Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Čo je to Apple HomeKit?

Čo je to Apple HomeKit?

16.11.2018

Obrázok

Apple HomeKit je technológia prepájajúca zariadenia rôznych výrobcov do jedného systému, vďaka čomu umožňuje jednoducho vytvoriť inteligentnú domácnosť. Zároveň zabezpečuje bezpečný prenos dát a kompatibilitu s Apple zariadeniami.


Ako funguje Apple HomeKit

Na používanie Apple HomeKitu potrebujete iPhone, iPad alebo iPod touch vybavený operačným systémom iOS 8.1 a novším. Na rozdiel od iných systémov nevyžaduje žiadnu centrálnu jednotku. Z mobilu alebo tabletu môžete ľubovoľne ovládať spotrebiče a zariadenia, ktoré sú kompatibilné s HomeKitom. To spoznáte podľa štítku Works with Apple HomeKit (na obrázku hore).

Prostredníctvom Apple HomeKitu môžete ovládať vo svojej domácnosti osvetlenie, vykurovanie alebo zabezpečovacie systémy, čiže zámky dverí, kamery a domáce alarmy. Ďalej tiež aj ventilátory, klimatizáciu, okná i žalúzie, garážové brány a inteligentné zvončeky.

Aplikácia Domácnosť (HomeKit) je zabudovaná v každom iOS a watchOS zariadení. Združuje všetky smart zariadenia od rôznych výrobcov do jednej aplikácie. Vďaka tomu majiteľ nemusí prechádzať z jednej aplikácie do druhej a na ovládanie mu postačí jedna jediná aplikácia alebo hlasová asistentka Siri. HomeKit umožňuje pridávať ďalšie príslušenstvo a dopĺňať informácie, napríklad pomenovanie zariadenia a zároveň nastavenie miestnosti, v ktorej sa nachádza. Následne sa dá každé zariadenie ovládať aj prostredníctvom Siri - vyslovením zadaného mena príslušenstva. 


Čo umožňuje Apple HomeKit

HomeKit ponúka v prvom rade pohodlnú domácu automatizáciu. Pod ňou sa ukrýva tvorba pravidiel (čas, miesto), podľa ktorých sa zariadenia budú v domácnosti správať.

Príklad

  • Ráno po prebudení sa o 7:25 roztiahnu žalúzie, zvýši sa teplota v miestnosti, rozsvietia sa svetlá a zapne sa rýchlovarná kanvica. 
  • Po príchode z práce domov inteligentný zámok odomkne vchodové dvere a automaticky zvýši na inteligentnom termostate teplotu vykurovania.
  • Vo večerných hodinách sa žalúzie zatiahnu, zamknú sa dvere a stlmí sa termostat. 

Existuje naozaj množstvo možností a ďalšie pribúdajú s novým hardvérom na trhu a prostredníctvom softvérovej aktualizácie.

 


Apple HomeKit možno zdieľať a vzdialene ovládať

Ovládať domácnosť môžu všetci členovia rodiny, stačí im v aplikácii HomeKit odoslať pozvanie na zdieľanie na ich iCloud účet. Na vzdialené ovládanie inteligentnej domácnosti je potrebné vlastniť iPad alebo Apple TV (4K alebo 4. generáciu). V čase neprítomnosti totiž slúžia ako spojka medzi domácnosťou a majiteľom.

Dôležitou súčasťou HomeKitu je zabezpečenie. Každý výrobca so záujmom o vstup na platformu musí prejsť dôkladným schvaľovacím procesom. Apple preverí bezpečnosť zariadenia i softvéru a následne až potom výrobca získa povolenie k predaju výrobkov s podporou HomeKit. 

Na samotný záver odporúčame podrobné video recenzie na YouTube, ktoré spracoval pán Petr Mára Prvá časť je zameraná na chytrú domácnosť podľa Apple – teda HomeKit, druhá časť hodnotí konkrétne produkty ako sú D-Link OMNA, Elgato EVE, Logi Pop a Fibaro. 

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov