Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Čo je to inteligentná domácnosť a prečo by ste nad ňou mali porozmýšľať aj vy

Čo je to inteligentná domácnosť a prečo by ste nad ňou mali porozmýšľať aj vy

30.03.2020

Obrázok

Technológie sa zlepšujú každým dňom a inteligentné domácnosti, ktoré boli v minulosti považované za luxus, sa pomaly stávajú bežnou záležitosťou. Uľahčite si život a ovládajte všetko omnoho jednoduchšie, ako doteraz. V tomto článku sa budeme venovať niekt

Inteligentná domácnosť je pohodlná a výhodná 

Definícia inteligentného domu, resp. inteligentnej domácnosti, zahŕňa veľa rôznych odpovedí v závislosti od toho, koho sa na ňu pýtate. Stručne povedané, ide o domácnosť vybavenú množstvom zariadení, ktoré automatizujú úlohy, bežne vykonávané ľuďmi. Niektoré z nich sú zabudované do samotnej štruktúry domu či bytu, iné sú do vybavenia doplnené neskôr a majitelia ich ovládajú prostredníctvom hlasových príkazov alebo umelej inteligencie.


Výhody inteligentnej domácnosti v kocke:

Komfort - inteligentné domy vám doslova spríjemnia život; nemusíte sa pohybovať po celom dome, aby ste vykonávali rôzne činnosti. Vďaka inteligentným zariadeniam môžete pohodlne sedieť na pohovke alebo v posteli a vykonávať vybrané úlohy v domácnosti pomocou aplikácií.

Efektivita - jediným stlačením tlačidla alebo mobilnej aplikácie môžete ovládať množstvo zariadení alebo systémov. Pomocou smartfónu dokážete ovládať aj vykurovanie či klimatizáciu a zapínať a vypínať svetlá kdekoľvek v dome. Nejde iba o efektívny postup, ale pomôže vám to aj šetriť elektrinu.

Pokoj bez stresu – inteligentná domácnosť vás zbaví nepokoja aj v prípade, že si nie ste istí, či ste zavreli okná alebo vypli spotrebiče. Dokonca si to cez aplikáciu môžete overiť.

Prispôsobenie – načasujte si zapnutie či vypnutie osvetlenia alebo kúrenia tak, ako vám to vyhovuje, a vybrané zariadenia to automaticky urobia bez toho, aby ste na ne museli v danú chvíľu myslieť.

Náš tip: Gadgety pre inteligentnú domácnosť.

Smart vykurovanie šetrí čas i peniaze

Rôzne testy preukázali, že efektívnou reguláciou kúrenia sa dajú ušetriť nemalé náklady. Šetrenie energie počas vašej neprítomnosti je jednou z kľúčových podmienok efektívneho vykurovania, no ani zďaleka nezahŕňa všetko potrebné. Oproti tomu smart vykurovanie dokáže po správnom nastavení fungovať spoľahlivo a maximálne účinne aj bez vášho zásahu.

Skvelým tipom sú napríklad inteligentné radiátorové hlavice, ktoré slúžia na diaľkové ovládanie termostatických hlavíc na reguláciu teploty v miestnosti. Napríklad inteligentné hlavice Fibaro s teplotným snímačom fungujú na princípe merania momentálnej teploty v miestnosti a následnej úprave úrovne dodávaného tepla. Ovládať ich môžete prostredníctvom viacúčelovej aplikácie Apple Home Kit, ktorá sa uplatní pri regulácii viacerých systémov v domácnosti.

Pôsobivé svetlo s inteligentným bezdrôtovým osvetlením Philips Hue

So systémom Phillips Hue môžete nielen prispôsobiť osvetlenie svojho domu, ale zároveň ho aj naprogramovať tak, aby sa zapínalo a vypínalo vtedy, keď potrebujete. Vďaka tomu ušetríte na výdavkoch za elektrinu. Prostredníctvom spojenia cez Wi-Fi router budete tiež prepojení s celým svetom. To vám umožní ovládať svetlá aj vtedy, keď ste mimo domova. 

Okrem toho ponúka Philips Hue ďalšie benefity, o akých sme doteraz mohli len snívať. Ak sa, napríklad, zobudíte uprostred noci a potrebujete vstať, nemusíte o nič zakopnúť, ani hľadať vypínač na stene. Tlmené osvetlenie Late night light vás neoslepí, ale bezpečne dovedie tam, kam potrebujete. Deep sea light zase ponúkne až 16 miliónov farieb pre ešte pútavejšie rozprávanie večerných rozprávok. 

Bezpečnosť vďaka senzoru otvárania dverí a okien

Pokojne odíďte z domu a nerobte si starosti s tým, kto vám ho postráži, kým sa vrátite späť. Vaša domácnosť bude dokonale chránená, ak sa spoľahnete na účinné prostriedky v podobe inteligentných zariadení. Napríklad taký senzor otvárania dverí a okien je ideálny ako prevencia proti zlodejom, ktorý na vlámanie používajú jednu z týchto prístupových ciest.

Citlivé zariadenie automaticky zaznamená skutočnosť, že dvere alebo okno boli otvorené a o danej situácii vás okamžite informuje v aplikácii. Ďalšou vymoženosťou inteligentnej domácnosti je aj kamera, ktorá sa následne automaticky spustí a monitoruje pohyb páchateľa, ktorého môžete neskôr ľahko identifikovať. Stačí už len nastaviť, čo má ktoré smart zariadenie po otvorení dverí alebo okna urobiť.

Náš tip: Zaujali vás možnosti, aké ponúka inteligentná domácnosť? Inšpirujte sa v predajni NAY SMART HOME.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov