Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

10.05.2023

Obrázok

Stavba rodinného domu by mala odzrkadľovať sny, plány a potreby svojich obyvateľov. Na to, aby dom pokryl všetky požiadavky, však treba myslieť už pri jeho plánovaní. Zohľadniť pritom treba aj možné nároky, ktoré sa môžu objaviť v budúcnosti.

1. Svoje myšlienky, postrehy a nápady si zapisujte 

Keď začnete plánovať stavbu rodinného domu, všetko, čo potrebujete, je papier a pero, aby ste mohli spísať a preskúmať všetky svoje nápady a postrehy. Stretnite sa so svojimi blízkymi, oboznámte ich so svojimi nápadmi a zapíšte si užitočné poznámky, čo vám k nim povedia. Pouvažujte o miestnostiach, ktoré by ste potrebovali, o ich orientácii a vhodnom vybavení.

Tip: Staviate dom? Zamerajte sa na trvácne materiály

2. Prispôsobte dom svojmu životnému štýlu v každej fáze života

Ak plánujete svoj budúci domov, je celkom prirodzené, že plány prispôsobíte možnej prítomnosti starnúcich rodičov, bábätiek a domácich zvierat. To znamená, že podľa toho upravíte rozmiestnenie a vybavenie izieb či zaistenie nebezpečných zón, ako sú napríklad schody prvkami, ktoré minimalizujú riziko pádu. Ideálnym riešením sú široké chodby a dvere a aspoň jeden bezbariérový vstup do domu v blízkosti príjazdovej cesty. 

Pri výbere pôdorysu sa uistite, že všetko, čo potrebujete, je pre vás ľahko dostupné a bude vám vyhovovať aj vo vyššom veku. Prehodnoťte napríklad aj to, ako vám bude dlhodobo vyhovovať umiestnenie práčky v suteréne alebo spálne na druhom poschodí. Ak mávate často návštevy alebo pracujete z domu, oplatí sa zvážiť aj potrebu hosťovskej izby či pouvažovať o domácej pracovni.

3. Pouvažujte nad otvoreným obytným priestorom 

Ak sa vám páčia veľké otvorené miestnosti, ako sú kuchyne prepojené s obývačkou alebo s jedálňou, mali by ste ich začleniť do svojich plánov. Namiesto presne vymedzeného pôdorysu môžete zvoliť otvorený obytný priestor, ktorý ponúka viacero výhod. 

Napríklad uľahčuje dohľad nad deťmi a umožňuje venovať sa hosťom sediacim v obývačke a zároveň im pripravovať pohostenie v kuchyni. Takéto riešenie zvyšuje presvetlenie domu, vďaka čomu môže malý dom vyzerať väčší a zároveň umožňuje ušetriť náklady, pretože si vyžaduje menej materiálov. Samozrejme, je potrebné rátať s menšou mierou súkromia a zvýšením hlučnosti. 

4. Uprednostnite praktické riešenia

Predtým, ako dokončíte plánovanie, popremýšľajte o rozmiestnení izieb, o svetle dopadajúcom do každej miestnosti, o prúdení vetrov a výhľade z každej jednej miestnosti. Veľa závisí od toho, ako bude dom orientovaný podľa svetových strán. Tento aspekt rozhodne nesmiete pri navrhovaní prehliadnuť. Obytné priestory, ako sú spálne, jedálne alebo obývacie izby, by mali byť orientované správnym smerom, aby dom poskytoval svojim obyvateľom potrebný komfort na bývanie.

Do miestností by malo oknami alebo svetlíkmi voľne prúdiť prirodzené svetlo, vďaka čomu nemusíte používať toľko svietidiel. Zároveň bude oknami do domu prenikať chladný vánok, takže budete mať zabezpečené aj prirodzené vetranie.

5. Zvážte výhľad z izieb a potrebu súkromia 

V prípade, že už viete, na akom pozemku budete stavať, ale aj vtedy, ak ho ešte len hľadáte, určite zvážte možnosti výhľadov z jednotlivých izieb, terás a balkónov, ako aj súkromie, ktoré potrebujete. Ak by ste chceli, aby vaša spálňa mala výhľad z francúzskeho okna, zrejme bude najlepšie zvoliť pre ňu miestnosť s oknom s výhľadom do záhrady, aby ste si zaistili dostatok intimity. Obývačku zase môžete umiestniť do väčšej presvetlenej miestnosti s veľkými oknami, vďaka čomu v nej budete tráviť čas príjemne a budete ju radi používať.

6. Zvoľte si štýl svojho budúceho domova

Na samom začiatku nemusíte mať naplánovaný kompletne celý rodinný dom. Avšak mali by ste mať predstavu o štýle, v akom by mal byť postavený. Záleží len na vás a na tom, či vám je bližší tradičnejší alebo modernejší dizajn

Jedným z kľúčových rozdielov je aj pôdorys. V tradičnom dizajne je priestor domu rozdelený na samostatné jednoúčelové miestnosti. Moderné domy majú, naopak, často otvorený koncept pôdorysu s menším počtom deliacich stien a s miestnosťami, ktoré slúžia na viacero účelov.

7. Nezabudnite na dodatočný úložný priestor

Pri plánovaní rodinného domu nikdy nezabudnite do návrhov zahrnúť aj dodatočný úložný priestor. V každej domácnosti dochádza postupom času k hromadeniu vecí, takže dom bez efektívneho úložného priestoru bude v krátkom čase doslova preplnený. Takisto aj rozrastajúce sa rodiny potrebujú čoraz viac úložného priestoru. Nemusíte sa teda obávať, že by ste všetky tie odkladacie priestory skôr či neskôr nevyužili.

Tip: Objednajte si nový katalóg projektov rodinných domov Euroline na rok 2023

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov