Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Na tieto veci si musíte dať pred kúpou pozemku pozor

Na tieto veci si musíte dať pred kúpou pozemku pozor

22.08.2019

Obrázok

Kúpa pozemku je priveľmi dôležitá na to, aby bola iba otázkou emócií alebo výberu metódou pokus - omyl. Napriek tomu, že ste pozemkom nadšení a v predstavách sa už prechádzate po miestnostiach vysnívaného domu, zostaňte ešte chvíľu nohami na zemi.

Nádherné okolie, možno očarujúci výhľad pri svahovitom pozemku, perfektná dostupnosť obchodov, služieb, optimálny čas dochádzky do zamestnania alebo detí do školy, či škôlky. Na prvý pohľad ideálny pozemok, na ktorom sa môže za pomerne krátky čas vynímať váš nový murovaný rodinný dom. Nie vždy je však všetko také dokonalé ako sa zdá a aj ten najideálnejší pozemok, môže ukrývať množstvo ukrytých nástrah, ktoré vám pri unáhlenej kúpe pozemku dokážu poriadne skomplikovať život. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, na čo si dať pri výbere pozemku pozor, aby ste nekúpili mačku vo vreci. 

Ako prvé si preverte vlastnícke vzťahy 

Nevysporiadané vlastnícke vzťahy, dedičské konania, ťarchy na pozemku, plomby v katastri, viacerí alebo dokonca neznámi vlastníci parciel pod prístupovými cestami a rozhádaní susedia, či rodinní príslušníci, sú častým námetom rôznych investigatívnych televíznych relácií. Nemyslite si, že vám sa to po nepremyslenej kúpe pozemku nemôže stať. 

Ak sa teda nechcete stať dobrovoľnou súčasťou tohto „cirkusu“, bude vhodné, keď si pred kúpou stavebného pozemku parcelu o ktorú máte záujem, poprípade parcely pod prístupovými cestami dôkladne preveríte na katastrálnom portáli z pohľadu vlastníctva, blokácií a prípadných ťárch. 

Zájdite na stavebný úrad

Návštevou stavebného úradu predídete viacerým nepríjemnostiam a sklamaniam. Na úrade sa zoznámite s územným plánom obce a jeho regulatívmi, ktoré vám prezradia, či na kupovanom pozemku bude vôbec možná výstavba rodinného domu a za akých podmienok. 

Nezabudnite, že nie každý pozemok je stavebný a vy sa môžete stať hrdým majiteľom pekného pozemku, na ktorom však budete môcť pestovať akurát tak iba zeleninu alebo ovocné stromčeky. Pri návšteve stavebného úradu sa zároveň informujte, či v blízkosti vášho pozemku nemá záujem o výstavbu nejaký silný investor. Bývať v tesnom susedstve výrobných hál nie je samozrejme žiadna výhra. 

O všetkom môže rozhodnúť dostupnosť inžinierskych sietí

Pred kúpou pozemku venujte primeranú pozornosť inžinierskym sieťam. Elektrina, voda, plyn, či kanalizácia sú samozrejme dôležité a optimálny pozemok umožňuje pripojenie sa ku všetkým spomenutým sieťam. Pri absencii niektorého pripojenia nemusíte ale hneď nad pozemkom lámať palicu. 

Vlastnú vodu môžete mať z navŕtanej studne, pri absencii kanalizácie, sa splaškové vody z domácnosti nechajú odtekať do vodotesnej žumpy a plynový kotol môže byť nahradený efektívnym tepelným čerpadlom. Z pohľadu dôležitosti inžinierskych sietí sa teda javí ako najpotrebnejšia prípojka k verejnej elektrickej sieti. Pravdou však je, že aj ona má alternatívu v podobe fotovoltaiky. V konečnom dôsledku, tak o vhodnosti pozemku rozhodnú iba vaše požiadavky na jednotlivé inžinierske siete.

Tip: Na atraktívny pozemok patrí príťažlivý rodinný dom. Viete ako si vybrať správny projekt? 

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov