Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako ušetriť na energiách? 8 tipov pre energeticky efektívnu domácnosť

Ako ušetriť na energiách? 8 tipov pre energeticky efektívnu domácnosť

16.05.2023

Obrázok

Zvyšovanie cien za energie so sebou prinieslo nové výzvy ako zefektívniť spotrebu energie v domácnosti. Zlepšenie energetickej účinnosti však nemusí zahŕňať drahé modernizácie alebo zdĺhavé rekonštrukcie. Stačí niekoľko zmien a trochu šikovnosti, aby ste

Zefektívnite využívanie energie vo svojej domácnosti

Energeticky efektívne domy sú skvelým spôsobom, ako ušetriť náklady na energiu. Väčšina ľudí sa zaujíma o zvýšenie energetickej účinnosti svojho domu nielen preto, aby ušetrili vlastné náklady na energiu. Ich motiváciou je aj snaha o ochranu životného prostredia a udržateľnosti prírodných zdrojov.

Tip: Objavte moderné energetické systémy a energetickú nezávislosť

1. Namontujte si úsporné svetlá

Čo sa týka osvetlenia, najlepším spôsobom, ako ušetriť peniaze, je vypínať svetlá, keď ich nepoužívate, a vymeniť staré žiarovky za úsporné žiarovky so svetelnými diódami (LED). LED žiarovky majú dlhšiu životnosť a spotrebujú menej energie ako kompaktné žiarivky (CFL). 

Okrem toho LED žiarovky vydržia 35 až 50-krát dlhšie ako tradičné žiarovky a 2 až 5-krát dlhšie ako žiarivky. To znamená, že aj keď za ne pri kúpe zaplatíte viac, z dlhšieho časového hľadiska na nich ušetríte. 

2. Zaizolujte stropy, steny a podlahy

Približne 1/3 nákladov na vykurovanie domácnosti uniká cez steny a stropy. Aby ste týmto stratám zabránili, vhodným krokom je inštalácia izolácie. Izolácia totiž pôsobí ako účinná bariéra proti tepelným stratám v stropoch, stenách a podlahách. Ak nemáte dostatočnú izoláciu, v zime vám z domácnosti uniká teplo a v lete sa interiér nežiaduco prehrieva.

Na izoláciu stien, stropov a podláh, sa používajú materiály, ktoré poskytujú účinný odpor voči tepelnému toku. Znížením toku tepla izolácia udržiava stabilnejšiu teplotu v dome, čím minimalizuje potrebu vykurovania a chladenia. Vďaka to mu ušetríte na nákladoch za energie.

3. Znížte teplotu na termostate

Energiu môžete ušetriť dokonca aj obliekaním sa podľa počasia. To znamená, že v zime nebudete po dome chodiť v tričku, ale oblečiete si sveter a znížite teplotu na termostate. Ak napríklad nastavíte termostat na 18 až 20 °C, môžete znížiť prevádzkové náklady až o 10 %.

4. Otestujte okná a dvere

Ak nemáte dostatočne utesnené okná či dvere, pri vykurovaní a chladení domu dochádza k únikom tepla alebo chladného vzduchu a tým aj k plytvaniu energie. Prípadné netesnosti si skontrolujte tak, že okolo okenných rámov a dverí podržíte zapálenú vonnú tyčinku alebo sviečku. 

Ak sa plameň ohýba alebo bliká, prípadne dym z vonnej tyčinky nestúpa rovnomerne, škáry netesnia a dochádza k prievanu. V tom prípade odporúčame použiť okolo rámov tesnenie a pod dvere inštaláciu izolačných dverných zarážok

5. Používajte na sušenie šnúru na bielizeň

Sušičky bielizne sa považujú za veľkých „žrútov“ energie. Ich spotreba môže dosahovať až 6 % celkovej spotreby energie v domácnosti. Preto ak je to možné, vyveste opraté oblečenie v teplých mesiacoch vonku na balkón alebo na dvor a v zime ho sušte vo vnútri na vzduchu.

6. Dbajte na pravidelnú údržbu práčky a sušičky

Udržiavanie domácich spotrebičov v čistote a poriadku prispieva nielen k ich dlhšej životnosti, ale aj k vyššej energetickej úspornosti. Keď sa ventilačný otvor na zadnej strane chladničky a výpust sušičky bielizne upchá prachom, motory pracujú ťažšie, čo si vyžaduje viac energie. Preto odporúčame tieto miesta vysávať pravidelne niekoľkokrát ročne.

7. Vyberajte si energeticky úsporné spotrebiče

Mnohé moderné domáce spotrebiče sú k dispozícii v energeticky úsporných variantoch vrátane práčok a sušičiek, umývačiek riadu, chladničiek, bojlerov a klimatizácií. Ak teda uvažujete o kúpe nových spotrebičov, všímajte si ich energetickú spotrebu a vnímajte ju ako jedno z podstatných kritérií.

8. Používajte inteligentný termostat

Inteligentné termostaty prinášajú množstvo výhod. Okrem iného uľahčujú kontrolu teploty v domácnosti počas celého roka. Vďaka nim môžete teplotu ovládať aj na diaľku, takže sa nemusíte báť, že budete míňať peniaze na vykurovanie a chladenie, keď nie ste doma.

Tip: Spoznajte 8 smart home gadgetov, ktoré vám uľahčia život a ušetria peniaze

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov