Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako si vybrať vhodný zabezpečovací systém?

Ako si vybrať vhodný zabezpečovací systém?

26.02.2019

Obrázok

Policajné štatistiky hovoria jasnou rečou. Objasnenosť kriminality stúpa, no pravdou je aj to, že polícia každý deň zaznamenáva desiatky nových prípadov krádeže vlámaním. Spoľahlivé zabezpečenie by preto malo byť v záujme každého majiteľa nehnuteľnosti.

Čomu dáte prednosť?

Požiadavky na vhodný zabezpečovací systém sú viac-menej jasné. Najdôležitejším atribútom zabezpečovacieho systému je jeho spoľahlivosť. Systém musí byť v plnej pohotovosti počas našej neprítomnosti, ale aj vtedy, keď čas trávime doma. Ideálny zabezpečovací systém by mal páchateľa zaregistrovať ešte pred vniknutím do rodinného domu a zároveň ho odradiť od ďalšieho protiprávneho konania.

Na ochranu domu a majetku sa dajú využiť viaceré alternatívy. Prvú prekážku, ktorú budú musieť páchatelia prekonať na ceste do vášho domu, predstavujú bezpečnostné dvere, fólie alebo mreže. Druhou prekážkou môže byť elektronický zabezpečovací systém so všetkým, čo k nemu patrí. Obe alternatívy sa dajú použiť samostatne, no s oveľa lepším pocitom budete spávať keď ich vhodne skombinujete. V nasledujúcich riadkoch vám v krátkosti predstavíme niektoré možnosti zabezpečenia domu. 

Bezpečnostné dvere

Netvrdíme, že vzhľad vchodových dverí nie je dôležitý, no pri prípadnej rekonštrukcii alebo výstavbe domu na kľúč by ste sa nemali nechať zlákať iba ich atraktívnym dizajnom. Myslite aj na bezpečnosť. Dvere môžu byť slabinou domu, ale platí to aj naopak - certifikované bezpečnostné dvere s 9 - 36 istiacimi bodmi dokážu byť pre zlodejov neprekonateľnou prekážkou.

S bezpečnostnými dverami môžete zabiť tri muchy jednou ranou. Ochránia vás pred vniknutím, pred rušivými zvukmi vonkajšieho prostredia či pred ohňom. Samostatnou kapitolou sú inteligentné bezpečnostné dvere s digitálnym priezorníkom, ktoré monitorujú pohyb pred vchodom, zaznamenajú ho a na smartfón odošlú upozornenie. Komunikácia navyše neprebieha iba na úrovni dvere - smartfón. Prostredníctvom priezorníka môžete komunikovať s nevítanou alebo neohlásenou návštevou na diaľku z akéhokoľvek miesta na svete.

Mreže

Pri zmienke o mrežiach sa vám možno pred očami vybaví drsné väzenské prostredie a cely s hrozivo vyzerajúcimi väzňami. Nenechajte sa však pomýliť. Bezpečnostné mreže majú s mrežami na oknách ciel iba málo spoločného a vôbec nemusia vyvolávať nepríjemné asociácie. Práve naopak. Ozdobné mreže od umeleckého kováča na prízemných oknách bytového, ale aj rodinného domu môžu ukázať plnú krásu kovu.

Kované mreže však nevyzerajú iba ako umelecké dielo, ale dokážu vynikajúco plniť bezpečnostnú funkciu. Podmienkou je precízna montáž. Ak ju zvládnete, máte istotu, že ste podstatným spôsobom prispeli k zvýšeniu ochrany rodinného domu. Kovová mreža je v kombinácii s inými zabezpečovacími zariadeniami akceptovaná poisťovňami ako bezpečnostný prvok pri poistení majetku pred krádežou. 

Bezpečnostné fólie na okná

Bezpečnostné fólie nalepené na oknách a balkónových dverách posunú bezpečnosť rodinného domu do vyššieho levelu. Fólie chránia okná pred rozbitím, čím výrazne komplikujú a spomaľujú násilné vniknutie do interiéru rodinného domu. Ich pridanou hodnotou je ochrana pred úrazom pri náhodnom rozbití okna. Sklenená výplň sa nerozsype na všetky strany a úlomky neporežú vás alebo deti. Fólie sú, podobne ako mreže, poisťovňami považované za plnohodnotný bezpečnostný prvok ochrany majetku.

Vyšší stupeň ochrany ponúka EZS

Elektronický zabezpečovací systém (EZS) je na rozdiel od vyššie spomenutých pasívnych bezpečnostných prvkov pri ochrane vášho rodinného domu aktívnejší (výnimkou sú iba spomenuté smart dvere s digitálnym priezorníkom). Vniknutie do domu je spravidla signalizované opticky a zároveň akusticky, teda pomocou prenikavého zvuku, ktorý má odradiť páchateľa od trestnej činnosti.

Ostať však nemusí iba pri tomto varovaní a EZS môže odoslať informáciu o narušení nielen majiteľovi rodinného domu, ale aj bezpečnostnej službe na pult centralizovanej ochrany (PCO) alebo polícii. Súčasťou EZS môžu byť kamerové systémy i rôzne detektory.

Detektory

Detektory monitorujúce narušenie priestoru môžu mať rôznu podobu. Pohybové detektory zaregistrujú pohyb osôb, magnetické a mechanické detektory zaznamenajú otvorenie dverí alebo okien, audio detektory zvuk a piezo detektory reagujú na rozbíjanie skla. Do zabezpečovacieho systému môžu byť zakomponované tiež snímače plynu, dymu, či vody.

Kamerové systémy

Kamerový systém sa postará o vizualizáciu diania v monitorovaných priestoroch. Moderné kamerové systémy disponujú vysokým rozlíšením a je jednoduché ich prepojiť s notebookom i so smartfónom. Vďaka tomu môžete počas oddychu na chalupe ľahko skontrolovať aktuálnu situáciu u vás doma. V prípade vlámania alebo pokusu o násilné vniknutie môžete na základe videozáznamu identifikovať zlodeja a zdokumentovať udalosť.

Cena by nemala rozhodovať

Z pohľadu majiteľa rodinného domu je určite zaujímavý pomer kvality a ceny zabezpečovacieho systému. Snaha ušetriť je vcelku pochopiteľná, no v tomto prípade nie je celkom namieste. Treba si totiž uvedomiť, že táto investícia chráni majetok, súkromie a v neposlednom rade členov domácnosti. 

TIP: Máte radi moderné technológie? Tieto 4 smart zariadenia by nemali ujsť vašej pozornosti.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov