Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Kde postaviť dom? Plusy a mínusy bývania na vidieku a v meste

Kde postaviť dom? Plusy a mínusy bývania na vidieku a v meste

29.04.2024

Obrázok

Výber lokality pre stavbu domu ovplyvňuje množstvo faktorov. Ak ste sa ešte vždy nerozhodli, či to bude mesto alebo dedina, prinášame vám zoznam výhod a nevýhod, ktoré sa s bývaním v meste a na dedine spájajú.

Zdravší a pokojnejší život na vidieku

Bývanie na dedine si pochvaľuje veľa ľudí. Hoci so sebou nesie aj nemálo ťažkostí, práve vďaka množstvu výhod jeho popularita vôbec neklesá.

  • Pokojná atmosféra – čaro vidieka vo veľkej miere spočíva v tichu a vzdialenosti od ruchu a zhonu mesta. Menej áut znamená aj menej hluku a viac upokojujúcich zvukov prírody.
  • Viac zelene – na dedine nájdete viac stromov, sú tu lúky a polia, čo prispieva k lepšiemu vzduchu a celkovo k zdravšiemu a príjemnejšiemu životu.
  • Možnosť založiť si vlastnú záhradu – hoci si záhradu môžete založiť aj v meste, na vidieku je jednoduchšie dopestovať si vlastnú zeleninu a ovocie.

  • Chov hospodárskych zvierat – ak chcete mať domáce vajíčka alebo denne čerstvé mlieko, je pre vás bývanie na vidieku ako stvorené.
  • Nižšie náklady na život – mnohé poplatky (napríklad za smeti, daň za psa a pod.) sú na dedine nižšie ako v meste.
  • Nižšia kriminalita – hoci sa aj do života na vidieku pomaly vkráda väčšia anonymita, ešte vždy sa tu susedia navzájom lepšie poznajú a všímajú si cudzie a podozrivé osoby, ktoré by mohli predstavovať potenciálne nebezpečenstvo.

Tip: Objavte obľúbený projekt 5-izbového domu Optimal 1838 od Euroline

Dedina nemusí vyhovovať každému

Bývanie na vidieku však vonkoncom nemusí byť také idylické, ako sa môže zdať na prvý pohľad. Existuje viacero dôvodov, ktoré ľudí od stavby domu na dedine odrádzajú.

  • Menej príležitostí – menší výber škôl, lekárov, zamestnania, zábavy... Či už sa rozhodnete vyraziť za kultúrou alebo by ste si dali obed v reštaurácii dedina rozhodne neponúka toľko možností ako mesto. 
  • Väčšie vzdialenosti – ak sa vy alebo členovia vašej rodiny budete často presúvať do mesta, napríklad do školy, do práce a pod., pamätajte na to, že budete musieť využívať auto alebo autobusy. S tým je spojená aj častokrát horšia infraštruktúra či nepravidelná hromadná doprava.
  • Všetci vedia o všetkom – často parodovaná informovanosť susedov o všetkom, čo sa u vás „šuchne“, je bohužiaľ, nezriedka realitou.

Mesto je dynamické a plné možností

Niet pochýb o tom, že život v meste je v mnohých ohľadoch jednoduchší. Je ideálny pre tých, ktorí majú radi všetko poruke a záhradu okolo domu chcú mať skôr na oddych ako na úžitok.

  • Pohodlnejšie a lacnejšie nakupovanie – neodškriepiteľnou výhodou sú aj nákupy v supermarketoch, ktoré sú otvorené do neskorých večerných hodín a zásobené veľkým výberom lacnejšieho tovaru. 
  • Občianska vybavenosť a vymoženosti civilizácie – v meste je oveľa lepšia dostupnosť vzdelania, pracovných a kultúrnych príležitostí či zdravotnej starostlivosti.
  • Dobrá dostupnosť mestskou dopravou – kamkoľvek sa v meste potrebujete dostať, máte na výber z viacerých druhov MHD.
  • Väčšia anonymita – mnohí ľudia bývajúci v meste si pochvaľujú skutočnosť, že ich život a správanie nie je predmetom skúmania okolia, ako to bežne býva na dedine. 
  • Krúžky a kurzy nielen pre deti - v meste máte väčšie šance nájsť rôzne kurzy a krúžky, ktoré spájajú ľudí s rovnakými záujmami, ako máte vy. 

Vysoké životné tempo môže byť pre niekoho únavné

Ak máte radšej pokoj a ticho, zrejme bývanie v meste nebude pre vás to „pravé orechové“. 

Okrem toho sú tu aj ďalšie skutočnosti, ktoré netreba brať na ľahkú váhu.

  • Vyššie náklady na život – aj keď je mestský život bohatší na možnosti zábavy a spoločenského vyžitia, za väčšinu služieb budete musieť zaplatiť viac ako na vidieku.
  • Znečistené ovzdušie – niet pochýb o tom, že v meste je vzduch znečistený výfukovými plynmi a exhalátmi z tovární, čo má nepriaznivý dopad najmä pre astmatikov.
  • Pocit osamelosti – hoci v mestách žije viac ľudí ako na vidieku, pravdou je, že väčšina z nich sa stará sama o seba a svoju rodinu a ostatní ich veľmi nezaujímajú.
  • Hektický život – veľa ľudí v meste sa orientuje predovšetkým na prácu, ktorá je pre nich všetkým a na voľnočasové aktivity im nezostáva dosť času.
  • Dopravné zápchy a kolóny – veľkou nevýhodou znepríjemňujúcou život v meste sú časté zápchy a kolóny nielen v čase dopravnej špičky.

Vyberte si, čo vám najviac vyhovuje

Či už ide o život na vidieku alebo bývanie v meste, každé z nich má svoje plusy i mínusy. Je to naozaj veľmi individuálne, komu bude čo vyhovovať. Nechajte si teda dostatok času na zváženie všetkých pre a proti a rozhodnite sa správne.

Tip: Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov