Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Oplatí sa v súčasnosti stavať rodinný dom? Áno, ak viete, ako na to

Oplatí sa v súčasnosti stavať rodinný dom? Áno, ak viete, ako na to

25.10.2022

Obrázok

Výrazný nárast cien v stavebníctve sa prejavil nielen pri materiáloch, ale ovplyvnil aj náklady na dopravu a prácu.

Ak uvažujete nad stavbou rodinného domu, potom vás určite bude zaujímať, ako tieto plány zrealizovať, koľko vás to bude stáť a čo môžete očakávať.

Finančné nároky na stavbu domu narastajú

Dopyt po stavebných materiáloch je stále vyšší, ako ich dostupnosť. V dôsledku toho stúpajú ceny a náklady na výstavbu rodinných domov sa zvýšili minimálne o 30 %. Inovatívne materiály a výrobné postupy v stavebníctve, ako aj zmeny v daňovej politike sú pre tieto i budúce dni príznačné. Ak teda uvažujete o stavbe domu, vyčkávať na vhodnejšiu chvíľu by ste určite nemali. Naopak, ak môžete, mali by začať stavať čo najskôr.

Vhodný výber projektu domu je dôležitý

Rozhodnutie, či si projekt rodinného domu necháte urobiť na mieru alebo si svoj dom snov vyberiete zo širokej ponuky katalógových projektov, je len na vás. Približná cena za projekt domu na mieru pri zastavanej ploche od 100 do 150 m2 predstavuje približne od 2 000 do 6 000 €, avšak s každým ďalším msuma narastá. Uvedené rozmedzie pritom platí pre rovinatý terén, pri svahovitom pozemku môže cena stúpnuť aj o 25 %. 

V porovnaní s projektom domu na mieru je katalógový projekt cenovo výhodnejší. Väčšina z nich je určená na rovinaté, prípadne len mierne svahovité pozemky. Existujú však aj projekty na domy vo svahu. Pri katalógových domoch sa ceny projektov pohybujú približne na úrovni 1000 €, všetko závisí od typu projektu. Určitou nevýhodou je skutočnosť, že takýto dom si nemôžete navrhnúť presne podľa svojich predstáv. V súčasnosti však na trhu nájdete obrovské množstvo projektov, z ktorých si iste vyberiete taký, čo vám bude vyhovovať.

Tip: Zdražovanie stavebných materiálov pokračuje. O koľko budú rodinné domy drahšie?

Ušetriť môžete aj na výbere vhodného stavebného pozemku 

  • Obzvlášť dôležitý pri stavbe rodinného domu je výber pozemku. Ideálny je rovinatý, kde sa dá ľahko prispôsobiť aj orientácia domu na svetové strany. Strmý a svahovitý pozemok si bude okrem iného vyžadovať ďalšie náklady na odkopanie a uskladnenie zeminy, zhutňovanie lôžka pod základovou doskou, ako aj väčšie množstvo stavebného materiálu (tvárnic, betónu a štrku).
  • Pri hľadaní stavebného pozemku zúžte svoj výber na pozemky s dostupnými inžinierskymi sieťami. Privedenie týchto sietí z väčšej vzdialenosti nie je práve najlacnejšie a peniaze neušetríte ani pri alternatívach v podobe zriadenia studne, žumpy, či čističky odpadových vôd.
  • Vhodná orientácia domu vzhľadom na svetové strany môže pomôcť ušetriť pri vykurovaní. Prínosom je tiež orientácia domu s väčším presklením okien na južnú stranu.

Aby ste výstavbu domu nepreplatili

  • Zvážte, aký veľký dom a koľko miestností reálne potrebujete. Vedeli ste, že každý štvorcový meter navyše dokáže predražiť stavbu rodinného domu až o niekoľko stoviek eur? Nadbytočný priestor zostane nevyužitý a okrem toho navýši aj prevádzkové náklady

  • Skrátená platnosť cenových ponúk napríklad pri stavebnom materiáli praje rýchlym rozhodnutiam. Často má vyčíslená cena za materiál veľmi krátku platnosť, dokonca len niekoľko dní.
  • Moderné projekty rodinných domov s jednoduchými tvarmi a klasickým dispozičným riešením dokážu ušetriť nemalé finančné prostriedky. Zrieknite sa zložitých a prácnych detailov, ktoré vám v konečnom dôsledku neprinesú žiadny osoh, ale pritom výrazne navýšia stavebný rozpočet. Heslom, ktorým by ste sa mali riadiť, je stavať pokiaľ možno čo najjednoduchšie.

Nechajte si poradiť od odborníkov

Dobrá rada je v mnohých prípadoch nad zlato a v prípade stavby rodinného domu to platí dvojnásobne. Poraďte sa s našimi odborníkmi, ktorí vám ochotne pomôžu nielen s výberom vhodného projektu, ale budú pri vás stáť počas celej výstavby a ušetria vám tak množstvo času i nervov.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov