Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Interiérom kraľujú skryté zárubne. Aké sú ich výhody a kam sa hodia najviac?

Interiérom kraľujú skryté zárubne. Aké sú ich výhody a kam sa hodia najviac?

17.08.2022

Obrázok

Skryté zárubne dverí sa stali trendom moderných domácností. Sú takmer neviditeľné a pri navrhovaní minimalistických interiérov ich s obľubou využíva množstvo architektov a dizajnérov. Ak zaujali aj vás, určite si o nich radi prečítate viac.

Čo sú to vlastne skryté zárubne

Pri skrytých zárubniach priechod dverí nie je ohraničený klasickou zárubňou, ale len nepatrnou štrbinou. To znamená, že sú osadené v jednej rovine so stenou a omietka na stene tak siaha až tesne k daným dverám. V dôsledku toho dvere vytvárajú so stenou jednoliatu líniu.

Aby bol efekt dokonalý, nesmie byť vidno ani pánty, ktoré sú prezieravo ukryté v konštrukcii zárubne. Nečakajte tu ani žiadne zbytočné výčnelky, odlišnú farbu alebo materiál zárubní. Takéto zárubne sú najčastejšie osadené do murovanej alebo sadrokartónovej steny a dopĺňajú ich bezfalcové (bezpolodrážkové) alebo reverzné dvere.

Tip: Zariaďovanie a návrhy interiérov pre nové projekty domov v katalógu Euroline


Jednoduché a čisté línie bez výrazných prechodov

Minimalistický až futuristický dizajn súčasných príbytkov dáva možnosť vyniknúť viacerým dosiaľ nevyužívaným štýlovým prvkom. Skryté zárubne bez klasickej obložky sa inak nazývajú aj neviditeľné, lebo takými naozaj sú. Stačí, ak sa na dvere pozriete z jednej či z druhej strany a zárubňu vôbec nevidíte. Je to preto, že je osadená priamo v stene.

Nové materiály a inovatívne technológie však nenechávajú dizajnérov chladnými. Dôkazom toho je najnovší hit v podobe kontrastných dverí, najmä v lesklom vyhotovení. Za zmienku rozhodne stoja aj dvere s rôznymi tapetami a samozrejme, nechýbajú ani drevené dekory. Tie kráčajú ruka v ruke so súčasnými trendmi, ktoré do interiéru prinášajú prírodné materiály.

Výhody skrytých zárubní

Zabudnite na klasické obložkové zárubne. Moderná zladená domácnosť bez rušivých elementov si vyžaduje nové riešenia, akými sú aj dvere so skrytou zárubňou. Skryté zárubne totiž umožňujú dverám vyniknúť, kým oni spoľahlivo plnia svoju funkciu bez toho, aby zbytočne pútali pozornosť. Ich výhodou je aj to, že v takejto zárubni sa dvere môžu otvárať smerom von aj dovnútra (tzv. reverzné dvere). Navyše sa vôbec nemusíte obávať poškodenia omietky, nakoľko sa omietka robí až po tom, ako sa zárubňa osadí. 

Skryté zárubne sa dokonca dajú vyrobiť aj na mieru. Okrem toho šetria miesto v miestnosti - klasické vyčnievajúce zárubne totiž často v okolí dverí prekážajú. Oproti tomu skryté rámy dverí zabezpečujú, aby dvere lícovali so stenou. Práve vďaka tomu bude v miestnosti viac miesta.

Ucelený, zjednotený vzhľad, ktorý po takejto realizácii vzniká, zároveň prináša nové možnosti. Jednou z nich je aj to, že si môžete zvoliť akýkoľvek dekor dverí a zladiť ho so stenou. Rovnako však môžete niektoré modely dverí premaľovať tou istou farbou, akú použijete na stenách, čím docielite absolútnu zladenosť. Bonusom bude zistenie, že takéto riešenie osadenia dverí umožňuje dokonca aj v menších priestoroch vizuálne navodiť pocit opticky väčšieho priestoru

Fakty o skrytých zárubniach

  • vyrábajú sa z hliníka – eloxového alebo surového
  • osádzajú sa do špeciálneho stavebného puzdra, ktoré je ukryté v stene
  • na ich inštaláciu je potrebné myslieť už vo fáze hrubej stavby
  • rám sa musí osadiť do steny a potom prekryť omietkou
  • na ich osadenie si vyberte skúseného odborníka 
  • nevyhnutná je opakovaná kontrola rovinnosti pri rôznych montážnych krokoch
  • osadenie si vyžaduje vhodnú kolmosť stien 

Kde všade môžete použiť skryté zárubne

Možnosti uplatnenia skrytých zárubní sú naozaj široké. Bezrámové zárubne sa používajú nielen v prípade klasických otočných dverí, ale aj v prípade posuvných dverí, ktoré sa zasúvajú do steny. Častokrát sú výborným riešením aj pri atypických rozmerových riešeniach, napr. bez nadpražia, v podkrovnom byte, pri zošikmených plochách atď. 

Hodia sa však nielen do novostavieb a rekonštruovaných domácností, ale aj do kancelárií, komerčných i nekomerčných priestorov. Praktické je aj použitie pri tzv. skrytej miestnosti (technická miestnosť, komora, špajza), kde sa vhodne využije efekt čistej steny „bez dverí“.

Skryté zárubne sú skvelým riešením aj pre menšie izby. Ak máte napríklad menšiu izbu a nie je v nej miesto na police či obrazy, môžete ich zavesiť na dvere a takto získate viac priestoru v miestnosti. Prípadne na tieto dvere môžete zavesiť zrkadlo. Pravdaže, skryté zárubne nie sú len kreatívnym riešením, ale aj peknou možnosťou uplatniť svoje potreby či predstavivosť. 

Tip: 10 tipov ako zväčšiť malé priestory v dome či byte

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov