Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Biela verzus čierna farba v interiéri. Aké sú ich výhody a nevýhody?

Biela verzus čierna farba v interiéri. Aké sú ich výhody a nevýhody?

23.01.2024

Obrázok

Čierna i biela farba ponúkajú nadčasovú estetiku a vytvárajú elegantný, sofistikovaný priestor. Navyše sa obidve dajú ľahko prispôsobiť meniacim sa trendom v interiérovom dizajne. Prečítajte si o nich viac.

Výhody bielej farby v interiérovom dizajne

  • Biela zväčšuje priestory

Biela farba sa už oddávna používa na optické zväčšenie malých priestorov. Vyvoláva totiž dojem, že v miestnosti je viac priestoru, ako v skutočnosti. Dokonca aj malé byty môžu s bielou farbou a správnym nábytkom pôsobiť priestranne. Ak to však s bielou farbou preženiete, riskujete, že priestor bude pôsobiť sterilne.

  • Biela farba odráža svetlo a robí miestnosti svetlejšími

Ak máte priestor, ktorý potrebuje viac prirodzeného svetla (napríklad miestnosti s nízkym stropom alebo byty s malými oknami), môžete použiť bielu farbu, aby za vás urobila časť práce. 

Biela farba na zariadení nebude pohlcovať svetlo, ale ho odrážať, čím sa mierne zvýši úroveň svetla. Zároveň vám umožní zaexperimentovať si s farbou stien.

  • Biela je moderná a zároveň nadčasová

Biela farba nepodlieha módnym trendom, je jednoducho vždy výsostne aktuálna a nikdy sa neopozerá. Navyše sa ľahko kombinuje s inými farbami, čo je dodáva univerzálnosť a zvyšuje jej využiteľnosť a praktickosť.

Tip: Aký nábytok vybrať do interiéru? Riaďte sa podľa podlahy

Prečo je potrebné s bielou narábať opatrne:

  • Ak to s bielou farbou preženiete, miestnosť sa stane fádnou a neútulnou.
  • Biela je náročná na údržbu. Špina či škrabance sú na nej výraznejšie viditeľné ako pri iných farbách.
  • Pozor na kombinovanie rozličných odtieňov bielej. Aj biela má totiž širokú paletu odtieňov, napríklad. arktická biela, kriedová biela, slonovinová a pod. 

Ako skrášli interiér čierna farba 

Dizajnéri radi používajú v moderných interiéroch tmavé farby nábytku. Miestnosť tak pôsobí štýlovo a luxusne. Napriek tomu je veľmi dôležité nepreťažiť priestor tmavými odtieňmi, ale používať ich s mierou. Okrem toho, tmavé zariadenie ani zďaleka nie je vhodné do akéhokoľvek interiéru. Preto je veľmi dôležité zvážiť výhody a nevýhody takéhoto výberu.

  • Čierna farba dodá miestnosti hĺbku

Ak použijete na zariadenie tmavý nábytok, v kombinácii so svetlými stenami a svetlou podlahou opticky rozptýlite hranice priestoru. Dokonca i ostatné farby na pozadí tejto kombinácie pôsobia výraznejšie a zaujímavejšie. Vďaka tomu interiér vytvára štýlový a moderný dojem.

  • Tmavý nábytok lepšie vynikne na svetlom pozadí

Vo všeobecnosti platí, že použitie tmavej palety v interiéri opticky zmenšuje priestor. Ak je však tmavý nábytok umiestnený na svetlom pozadí, môžete dosiahnuť presne opačný efekt. Kvôli kontrastu budú predmety v interiéri pôsobiť výraznejšie a miestnosť bude pôsobiť priestrannejšie.

  • Čierna pomáha zvýrazniť akcenty a miestnosti dodáva úctyhodný vzhľad

Čierna farba umožní ľahko vyniknúť konkrétnym interiérovým prvkom. Samozrejme, netreba to s ňou preháňať. Stačí, ak ju použijete len pri niekoľkých kusoch zariadenia. Napríklad pohovka s tmavým čalúnením určite upúta pozornosť. Podobne interiér rozjasnia i lesklé čierne skrinky so zrkadlovými vložkami. Ďalšou neodškriepiteľnou vlastnosťou čiernej farby je schopnosť dodať miestnosti atmosféru dôležitosti a prosperity. 

S čiernou farbou to nepreháňajte

  • Hoci je čierna farba veľmi elegantná, určite ju nepoužívajte na priveľké plochy, aby miestnosť nepôsobila ponuro a neútulne.
  • Čiernu farbu neodporúčame používať v malých miestnostiach – opticky totiž zmenšuje priestor a môže vyvolávať dojem stiesnenosti.

  • Lesklé povrchy v tmavých farbách si vyžadujú neustálu údržbu. Na lesklých tmavých povrchoch obzvlášť dobre vidieť prach a nečistoty, preto ich treba neustále udržovať v čistote s pomocou mäkkej handričky (aby nedošlo k poškriabaniu).
  • Zariadenie v čiernej farbe si vyžaduje dobré osvetlenie, nakoľko tmavé odtiene dokážu pohlcovať svetlo. Hodí sa napríklad do miestností na južnej strane, ktoré majú k dispozícii dostatok slnka.

Kombinácia bielej a čiernej je nesmrteľná

Azda ani neexistuje nič klasickejšie, elegantnejšie a nadčasovejšie ako čierno-biely interiér. Túto vysoko kontrastnú kombináciu dvoch protikladných farieb obľubujú tak interiéroví dizajnéri, ako i architekti. Inšpirujte sa umeleckou čistotou a prirodzeným pôvabom palety farieb zredukovanej na základné prvky. 

Aj keď sa môže zdať, že navrhovať interiér v čierno-bielom dizajne je pomerne jednoduché, v skutočnosti si to vyžaduje rozvahu a zdržanlivosť. V opačnom prípade môže čiernobiely interiér pôsobiť stroho až chladne. Vysoko kontrastná kombinácia si vyžaduje starostlivé vyváženie, aby sa zaistila útulnosť. 

Tip: Túžite po dome s dostatkom denného svetla? Pozrite si náš projekt Vila 2359

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov