Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Novým sídlom EUROLINE sa stali zmodernizované priestory bývalej vrakunskej vodárne

Novým sídlom EUROLINE sa stali zmodernizované priestory bývalej vrakunskej vodárne

18.10.2023

Obrázok

Do historickej vodárne vo Vrakuni, v mestskej časti Bratislavy ležiacej na oboch brehoch Malého Dunaja, sa vrátil život. Avšak už nie v pôvodnej, ale v úplne novej podobe. Spoločnosť Industriálne stavby.sk, ktorá sa zaoberá revitalizáciou priemyselných bu

Vrakunská vodáreň má za sebou kus histórie

Vodohospodársky objekt vrakunskej vodárne bol postavený na objednávku v rokoch 1906 až 1908. Pôvodným účelom boli dodávky priemyselnej vody závodom Alfreda Nobela - Dynamit Nobel na výrobu dynamitu a na jeho realizácii sa podieľala známa, dodnes existujúca bratislavská firma Pittel+Brausewetter. Na vtedajšie časy išlo o mimoriadne technicky vyspelú prevádzku

V 40. rokoch 20. storočia sa premočenú pôdu v okolí vodárne rozhodol magistrát vyriešiť výsadbou stromov. Rastliny stiahli vlhkosť a vytvorili lesopark, ktorý ocenili všetci Vrakunčania. Osudovým sa pre vodáreň stal rok 1955, nakoľko v tom čase bola prevádzka vodárne nadobro ukončená. Budova sa prestala využívať a postupne začala chátrať. 90. roky 20. storočia sa niesli v znamení viac-menej neúspešných pokusov o prebudovanie, revitalizáciu či oživenie vodárne. Nanešťastie, ani jeden z nich nepriniesol ovocie a budova zostala aj naďalej nevyužívaná. 

Tip: Naša spoločnosť Euroline Slovakia zmenila adresu. Odteraz nás nájdete v nových priestoroch

Zmena, ktorá vodárni vdýchla dušu

v roku 2016 došlo k zmene, ktorá znamenala v histórii vrakunskej vodárne obrat k lepšiemu. Stavbu aj so studňou kúpila spoločnosť Industriálne stavby.sk, ktorá sa naplno vrhla do jej revitalizácie. V pôvodnej budove videli jej záchrancovia obrovský potenciál, preto sa nesnažili všetko nasilu zmeniť a prerobiť, ale naopak, zachovať charakteristického genia loci. S ohľadom na pôvodné plány stavbu rozšírili a pretransformovali na unikátne moderné bývanie v priemyselnom štýle, ktoré si zachováva svojho jedinečného ducha. 

Tvrdá práca nakoniec priniesla vytúžené ovocie

Revitalizácia prebiehala postupne a predchádzalo jej množstvo výskumov, podrobné štúdium starých dokumentácií či zaujímavé rozhovory s bývalými zamestnancami. Až potom sa mohli rozbehnúť stavebné práce, ktoré brali do úvahy pôvodný charakter a využitie budovy. Hlavnou snahou bolo zachovať z vybudovaného čo najviac a pracovať najmä s tým, čo tu už bolo a patrilo k pôvodine.

Aby sa do vodárne dostalo viac prirodzeného svetla, bolo potrebné vyrezať do betónu hrubého viac ako meter nové okná a tiež presvetliť suterén. Okrem toho bola stavba rozšírená a pribudol aj nový výťah. Pre komfortné vykurovanie bolo nainštalované podlahové kúrenie a byty sa prerozdeľovali priečkami z pôvodných tehál. Netrvalo dlho (presnejšie dva roky) a prišiel rok 2018, ktorý sa už niesol v znamení kolaudácie.

EUROLINE sa sťahuje do nových priestorov

Na jar v roku 2022 priestory bývalej vrakunskej vodárne kúpila spoločnosť EUROLINE a v roku 2023 sa do nich aj presťahovala. Presnejšie ide o terajšiu adresu Brezová č. 6 priamo v lesoparku. Vzdušné, presvetlené priestory, v ktorých sa spája bratislavská industriálna história s modernými štandardmi života, sa stali miestom, kde sa rodia nové nápady a plnia sa sny o rôznorodých stavebných projektoch. Nadčasové riešenie priestorov, samozrejme, navrhli architekti z EUROLINE. Podobne aj ich realizáciu si vzala na starosť naša stavebná firma. 

Tip: Inšpirujte sa domami postavenými v našej réžii. Takto vyzerá výstavba Bungalovu 1873 v Cíferil

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov