Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Moderné gabióny ponúkajú netradičné riešenia pre steny a múriky

Moderné gabióny ponúkajú netradičné riešenia pre steny a múriky

10.08.2020

Obrázok

Gabióny ako alternatíva pre oporné steny, suché múriky a ploty vzbudili veľký ohlas aj u nás. Drôtené klietky vyplnené kameňmi prinášajú viaceré výhody, ktorým sa klasické steny a múry nemôžu vyrovnať. Presvedčte sa o ich kvalitách spolu s nami.

Čo sú to gabióny

Už na prvý pohľad môžeme vidieť, že gabión predstavuje kombinovaný drôteno-kamenný prvok. Vnútro býva bežne zložené z rôznych druhov kameňa alebo štrku, zriedkavejšie sa ako výplň používa aj drevo, drvený betón či recyklované materiály. Spredu viditeľná časť výplne sa obyčajne usporadúva ručne, aby výsledný efekt spĺňal najvyššie nároky na dekoratívnosť. Gabióny sa veľmi dobre prispôsobujú nepravidelnému povrchu, okrem toho sú vysoko odolné voči ťahu, ale i tlaku a dobre reagujú na zmenu síl. Konštrukcie z gabiónov sa navyše vyznačujú vynikajúcou priepustnosťou.

Význam gabiónov spočíva v prenose zemných tlakov (napr. vo forme oporných či zárubných múrov), v spevnení a stabilizácii brehov vodných tokov, ale aj v podobe esteticko-funkčného prvku v záhradnej architektúre. Gabión najčastejšie slúži ako zaujímavá, ekologická a moderná alternatíva suchých múrikov, oporných stien a murovaných plotov. Gabióny sú tiež vhodné na stavbu oporných stĺpikov, ukotvenie vrát či vstupnej bránky, na zabránenie zosuvu či padania skál, dizajnové rozčlenenie pozemku alebo záhrady, alebo ako zvuková izolácia. 

Tip: Na tieto veci si musíte dať pred kúpou pozemku pozor

Ako vzniká gabión

Gabiónmi sa v minulosti označovali koše zhotovené z prútia vyplnené zeminou, ktoré plnili dôležitú funkciu poľného opevnenia. Súčasný gabión je vytvorený zo zváraných drôtených sietí spojených navzájom pomocou špirál do určitého pravidelného tvaru, obvykle to býva kváder. Aby kovový materiál nepodliehal vo vlhkom prostredí korózii, pokrýva sa vrstvou zloženou z antikorodujúcich prvkov

Po obvode drôtenej klietky sa následne ukladajú väčšie kamene alebo iný materiál, vnútro sa vysype drobnejšími kameňmi alebo štrkom. Drenáž v tomto prípade nie je potrebná, keďže voda bez problémov odteká samovoľne pomedzi kamene. To je veľmi výhodné najmä pri použití gabiónov v extrémnych podmienkach.

Kovová klietka vyplnená rozličným materiálom

Okrem všetkých vymenovaných vlastností dokážu gabiónové konštrukcie prenášať aj výraznejšie deformácie (napr. pri zosuvoch pôdy) bez významnejšej straty nosnosti. Aj preto sa čoraz častejšie používajú namiesto tradičných betónových konštrukcií. Fakt, ktorý sa podpisuje pod toľko vyzdvihovanú trvácnosť gabiónov, vo veľkej miere spočíva práve v povrchovej úprave drôtenej klietky. 

Oceľové drôty používané na výrobu gabiónových košov sa ošetrujú pozinkovaním, prípadne sa použije zmes hliníka a zinku alebo PVC. Vďaka tomu sú natoľko odolné, že ak sa pri výrobe gabiónov používa suchý postup (tzv. suchá montáž), nepodliehajú sezónnosti. To znamená, že nezáleží na tom, či vonku práve mrzne alebo padá dážď. Celý proces ich výstavby je tak pomerne jednoduchý a výsledok stojí naozaj za to.


Výhody gabiónov

  • Dlhá životnosť – uvádza sa približne 50 rokov
  • Odolnosť a prispôsobivosť - umožňujú umelé i prírodné zazelenanie povrchu
  • Variabilita – veľký výber materiálu a usporiadania
  • Recyklovateľnosť – možnosť opätovného použitia materiálov
  • Protihlukovosť – výstavba protihlukových bariér
  • Vodopriepustnosť – sanácia zosuvov
  • Takmer bezúdržbovosť – nevyžadujú dodatočné opravy/úpravy

Prečo si vybrať práve gabión

Ak sa práve rozhodujete, ako by mal vyzerať váš záhradný plot, oporný múrik či dokonca záhradná lavička alebo uvažujete, ako spevniť svah na vašom pozemku, určite neprehliadnite gabióny. 

Celá ich konštrukcia je tvorená prírodnými materiálmi, čo im dodáva nevtieravý a prirodzený vzhľad, vďaka ktorému sa nemusíte obávať, že by nezapadli do okolitého prostredia, alebo by v ňom nepríjemne „kričali“. Ak však napriek tomu chcete trochu zjemniť alebo zakryť ich typický dizajn, môžete ich nechať porásť skalničkami a zeleným rastlinstvom

TipPlot je vizitkou rodinného domu. Nepodceňujte jeho vzhľad.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov