Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Niet nad dobré medziľudské vzťahy. Vrátane tých susedských.

Niet nad dobré medziľudské vzťahy. Vrátane tých susedských.

10.07.2020

Obrázok

Susedov si spravidla nevyberáme, no napriek tomu môžu byť ako naša najbližšia rodina. Zoznámiť sa so susedmi a začať pracovať na dobrých vzťahoch môžete už pred výstavbou rodinného domu, či dokonca ešte pred kúpou stavebného pozemku.

Zaujímajte sa nielen o pozemok, ale aj o susedov

Výstavba rodinného domu je nepochybne veľkou udalosťou v živote každého z nás. Predstava vlastného, neraz na mieru šitého bývania však môže v nás vyvolávať eufóriu a pri kúpe stavebného pozemku odstaviť na druhú koľaj naše racionálne zmýšľanie. Ako už iste tušíte, dopadnúť to nemusí práve najlepšie. Výsledkom totiž môže byť kúpa zdanlivo ideálneho pozemku, pri ktorom sa neskôr v rámci stavebného konania dozviete, že niektorí zo susedov má proti výstavbe vášho rodinného domu vážne námietky. 

Vydanie stavebného povolenia sa tak minimálne oddiali, no ak by ste so susedmi a všetkými dotknutými osobami (napr. vlastníci pozemkov, ktorí síce s vami priamo nesusedia, ale vaša stavba sa ich nejakým spôsobom dotýka) primerane komunikovali ešte pred samotnou kúpou pozemku, všetko by pravdepodobne išlo ako po masle. Predišli by ste viacerým zbytočným nedorozumeniam alebo susedským konfliktom, ktoré v extrémnych prípadoch môžu skončiť dokonca až pred súdom.

Samozrejme, nie vždy sa susedské spory končia takýmto čiernym scenárom, no zoznámiť sa so svojimi susedmi, počúvať ich, zaujímať sa o nich bez vypočítavosti, udržiavať s nimi dlhodobé korektné priateľské alebo možno až rodinné vzťahy sa naozaj oplatí. Pandémia koronakrízy napokon ukázala, na akých hlinených nohách stojí celý svet, no odhalila aj neobyčajnú ľudskosť, o ktorej sme si mysleli, že sa z našich vzťahov už pomaly vytratila. 

V rámci možností si teda navzájom so susedmi naďalej vychádzajte v ústrety pri každodenných povinnostiach i potrebách. Jedného dňa sa vám takáto investícia určite vráti. Ak zostaneme pri téme, problémy so susedmi nebudete mať ani vtedy, keď sa rozhodnete na hranici pozemkov postaviť garáž alebo inú drobnú stavbu. Platí to, prirodzene, aj naopak a váš súhlas s drobnou stavbou na hranici pozemkov prispeje k pokojnému susedskému spolunažívaniu.

Tip: Na tieto veci si musíte dať pred kúpou pozemku pozor

Susedské vzťahy môžu byť na bode mrazu aj pre nepresné hranice pozemkov 

Dobrých priateľov nerobia iba dobré zmluvy alebo dobré účty, ale aj presne vymerané hranice pozemkov. Nielen veľké, ale už aj menšie odchýlky pri oplotení pozemku totiž môžu viesť k susedským vojnám, do ktorých môžu byť nadlho vtiahnutí nielen dospelí, ale aj deti.

Najlepšie preto urobíte, keď si pred podpisom kúpno-predajnej zmluvy overíte reálne hranice vášho pozemku a ak si nebudete istí kópiou katastrálnej mapy, využijete služby geodeta, ktorý zameria kupovaný pozemok a porovná ho so stavom uvedeným v katastrálnej mape. Ak sa hranice kupovaného pozemku nebudú zhodovať so zakreslenými v katastri nehnuteľností, geodet vytýči nové hranice, ktoré budete musieť rešpektovať vy i váš sused. Vynaložené peniaze skutočne nestoja za prípadné škriepky. Pri pozemkoch však ešte chvíľu ostaneme, pretože susedské spory sa netočia iba okolo hraníc.

Kameňom úrazu môže byť nevhodná úprava pozemku, kedy k vám alebo smerom od vás aj pri menej výdatných dažďoch môže k susedom pritekať množstvo vody alebo sa pôda vyššie položeného pozemku začne zosúvať. Takéto ohrozenie stavby alebo pozemku upravujú príslušné právne normy, no pri spomínanej vzájomnej susedskej ohľaduplnosti dôjde k náprave bez dožadovania sa svojich práv na úradoch. Dobrí susedia si uvedomujú, že na svojom pozemku si jednoducho nemôžu robiť všetko, čo sa im zapáči.

Skúškou kvality susedských vzťahov môžu byť stromy i domáce zvieratá

Dobré vzťahy so susedmi môžu naštrbiť prerastajúce vetvy a korene stromov i domáci miláčikovia, ktorí sa cez nekvalitné oplotenie dokážu dostať na susedný pozemok. V prvom prípade sa konfliktom vyhnete tak, že stromy budete sadiť minimálne 3 metre od susedovho pozemku a prípadné vetvy, ktoré zasahujú do suseda a tienia mu alebo zanášajú jeho bazén padajúcimi listami šetrne odstránite. Vysadením drevín v minimálnom 3 metrovom odstupe od hranice pozemku, zároveň zabránite poškodeniu základov domu alebo inej drobnej stavby koreňovou sústavou stromov.

S pokojom Angličana môžete riešiť aj domáce zvieratá, či domácich miláčikov. Pri občasnej návšteve susedovho psíka či mačky si určite nikto nebude trhať vlasy, no pri sliepkach alebo inej hydine, ktorá za sebou nechá na pestovanom trávniku páchnucu vizitku je to už o niečom inom. Napriek tomu nie je dôvod na krik a paniku alebo nebodaj na zranenie zvierat. Stačí trošku dobrej vôle a vhodný materiál na oplotenie, ktorý eliminuje možnosti domácich miláčikov a iných chovaných zvieratiek navštevovať susedov bez pozvánky. 

Tip: Plot je vizitkou rodinného domu. Nepodceňujte jeho vzhľad  

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov