Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Odolné domy Euroline - jediné na trhu

Odolné domy Euroline - jediné na trhu

09.05.2019

Obrázok

Čo by ste povedali na to, keby vám na stavebnom pozemku v priebehu niekoľkých mesiacov vyrástol odolný dom, ktorý bez najmenších problémov dokáže vzdorovať extrémnej nádielke mokrého snehu, búrlivému vetru, ohňu alebo dokonca ničivému zemetraseniu?

Vďaka našej spoločnosti to nie je nič nereálne a po niekoľkých zásahoch do projektovej dokumentácie si môžete vy i vaše deti užívať nielen zdravé a komfortné, ale predovšetkým bezpečné bývanie v ktoromkoľvek regióne Slovenska. Prírodné katastrofy našťastie nie sú u nás také časté ako v niektorých iných kútoch sveta, no investícia do odolného domu je vždy rozumnou voľbou. A nielen pre tých, ktorí majú radi veci vo vlastných rukách.

Silné zemetrasenie nie je časté, ale ak sa vyskytne, ide o veľa

Ničivé zemetrasenia sú právom považované za najväčšie hrozby pre ľudstvo. V priebehu niekoľkých minút dokážu zničiť príbytky a zraniť alebo pripraviť o život tisícky ľudí. Po príklady nemusíme chodiť až tak ďaleko. Nedávne zemetrasenia v Taliansku napáchali neuveriteľné škody na majetku a v ruinách budov prišlo o život niekoľko stoviek ľudí.

Územie Slovenska môžeme charakterizovať ako oblasť so strednou úrovňou zemetrasnej aktivity. Posledné silné zemetrasenie bolo na našom území ešte v roku 1906. Zemetrasenie vtedy spôsobilo vážne škody najmä v Dobrej Vode. Otrasy zeme dosiahli magnitúdu 5,7 stupňa, pričom zaznamenané trhliny v pôde podľa dobovej fotografickej dokumentácie dosahovali 80 až 200 cm hĺbku a boli dlhé až 33 m

Keďže sa odvtedy u nás silnejšie zemetrasenia nevyskytli, mnohí stavebníci sa nazdávajú, že na Slovensku zemetrasenia nehrozia. Aj preto sa viacerí investori spoliehajú na štandardné domy, ktoré síce spĺňajú všetky legislatívne požiadavky a normy, no iba ťažko odhadovať, ako by reálne vzdorovali silným zemetraseniam.

Odolný dom vs. zemetrasenie

Zemetrasenia síce predpovedať nevieme, čo vám však vieme ponúknuť sú odolné domy s konštrukčnými opatreniami, ktoré si dokážu poradiť so 7° zemetrasením podľa 12-stupňovej stupnice MSK-64. (Pri takomto zemetrasení je väčšina ľudí vystrašená a vybieha von. Nábytok sa posúva, predmety padajú z políc. Mnohé bežne postavené budovy utrpia škody. Objavia sa malé trhliny v stenách, opadáva omietka, padajú časti komínov. V stenách starších budov vzniknú veľké trhliny a môžu padať priečky).

No a čím sa teda odlišuje odolný dom od bežných rodinných domov? Najmä zosilnením základov i stavby zvislými monolitickými stĺpmi zakomponovanými do obvodového muriva a doplnením vodorovných ťahových prvkov, ak je dom bez stropu.

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán

Nie je žiadnym tajomstvom, že na Slovensku máme jedny z najprísnejších požiarnych noriem v Európe vôbec. Príslušnej legislatíve musia vyhovovať všetky stavby, ale odolné domy od Euroline idú v požiarnej odolnosti predsa len ešte o niečo ďalej. Za pozornosť stoja obvodové steny z tehál zateplené minerálnou vlnou, ktoré tvoria nehorľavý konštrukčný celok a bez povšimnutia nemôžu ostať ani podlahy zateplené minerálno-čadičovou vlnou, ktoré sú taktiež nehorľavé. 

Pri odolnom dome však môžete počítať aj s dreveným krovom ošetreným protipožiarnym náterom PLAMOR OK, ktorý je po takejto úprave zaradený do triedy B - teda k neľahko horľavým stavebných materiálom, s betónovými stĺpmi, ktoré disponujú až 120 minútovou požiarnou odolnosťou i s protipožiarnym sadrokartónovým podhľadom odolávajúcim ohňu 45 – 60 minút. Čo k tomu dodať. Odolné domy majú také požiarne parametre, po ktorých môžu drevené stavby iba so závisťou poškuľovať.

Odolné domy nepoškodí vietor ani sneh

Kým štandardné rodinné domy sú navrhnuté pre III. snehovú oblasť (podľa EC1) a bez výraznejších problémov zvládnu 30 cm hrúbku mokrého snehu nasiaknutého vodou (1,50 kN/m2), odolné domy sú navrhované až pre V. snehovú oblasť. V praxi sa tak bez akéhokoľvek poškodenia dokážu vysporiadať až s 50 cm nádielkou mokrého snehu nasiaknutého vodou (2,50 kN/m2). Rozdiel, ktorý nepotrebuje komentár.

Odolný dom je však perfektnou odpoveďou na akékoľvek extrémy počasiaPrudký vietor nie je výnimkou. Odolnému domu s posilnenými nosnými konštrukciami stien, krovu alebo stropu neublíži ani orkán dosahujúci 140 km za hodinu. Pre porovnanie, bežný dom by mal bez akejkoľvek ujmy vyjsť z víchrice s rýchlosťou do 95km za hodinu.

Tip: Zmenou projektu na odolný dom sa zvýšia vaše rozpočtové náklady približne o 4 až 10% oproti cene domu v štandardnom prevedení. Ak máte záujem o takýto projekt kontaktujte nás alebo nás príďte osobne navštíviť.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov