Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako vybrať podlahu, ak máte domáceho miláčika

Ako vybrať podlahu, ak máte domáceho miláčika

10.07.2024

Obrázok

Majiteľ štvornohého miláčika by výber správnej podlahy určite nemal podceňovať. Nájdite podlahu vhodnú pre domáce zvieratá, ktorá vyhovie vášmu štýlu a zároveň sa prispôsobí ich potrebám.

Spolunažívanie so psíkom, mačkou, zakrslým králikom, fretkou alebo iným zvieratkom vám prinesie veľa krásnych spoločne prežitých chvíľ. Aby sa vám však v novom dome spolu dobre bývalo, okrem iného starostlivo dbajte na výber podlahy. Napríklad na lamináte počítajte s klopkaním psích pazúrikov, podlahy zakryté kobercami zase môžu lákať mačky ku škrabaniu.

Pri výbere podlahy pre domácnosť so zvieratkom je preto nevyhnutné zohľadniť ich praktickosť, trvanlivosť, odolnosť proti poškriabaniu a jednoduchú údržbu. Štýlové a funkčné možnosti ponúka predovšetkým tvrdé drevo, kvalitný vinyl, keramická dlažba či laminátová podlaha.

Tip: 9 najčastejších chýb pri plánovaní kuchyne a ako sa im vyhnúť

Čo treba zvážiť pri výbere podlahy pre psov či mačky

  • Farebné vyhotovenie – to, pre akú farbu sa rozhodnete, by sa malo odvíjať od farby srsti vášho zvieratka. Biele chlpy na tmavo sfarbenej podlahe či naopak čierna srsť na bielej dlážke budú doslova biť do očí, aj keby ste upratovali niekoľkokrát denne.
  • Odolnosť proti poškriabaniu – niet pochybností o tom, že psy môžu svojimi pazúrmi napáchať veľa škody. Preto sa pri porovnávaní rôznych podlahových materiálov treba zamerať na odolnosť voči zvieracím pazúrikom.

  • Odolnosť voči vode a škvrnám – nehody v podobe mláčok sa prihodia nielen šteniatkam a mačiatkam, ale i starším či chorým jedincom. Pre dlhodobo bezchybný vzhľad je preto potrebné vyberať nepresakujúce a vodoodolné podlahy.
  • Jednoduchá údržba zvolená podlaha by sa mala dať ľahko čistiť, aby ste neboli nútení používať agresívne čistiace prostriedky, ktoré by mohli uškodiť zvieratkám.

Plusy a mínusy rôznych typov podláh

Každý typ podlahy má pri spolužití so zvieratkom svoje výhody i nevýhody. Iba dôkladné oboznámenie sa s každou z nich pomôže správne určiť, ktorá podlaha bude pre vás najvhodnejšia:

  • Drevené podlahy — hoci je drevo dostatočne odolné, predsa sa na ňom môžu objaviť stopy po pazúrikoch. Rovnako nedokáže dobre odolávať dlhšie stojacej tekutine a rýchlo sa na ňom môžu objaviť i stopy po pazúrikoch. Problémom môže byť tiež nevyhnutnosť lakovania či olejovania podlahy pre dosiahnutie vyššej životnosti.
  • Dlažba — predstavuje obľúbený typ podlahy, ktorý vyniká svojou odolnosťou proti poškriabaniu a vlhkosti. Je odolná a jednoducho sa čistí. Výhodou je tiež možnosť podlahového vykurovania. Keramická dlažba však môže byť pre zvieratko nepríjemne studená. Okrem toho môže byť svojím spôsobom aj nebezpečná – pri behaní sa bude psíkovi či mačke šmýkať. Príjemným sa nedá nazvať ani klepot psích pazúrikov, ktorý pri takomto type podlahy zviera sprevádza.
  • Podlaha z vinylu — je mäkká, nehlučná, nešmýka sa a ponúka širokú paletu farebných možností. Medzi jej výhody patrí aj jednoduchá údržba a nižšie obstarávacie náklady. Dobre odoláva voči vlhkosti.

  • Laminátová podlaha — je v súčasnosti obľúbenou alternatívou vďaka svojej pevnosti, rozumnej cene a veľkému výberu farieb a vzorov. Laminát je známy svojou odolnosťou a schopnosťou voči poškriabaniu, takže je skvelou voľbou pre obzvlášť aktívnych domácich miláčikov. Ak sa pre ňu rozhodnete, poteší vás aj jej príjemný povrch. V domácnostiach so zvieratkami vás však môže odradiť vyššia hlučnosť, klzký povrch a nízka odolnosť voči vlhkosti. 
  • Korková podlaha — korok ako prírodný materiál ponúka vysokú tepelnú a zvukovú izoláciu, dobre odoláva vlhkosti a čo sa týka drobných škrabancov, dá sa ľahko opraviť. Zároveň ide o ekologický podlahový materiál, ktorý spĺňa väčšinu požiadaviek na podlahy vhodné pre domáce zvieratá. Korková podlaha je hypoalergénna a antibakteriálna, ako aj prirodzene odolná voči plesniam a hubám. Navyše do určitej miery dobre odoláva vlhkosti - hoci vo väčšine prípadov je potrebné rýchle vyčistenie, aby sa podlaha nepoškodila natrvalo.
  • Koberce a koberčeky — ponúkajú obrovský výber farieb, tvarov, vzorov a veľkostí. Koberce sú príjemné na dotyk, tlmia kroky i bláznenie zvierat a často výborne zamaskujú chlpy. Podľa toho, či si zvolíte koberec s nízkym alebo vysokým vlasom, však budete musieť rátať aj s náročnejším vysávaním či dokonca kefovaním srsti.

Tipy na ochranu podlahy v byte so zvieratami

Akýkoľvek typ podlahy si nakoniec vyberiete, všetky si vyžadujú vhodnú starostlivosť a údržbu, aby vždy vyzerali dobre a dlho vám slúžili:

1. Mláčky alebo rôzne nečistoty okamžite vyčistite 

Ak podlahu vyčistíte hneď, ako sa zašpiní, výrazne tým znížite pravdepodobnosť vzniku škvŕn alebo trvalého poškodenia.

2. Psíkovi pravidelne zastrihávajte pazúriky 

Zastrihávaním psích pazúrikov môžete znížiť množstvo škrabancov na podlahe.

3. Používajte podložky pod misky svojho zvieracieho miláčika

Podložky zabránia znečisteniu alebo zamokreniu podlahy, ktoré by mohli viesť k jej poškodeniu.

4. Podlahu často vysávajte a pravidelne umývajte 

Každodenné čistenie podlahy prispeje k jej vždy dokonalému vzhľadu a zároveň môže výrazne znížiť úsilie, ktoré musíte vynaložiť na jej údržbu. 

Tip: Nové trendy v interiérovom dizajne v roku 2024

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov