Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Nie sme takí bohatí, aby sme nemuseli šetriť

Nie sme takí bohatí, aby sme nemuseli šetriť

10.04.2020

Obrázok

Informácií ako sporiť a investovať peniaze je mnoho. Menej sa však už hovorí ako šetriť pri prevádzke rodinného domu. Výdavky na bývanie, teda na elektrinu, vodu, či plyn nám pritom podľa Eurostatu ukroja z rodinného rozpočtu až takmer štvrtinu.

Vyššie náklady na bývanie v porovnaní so Slovákmi majú Briti, Dáni alebo Fíni. Naopak, Lotyši a Malťania pri platbách za energie vytiahnu zo svojich peňaženiek najmenej finančných prostriedkov. Priblížiť sa vo výdavkoch na prevádzku rodinného domu obyvateľom posledných dvoch spomenutých krajín nebude ľahké, ale to neznamená, že to nepôjde. Možností ako ušetriť na energiách je viacero.

Myslieť dopredu sa oplatí

Súčasná legislatíva dovoľuje stavať nízkoenergetické alebo presnejšie povedané, ultranízkoenergetické rodinné domy, ktoré sú zaradené v energetickej triede globálneho ukazovateľa primárnej energie A1. Od 1. januára budúceho roka sa už však budú môcť stavať iba rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie A0

Z uvedeného je zrejmé, že tieto stavby sú navrhované tak, aby vyžadovali minimum energií. Bolo by ale veľkou chybou myslieť si, že už neexistuje priestor na ďalšie znižovanie nákladov. Opak je pravdou. Ak totiž pri výbere rodinného domu uprednostníte projekt s kompaktným štvorcovým alebo obdĺžnikovým tvarom bez výklenkov a zalomení, môžete po jeho výstavbe počítať s oveľa nižšími nákladmi na energie ako napríklad pri dome s tvarom L. K vyššej úspore nákladov na prevádzku domu prispejú aj iné odporúčania. Veríme, že zopár tipov vám príde vhod. 

Tip: Nízkoenergetickým domom tikajú hodinky

Podoby šetrenia sú rôzne, začnime tými jednoduchšími

Účty za energie si môžete znížiť jednoduchým vypínaním kúrenia alebo znižovaním teploty v miestnostiach rodinného domu, ktoré znesú menšie požiadavky na tepelný komfort. Urobiť tak môžete tradičným manuálnym priškrtením hlavíc alebo oveľa rafinovanejším spôsobom pomocou inteligentných hlavíc ovládaných smartfónom. Spomenúť môžeme tiež úplné vypínanie elektrospotrebičov namiesto ponechávania v pohotovostnom režime, ale aj oveľa sofistifikovanejšie alternatívy s vyššou efektivitou.


Za pozornosť stojí predovšetkým riadené vetranie s rekuperáciou tepla, ktoré sa postará o úsporné celoročné vetranie interiéru rodinného domu. Rekuperačná jednotka vetrá presne v potrebnom množstve, bez prievanu alebo hluku a samozrejme bez akýchkoľvek tepelných strát. Nútené vetranie s rekuperáciou tepla reprezentuje moderné technológie a v tomto duchu budeme pokračovať aj pri ďalších zariadeniach.  

Tip: Chce Európska únia nahradiť klasické vetranie vzduchotechnikou?

Pri snahách o úsporu sa bez moderných kotlov alebo tepelných čerpadiel nezaobídete

Tepelné čerpadlá vybavené modernými technológiami predstavujú komfortnú a ekonomickú alternatívu vykurovania rodinných domov s pasívnym alebo nízkoenergetickým štandardom. Tieto zariadenia sú však zaujímavé aj z iného dôvodu.  Za splnenia presne definovaných podmienok môžete totiž na inštálaciu tepelného čerpadla získať štátnu dotáciu, ktorá sa dá použiť na zakúpenie tepelného čerpadla alebo na úhradu montážnych prác, skúšok a revízií. Na rodinný dom spreukázateľne zrealizovanými opatreniami na zníženie spotreby energie a postavený v oblastiach, kde nie je vybudované centrálne zásobovanie teplom môže maximálna výška dotácie dosiahnuť 3 400 €.

Ak však už na vykurovanie domu používate plyn, siahnite aspoň po plynovom kondenzačnom kotle, ktorý je síce o niečo drahší ako klasický atmosférický kotol, ale zároveň aj účinnejší. Kondenzačný kotol využíva teplo z vodných pár obsiahnutých v spalinách a toto teplo ďalej odovzdáva vykurovaciemu systému. V porovnaní s bežným kotlom je účinnosť kondenzačného plynového kotla minimálne o 18  20 % vyššia.  

So solárnymi kolektormi bude ohrev vody neporovnateľne lacnejší

Slnko z perspektívy človeka predstavuje nevyčerpateľný zdroj energie, ktorý je navyše zadarmo. Niet preto divu, že našej pozornosti neujdú ani solárne kolektory, ktoré sa dajú  jednoducho nainštalovať na strechu rodinného domu kdekoľvek na Slovensku. 

Kolektory dokážu vďaka zdokonaleným technológiám veľmi efektívne využívať slnečnú energiu, pre domácnosť zabezpečia až 70 % teplej vody a ročne ušetria až 30 – 35 % energie. Podobne ako v prípade tepelných čerpadiel, aj na inštaláciu solárnej zostavy môžete získať štátny príspevok.

Pouvažujte aj nad vlastnou výrobou elektrickej energie

Fotovoltaické solárne panely sú ideálnou odpoveďou na snahy o dosiahnutie energetickej nezávislosti alebo aspoň na znižovanie spotreby elektrickej energie potrebnej na prevádzku domu. 

Ako sme to už naznačili, s fotovoltaickou elektrárňou typu OFF – GRID (tzv. ostrovný systém) získate úplnú nezávislosť, pri elektrárni ON – GRID budú spotrebiče v domácnosti najskôr odoberať elektrickú energiu z vlastnej fotovoltaickej elektrárne a až pri jej nepostačujúcom výkone začnú odoberať elektrickú energiu z verejnej siete

Poslednou alternatívou je fotovoltaická elektráreň HYBRID, ktorá dokáže podľa potreby fungovať v pripojení ON – GRID alebo OFF – GRID. Nech už sa však rozhodnete pre ktorúkoľvek možnosť, platby za elektrinu budú podstatne nižšie, než na aké ste boli zvyknutí. 

Tip: Solárna energia - aké mám možnosti? 

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov