Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Aký nábytok vybrať do interiéru? Riaďte sa podľa podlahy

Aký nábytok vybrať do interiéru? Riaďte sa podľa podlahy

30.06.2023

Obrázok

Zariaďovanie interiéru je kreatívnou, no náročnou úlohou. Jeho výsledkom je dizajnovo premyslený a funkčne usporiadaný priestor. Či už zariaďujete spálňu, obývačku alebo jedáleň, iste sa snažíte o to, aby vyzerala čo najlepšie.

Správna kombinácia farieb a textúr dokáže z interiéru vytvoriť nadčasové miesto. Pri výbere nábytku máte veľa možností, no medzi dôležité faktory patrí zladiť ich s ostatnými prvkami. Podlaha a steny sú základom každého zariaďovania interiéru. Spolu s nábytkom vytvárajú atmosféru, ktorá ovplyvní aj vašu náladu.

Pri výbere podlahy myslite na funkčnosť miestnosti. Pozrite sa na to, koľko svetla potrebuje izba, takisto aj na štýl, zariadenie a účel priestoru, čiže pre koho bude určený. Podlaha je každý deň vystavovaná záťaži, preto by mala byť odolná. Najlepším možným riešením je rovnaká podlaha do celého bytu. Vďaka tomu budete mať viac možností pri výbere nábytku a doplnkov. Rovnaká podlaha zároveň zaistí jednotný vzhľad naprieč všetkými miestnosťami.

Na výber máte zo širokej škály dekorov podlahy. Svetlá podlaha, tmavá podlaha či obľúbená prírodná. Veľké množstvo odtieňov podláh je síce pozitívom, no o to ťažšie je vybrať si z nich ten správny. Keď sa však rozhodnete pre konkrétny odtieň, na rade je nábytok. Svetlá podlaha je obľúbeným výberom do malého interiéru. Jej úlohou je opticky zväčšiť priestor. Pri tejto podlahe je veľmi dôležité vybrať štýl nábytku opatrne. Keďže svetlá podlaha navodzuje pocit vzdušnosti, nábytok by mal byť taktiež odľahčený. Nezahlťte preto miestnosť ťažkým a mohutným nábytkom.

Podlaha v svetlej a tmavej farbe

Podlaha v svetlej a jasnej farbe nebude korešpondovať s ťažkým kovovým nábytkom. Ľahšie pôsobiaci nábytok je ten z masívu a na nožičkách z iného materiálu. Nohy totiž spravidla dodajú nábytku ľahkosť. Svetlé podlahy zároveň veľmi dobre vyniknú s tmavým nábytkom, ktorým môžete v miestnosti vytvoriť elegantný kontrast. Svetlá podlaha a svetlý nábytok je však obľúbená voľba minimalistov, ktorá interiér prirodzene rozžiari.

Tip: 10 tipov ako zväčšiť malé priestory v dome či byte

Tmavá podlaha je zaujímavým prvkom v každom interiéri. Pôsobí usporiadane a celistvo, nehovoriac o tom, že tmavé a teplé farby vytvárajú v interiéri útulnú atmosféru. K podlahe tmavej farby môžete voliť tmavý nábytok, ktorý bude pôsobiť moderne a sofistikovane. K tmavej podlahe ladí nábytok s matným aj lesklým povrchom. Obe kombinácie dodajú vášmu interiéru nadčasový dizajn. Pri tmavých odtieňoch podláh sa dá kreatívne pohrať s kontrastom svetlých stien a ostatných doplnkov v miestnosti. 

Berte na vedomie, že príliš veľa tmavých farieb môže priestor urobiť pochmúrnym, preto sa snažte ladiť nábytok kontrastne.

Tmavý nábytok môžete kombinovať so svetlou podlahou. Distingvovanou kombináciou je tmavý nábytok a svetlosivá podlaha, ktorá zaistí, že budete vynikať nadčasovým priestorom. Ak zvolíte svetlý nábytok, treba siahnuť po dekoráciách a doplnkoch, ktoré priestor opticky rozbijú. Rovnaká štruktúra na podlahe aj nábytku môže pôsobiť príliš fádne, preto s podobnými vzormi a odtieňmi narábajte opatrne.

Ak sa predsa len rozhodnete pre nábytok a podlahu v totožnom odtieni, vytvorte kontrast aspoň prostredníctvom farebných či vzorovaných kobercov, ktoré vytvoria žiadané vizuálne predelenie nábytku od zeme. Monotónne priestory vás totiž časom môžu začať nudiť, takže aspoň malé protiklady sú pri zariaďovaní interiéru vždy vítané.

Vyberte si materiál nábytku

Na trhu je veľké množstvo typov nábytku do interiéru. Stačí si vybrať, ktorý láka vás. Masívny nábytok je najtrvácnejší a ľahko kombinovateľný s nábytkom, ktorý už doma máte. Ak si zariaďujete spálňu, určite oceníte manželskú posteľ z masívu či šatníkovú skriňu z masívneho dreva. K posteli ľahko doladíte moderný nočný stolík, ktorý poslúži ako ďalší úložný priestor.

Nábytok z masívu je nadčasový a jeho výnimočný dizajn nikdy nevyjde z módy. Jednoducho sa kombinuje s každým typom interiéru. Či už plánujete zariadiť svoj domov v minimalistickom, klasickom, vidieckom či rustikálnom štýle, masívny nábytok doladí každý z nich.

Tip: Vylepšite si osvetlenie v domácnosti vďaka jednoduchým tipom

Obľúbeným sa stáva aj kovový nábytok. Kombinácia kovu a iného materiálu pôsobí štýlovo a robustne. Pri zariaďovaní však treba byť obozretnejší, keďže veľa kovových prvkov môže vyznieť príliš chladne. Kovový nábytok je však ideálnou voľbou do moderných domovov. Učaruje najmä nadšencom industriálneho štýlu. Hodí sa do takmer každej miestnosti v dome. Perfektne zažiari v spálni, obývačke, jedálni aj predsieni. Nábytok z kovu je dôležité kombinovať s teplými a prírodnými materiálmi ako je dubové drevo, hnedá koža, tehlové steny a bytové textílie a čalúnenie v hrejivých farbách.

MDF, DTD a ďalšie materiály. Ide o cenovo dostupný nábytok vhodný do všetkých obytných priestorov. Nábytok z MDF sa vyznačuje vysokou odolnosťou a životnosťou. Navyše, vynikajú vyššou nosnosťou. Drevotriesková doska patrí taktiež medzi cenovo dostupnejší materiál. DTD doska má rôzne dizajnové možnosti, čím sa dosiahne matný alebo lesklý povrch. Oproti masívu sú tieto materiály viac prispôsobivejšie a spracovateľnejšie.

Možností, aký nábytok vybrať do interiéru je veľmi veľa. Celkovým zladením podlahy a nábytku dosiahnete nadčasový dizajn, ktorý vás neomrzí ani po rokoch. Dôležité je nakombinovať jednotlivé prvky tak, aby medzi sebou dokázali vzájomne spolupracovať a vytvorili vám harmonický domov presne podľa vašich predstáv.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov