj samotné zatekanie strechy. To sa ale môže objaviť aj pri nevyhovujúcich alebo neprecízne zrealizovaných technologických postupoch. Nedostatočné mechanické ukotvenie asfaltových pásov či neodborné, lajdácke zvarenie fólie môže spôsobiť netesnosti a spomínané zatekanie do strešného plášťa.

Ako sme však už naznačili, majitelia starších domov sa musia oveľa častejšie popasovať najmä s nedostatočne zateplenou strešnou konštrukciou, ktorá ich v lete potrápi prehrievaním interiéru, v zime zasa veľkými únikmi tepla, resp. zbytočným vykurovaním. Prehrievanie i vyššie účty za energie sa, samozrejme, dajú riešiť. Odborným zateplením plochej strechy sa dá zabrániť tepelným stratám i prípadnej kondenzácii vodných pár. 

Odborná rekonštrukcia plochej strechy nemusí byť žiadnym strašiakom 

Ak sa obávate rekonštrukcie strechy, môžete byť pokojní. Technik stavebnej firmy, ktorá bude realizovať zateplenie dodatočnou tepelnou izoláciou, najskôr strechu obhliadne a v prípade potreby pomocou sondy určí jej skladbu a stav jednotlivých vrstiev. Pri riešení nevyhovujúcich tepelno-technických parametrov plochej strechy zároveň skontroluje stav spádovania a priechodnosť vtokov, žľabov atď. Ďalej zistí únosnosť kotviacich prvkov v podkladových vrstvách a zameria sa na možné spôsoby optimálneho upevnenia novej tepelno-izolačnej vrstvy. 

Obavy o zaťaženie strechy tiež mať nemusíte, pretože použitie dodatočných tepelných izolácií je vzhľadom na celkovú únosnosť strechy prakticky vždy konzultované so statikom. Okrem toho sú k dispozícii pomerne ľahké tepelné izolácie. Aby neostalo iba pri slovách, s nezateplenou strechou sa dá vysporiadať napríklad pomocou tuhých dosiek minerálnej vlny alebo s tvrdeným polystyrénom.

 Polystyrén môže byť výborný tip na dodatočné zateplenie plochej strechy

Polystyrén bol doteraz hojne využívaný pri zatepľovaní obvodových plášťov budov, no a vďaka jeho vlastnostiam sa čoraz častejšie presadzuje aj pri zateplení plochých striech. Najmä jeho vylepšená verzia, teda tvrdený polystyrén. 

K jeho prednostiam patria nielen vynikajúce tepelnoizolačné schopnosti, ale aj nenasiakavosť a nízka hmotnosť, ktorá iba minimálne zaťažuje strechu. Bolo by však veľkou chybou myslieť si, že s nízkou hmotnosťou súvisí krehkosť materiálu. Toto určite nie je prípad tvrdeného polystyrénu. Tvrdený polystyrén totiž aj napriek nižšej hmotnosti ponúka vysokú pevnosť v tlaku a odolnosť, pričom sa nedeformuje ani pri dlhodobom zaťažovaní. 

Po tomto type polystyrénu sa dá chodiť, odoláva nástrahám akéhokoľvek počasia. Tepelné mosty sa dajú eliminovať dvomi vrstvami so vzájomným striedaním škár. S tvrdeným polystyrénom sa ľahko pracuje, k podkladu môže byť upevnený mechanickým kotvením alebo lepením, do úvahy prichádza tiež vzájomná kombinácia týchto techník.

Tip: Sužujú vás v lete prehriate priestory interiéru? Popremýšľajte nad stropným chladením.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov