Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Akú krytinu na strechu rodinného domu?

Akú krytinu na strechu rodinného domu?

24.09.2019

Obrázok

Keramická či betónová škridla, prírodná bridlica, asfaltový šindeľ alebo plechová krytina? Pri stavbe alebo rekonštrukcii rodinného domu sa musíte vysporiadať s viacerými dôležitými rozhodnutiami. Výber vhodnej krytiny je jedným z nich.

Spoľahlivá a príťažlivá 

Požiadavky na strešnú krytinu sú každému viac-menej jasné. Strešná krytina musí spoľahlivo chrániť konštrukciu strešného plášťa a celú stavbu pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi. Od krytiny však prirodzene očakávame nielen vysokú odolnosť voči vode, vetru, snehu alebo mrazu, ale aj bezúdržbovosť a stálofarebnosť.

Nuž a napokon nezanedbateľným kritériom je aj samotný dizajn krytiny, pretože kvalitná strecha nechráni rodinný dom iba pred lejakmi alebo snehom, ale zároveň dotvára jeho vzhľad. V tomto smere ale neexistuje najmenší problém, pretože vďaka bohatému výberu rôznych druhov krytín a množstvu farebných odtieňov môže váš rodinný dom vyzerať ešte atraktívnejšie, ako ste si ho vôbec predstavovali. Strešné krytiny majú však aj svoje limity a nie každá krytina, ktorá vyhovuje vášmu vkusu môže pokrývať strechu rodinného domu. Vinníka hľadať netreba, za všetko môže sklon strechy.

Tip:  Terran Generon - solárne články integrované do strešnej krytiny.

Sklon strechy je pri výbere krytiny často rozhodujúci

Typ a tvar strechy vedia do veľkej miery ovplyvniť energetickú náročnosť rodinného domu a celkové náklady na vykurovanie. Členitá a komplikovaná strecha znamená iba jedno. Vyššie náklady, náročnejšiu realizáciu a zároveň vyššie riziko nezvládnutých detailov. Naopak, jednoduchá strecha eliminuje vznik tepelných mostov a je v konečnom účtovaní úspornejšia. Čo je však z nášho pohľadu teraz najdôležitejšie, uhol sklonu strechy dokáže podstatným spôsobom ovplyvniť výber strešnej krytiny.  

Ploché, šikmé a strmé strechy v centre pozornosti 

Trápiť vás podrobnosťami alebo odbornými definíciami jednotlivých striech nemá veľký zmysel a preto ostaneme iba pri ich základnom rozdelení. Vo všeobecnosti teda môžeme strechy rozdeliť na ploché, šikmé a strmé. Pri plochých strechách vás z výberu vhodnej strešnej krytiny hlava bolieť nebude, pretože sa spravidla používajú dva typy povlakových krytín. Prvým sú modifikované asfaltové pásy, druhým hydroizolačné systémy na báze fólií z mPVC a TPO. Obe alternatívy sú dobrou voľbou aj pre zelené vegetačné strechy.

Pri šikmých a strmých strechách sú možnosti širšie a preto je pre vás dôležité vedieť, že prakticky každá strešná krytina má výrobcom zadefinovaný hraničný sklon, alebo inak povedané, bezpečný sklon použitia, pod ktorým musí byť položená na strechu domu. V praxi to znamená, že napríklad betónová škridla s bezpečným sklonom použitia 30 až 45° si bude v plnej miere plniť svoju funkciu práve pri takomto sklone strechy. Pri sklone strechy nad 45° si bude vyžadovať kotvenie, pri nižšom sklone ako 30° zasa môže kvôli prípadnej zatekajúcej vode vyžadovať realizáciu poistnej hydroizolácie. Za takýchto podmienok by teda bolo nepochybne lepšie siahnuť po inej krytine. Podčiarknuté, zhrnuté, pri výbere vhodnej krytiny si treba všímať odporúčania výrobcu a vybrať si takú krytinu, ktorá je priamo určená na daný sklon strechy

Tip: Ploché strechy a čo by ste mali vedieť o skúške tesnosti.

Hmotnosť strešnej krytiny nemôže ostať bez povšimnutia

Pri katalógových, individuálnych alebo hoci aj pri projektoch so zmenou bola hmotnosť plánovanej strešnej krytiny zohľadnená do nosnosti strešnej konštrukcie a vy ju pri dodržaní projektovej dokumentácie riešiť nemusíte.

Hmotnosť strešnej krytiny je teda nevyhnutné zobrať do úvahy predovšetkým pri rekonštrukciách starších rodinných domovPamätajte, že krov musí uniesť nielen samotnú konštrukciu strešného plášťa a krytinu, ale najmä v zime musí odolať aj dodatočnému zaťaženiu akoukoľvek vrstvou mokrého snehu.

Ťažké vs ľahké strešné krytiny

Medzi ťažké strešné krytiny môžeme zaradiť betónové, keramické a kamenné krytiny. Spomenuté krytiny sa môžu pochváliť vysokou odolnosťou, stálofarebnosťou i dlhou životnosťou, no treba pri nich počítať s vyššou cenou. 

K ľahším krytinám patria napríklad všetky veľkoformátové plechové krytiny imitujúce dizajn klasických škridiel a iné formáty plechových drážkovaných krytín, ale zabudnúť nesmieme ani na asfaltové šindle. Tieto krytiny taktiež disponujú patričnou kvalitou, no ich životnosť je predsa len o niečo nižšia. 

Pre porovnanie. Asfaltová krytina môže pokojne dosiahnuť životnosť 40 či 50 rokov, ale kvalitné betónové alebo keramické škridle vydržia na streche aj 80 až 100 rokov. Pri kamennej krytine z prírodnej bridlice sa dokonca môžeme baviť o životnosti 150 rokov. 

Tip: Chcete odolný dom? Stačí pár zásahov do projektu.

Všímajte si aj ostatné parametre krytiny

V súčasnosti už všetky druhy strešných krytín spĺňajú požiadavky najvyšších európskych štandardov a kvalít. Vysokú odolnosť a kvalitu ponúkajú keramické i betónové škridle, no krok s nimi držia aj plechové, asfaltové alebo dokonca aj plastové strešné krytiny, ktoré sme ešte v našom príspevku nespomenuli. Pre výber krytiny však môže byť smerodajný aj ďalší dôležitý údaj. Tým je záruka, ktorú výrobca ponúka na svoju krytinu. Podľa jej dĺžky sa ľahko zorientujete, na koľko krytine verí samotný výrobca. 

Pri výbere strešnej krytiny môžu rozhodnúť aj ďalšie drobné detaily. Nikam sa preto neponáhľajte, krytiny navzájom porovnávajte a pozornosť venujte údajom o nasiakavosti, mrazuvzdornosti či mechanickej odolnosti voči prelomeniu. Veľa napovie aj kompletnosť príslušenstva a strešných doplnkov. 

Tip: Inšpirácie nie je nikdy dosť. Prezrite si naše ocenené projekty .

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov