Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Akú podlahu vybrať na terasu?

Akú podlahu vybrať na terasu?

18.06.2023

Obrázok

Terasa je obľúbeným miestom počas celého leta. Trávime na nej nielen slnečné dni, ale aj letné večery. Či už o tej svojej ešte len snívate, alebo už prebieha jej realizácia, nezabudnite na výber kvalitnej podlahy.

Aj napriek tomu, že terasa nie je počas zimných mesiacov frekventovaným miestom, veľkej záťaži je vystavovaná počas celého roka. V našom podnebí musí kvôli striedaniu ročných období odolávať dažďu, snehu, mrazu, slnečným lúčom aj vysokým teplotám. Keď sa k tomu pridá aj každodenná manipulácia so záhradným nábytkom, šantiace deti či domáci maznáčikovia, musíte uznať, že jej povrch dostáva skutočne zabrať. Vybrať kvalitnú a trvácnu podlahu na terasu môže byť preto oveľa náročnejšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Musí byť totiž spoľahlivá a zároveň pôsobiť esteticky.

Pri výbere podlahy si treba najprv uvedomiť, kde sa terasa bude nachádzať a či bude krytá. Podlaha by mala byť protišmyková kvôli bezpečnosti a zároveň je dobré, aby sa jej povrch na ostrom slnku príliš nerozpaľoval. Terasa orientovaná na slnečnú stranu bez zastrešenia má síce mnoho výhod, no vriaci povrch nie je na vaše bosé chodidlá ani zvieracie labky nikdy príjemný. Kvalitný povrch však zaručí, že si vonku budete môcť celoročne užívať teplé lúče a zároveň bude postarané o zdravie materiálu. Nebude sa v ňom zdržiavať prebytočná vlhkosť či pleseň. Na trhu nájdete rôzne typy podláh, ktoré zapasujú práve na tú vašu.

Aký materiál na podlahu zvoliť?

Vyberať si môžete zo širokej škály materiálov. V ponuke sú podlahy z prírodného kameňa, drevené podlahy, betónové dlaždice a mnoho ďalších.

Drevená podlaha na terasu

Drevo je prírodný materiál, ktorý je v prvom rade pekný na pohľad. Má dlhú životnosť a je príjemný na dotyk, no je náročný na údržbu. O drevenú podlahu sa treba každý rok pravidelne starať. Existujú rôzne špeciálne prípravky proti opotrebovaniu, škodcom či vstrebávaniu vody. Čisto drevená podlaha je neustále vystavovaná vlhkosti a plesniam. Preto si vyžaduje pravidelné ošetrenie. Drevenú podlahu je možné vybrať z viacerých materiálov. Najpraktickejšou voľbou sú podlahy z mäkkých drevín ako smrek, borovica či jedľa.

Výhodou dreva je aj jednoduché uloženie. Domáci kutilovia to zvládnu sami pomocou vodováhy. Ak sa chcete z drevenej podlahy tešiť čo najdlhšie, ošetrite ju terasovým olejom či lazúrou. Terasu pod prístreškom stačí ošetriť raz za 4 roky, tú nekrytú každý rok.

Tip: Plánujete stavbu terasy? Na tieto veci si dajte pozor

Drevoplast (WPC)

WPC podlahy patria medzi obľúbeným materiálom na terasu. Sú výnimočné pre svoju tvarovú stálosť a odolnosť voči poškodeniu. Čo sa týka vizuálnej stránky, sú na nerozoznanie od drevených materiálov. Totižto kvalitné drevoplastové podlahy obsahujú veľké percento prírodného vlákna. WPC podlahy sú vysoko odolné voči UV žiareniu a poveternostným vplyvom. Ide o zmes dreva a plastu. Drevoplastové podlahy si zachovávajú svoju stálosť aj vo farbe. Oproti drevu omnoho menej nasáva vodu, preto ju netreba impregnovať ani natierať.

WPC podlahy sú výborné na bežné používanie bez starostí. Stačí ich pozametať či umyť. Avšak, ak vám na zem pri grilovačke padne niečo mastné, škvrnu je nutné čo najrýchlejšie a najprecíznejšie utrieť. Plusom je, že kompozit perfektne odoláva škodcom aj slnku a kvalitne spracované dosky navyše voňajú po dreve.

Kamenná podlaha

Kamenné podlahy pôsobia prírodným dojmom. Terasa s kamienkovou podlahou sa postará o letný a dovolenkový nádych. Medzi obľúbené kamenné materiály patrí pieskovec, mramor, žula či travertín. V kombinácií s nábytkom a rastlinami terasa z prírodného kameňa vyznie veľmi prirodzene. Pracovne vyťažených majiteľov navyše poteší fakt, že o takýto typ terasy sa nemusíte vôbec starať. Kamenná dlažba totiž nevyžaduje špeciálnu údržbu, kameň sa o seba postará sám.

Ponuka dlažby z prírodného kameňa je veľmi pestrá a široká. Okrem vyššie popísaných materiálov máte na výber aj ekologické materiály ako vápenec, bridlica, rula či kvarcit. Kamenná dlažba do exteriéru bude nie len estetickým, ale aj dlhoročným rozhodnutím bez práce navyše.

Betónové dlaždice

Betónové dlaždice sú taktiež vhodným výberom na terasu. Sú výnimočné lepšou cenou, ale taktiež odolnosťou. Betónové dlaždice zvládajú aj vysoké nároky – pohyb, veľkú váhu aj poveternostné vplyvy. Sú mimoriadne odolné a praktické. Skvelú funkčnosť ponúknu aj v mrazivom počasí či pri nadmernom UV žiarení. Veľkou výhodou je protišmykovosť a odolnosť voči vysokým teplotám. Či už máte radi rodinné grilovačky alebo večerné posedenie pri vínku s priateľmi, o údržbu sa pred návštevou nemusíte obávať.

Koberec

Umelý trávnik je ďalšou skvelou možnosťou na terasu. Je odolný voči poveternostným vplyvnom a je príjemný na dotyk. Nevadí mu zima ani slnečné lúče. Umelý trávnik sa jednoducho udržuje a nevyžaduje žiadne špeciálne upravovanie. V lete môžete s celou rodinou po terase chodiť bosí a nemusíte sa báť o tvrdý pád dieťatka. Vybrať si môžete z rôznej výšky, hustoty aj mäkkosti. Na čistenie budete môcť použiť vysávač, hadicu či tlakový čistič.

Tip: Na čo myslieť pri stavbe domu, aby bol moderný a funkčný po dlhé roky

Keramická dlažba

Pokiaľ vás zaujala keramická dlažba na terasu, vyberte takú, ktorá je mrazuvzdorná. Najlepšia keramická dlažba má však zároveň aj štruktúrovaný povrch, čím zaisťuje vyššiu protišmykovosť. Vhodné je umiestniť ju na pevný podklad.

Okrem materiálu sa zamyslite nad umiestnením terasy, cenou a vzhľadom. Vopred si zodpovedajte otázky o pozícii, svetovej orientácii a poveternostných podmienkach, ktoré ovplyvnia výber vašej novej podlahy na terasu. Dôležitým faktorom je aj jej vzhľad. Riaďte sa svojím pocitom a vkusom. Niekto má rád prírodnejšie materiály, štruktúrované vzory, minimalisti zas siahnu po jednoduchších štruktúrach.

Keďže terasa nie je najlacnejší projekt, je logické, že budete prihliadať aj na finančné náklady. Popri cene však sledujte aj vlastnosti. Pokiaľ si zaobstaráte kvalitnú podlahu, o to menej sa o ňu budete musieť v budúcnosti starať. Terasa tak síce bude o niečo náročnejšou investíciou, no za to dlhoročnou relaxačnou zónou a súčasťou vášho domova.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov