Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Holodom či štandard? Spoznajte rozdiely medzi domami na predaj

Holodom či štandard? Spoznajte rozdiely medzi domami na predaj

11.07.2018

Obrázok

Pri kúpe či prenájme bytov a domov sa často stretávame s pojmami, ako sú holobyt, holodom či štandard. Viete, čo to presne znamená a čo môžete čakať od napríklad takého holodomu? Spoznajte výhody aj nevýhody oboch variant.

Rozdiel medzi holodomom (prípadne holobytom) a štandardom určite neradno podceňovať. Pocíti ho totiž najmä vaša peňaženka. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že pri kúpe domu so štandardom v konečnom dôsledku ušetríte. Ako je to možné? Tak si vysvetlime, čo to ten štandard vlastne je.

Štandard pre nedočkavých a šporovlivých 

Bytové štandardy zväčša nájdete v ponuke každej novostavby či bytového domu. A rovnako je tomu aj v prípade domov na predaj. Štandard vlastne znamená, že do bytu alebo domu si potrebujete dokúpiť a priniesť už len samotný nábytok a kuchynskú linku. Všetko ostatné je už za vás vopred vybavené.


Máte tak o množstvo starostí menej. Už len kúpa kuchynskej linky a nábytku je časovo pomerne náročná a so štandardom si k tomu nemusíte pridávať ďalšie starosti s kúpou sanity či výberom podlahy. A nakoniec tak aj ušetríte.


Šetrnosť spočíva najmä v tom, že developer alebo stavebná firma, ktorí postavili novostavbu či váš nový rodinný dom, zvyčajne nakupujú materiály (ako sú aj obkladačky či podlahy) vo veľkom, a tak na ne získajú lepšiu cenu, ako by ste mali vy ako jednotlivec. Jediné peniaze, ktoré si musíte v prípade štandardu pripraviť, sú tie, s ktorými si nakúpite nový nábytok. A môžete bývať.


Hlavné výhody štandardu: pohodlnosť, rýchlosť a šetrnosť.


Hlavné nevýhody štandardu: pokiaľ kupujete byt v novostavbe, váš interiér je rovnaký ako ten vášho suseda. A rovnako je tomu zväčša aj v prípade radovej výstavby domov.

O niečo drahšie, ale originálnejšie – s holodomom

Ak ste typ človeka, ktorého baví navštevovať rôzne kúpeľňové štúdia, nábytkové predajne a podobne, holobyt alebo holodom by mohol byť vašou voľbou. V prípade holodomu si totižto kupujete celkom prázdny dom. Je teda len na vás, akú podlahu zvolíte, aké obkladačky budete mať v kúpeľni, akú sanitu, akej farby budú zárubne na dverách, dvere…

V prípade bytového domu s holobytmi sa asi nestane, že by ste mali so susedom rovnaký interiér. Zariaďujete si všetko. Pre niekoho to môže byť veľkou výhodou, pre iného je to však pomerne otravné. Predsa len, ide o dlhodobý proces, ktorý vás stojí nielen čas, ale aj nemalé peniaze.


Nákup materiálov, ako je dlažba, podlaha, obkladačky a sanita nie je ani rýchla, ani lacná záležitosť. Pravdepodobne málokde dostanete zľavu, ako napríklad taký developer, ktorý nakupuje vo veľkom. Ak si to však môžete dovoliť, máte čas investovať do zariaďovania svojho nového bytu či domu niekoľko dní, ba možno aj týždňov, kúpa holodomu alebo holobytu vám to umožní.


Hlavné výhody holobytu/holodomu: originalita, voľnosť a jedinečnosť.


Hlavné nevýhody holobytu/holodomu: finančne aj časovo náročnejšie zariaďovanie.


V konečnom dôsledku je len na vás, či zvolíte holobyt/holodom alebo štandard. V každom prípade však platí, že v prípade štandardu sa môžete nasťahovať prakticky okamžite a za menej peňazí. S holodomom si zase možno počkáte a zaplatíte za materiály viac, ale tiež budete mať interiér presne podľa vašich predstáv. Originálny a jedinečný.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov