Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania

Ako si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania

05.06.2021

Obrázok

Výber pozemku na stavbu domu musí spĺňať viaceré kritériá. V prvom rade musíte vedieť, čo vlastne hľadáte, ako aj to, aký dom chcete postaviť.

O tom, čo všetko by ste pritom mali zvážiť, si už povieme v našom článku.

Význam lokality, kde sa pozemok nachádza

Máte radi blízkosť mesta alebo potrebujete dobrú dostupnosť do zariadení občianskej vybavenosti? Od toho sa totiž odvíjajú ďalšie dôležité veci. Pozemky takpovediac v lone prírody vzdialené od ruchu mesta sú síce obrazom idylickej pohody a pokoja, no ak potrebujete denne dochádzať do vzdialenej práce alebo deti chodiť do školy, zvážte, ako to bude prebiehať a koľko vám bude trvať cesta. 

V husto zastavanej oblasti s malými pozemkami je zase predstava veľkej okrasnej či úžitkovej záhrady skôr nereálna. Pri obhliadke pamätajte aj na to, že o pozemok sa budete musieť aj pravidelne starať. Pouvažujte, koľko času a energie budete musieť vynakladať na to, aby ste zvládli jeho údržbu. Určite by vás mal zaujímať aj budúci rozvojový potenciál daného územia. Výhľad a okolie vášho domova sa totiž môže časom razantne zmeniť.

Na čo si dať pozor pri výbere pozemku

Existuje množstvo negatívnych faktorov, ktoré dokážu znepríjemniť bývanie na novom pozemku, či dokonca ohroziť samotnú výstavbu domu. Najlepšie, čo môžete urobiť, je osloviť znalcov, ktorí podrobne preskúmajú danú problematiku. Po ich analýze sa rozhodnete, či vám stavba domu v tejto lokalite vyhovuje. Takisto odporúčame porozprávať sa so susedmi, ktorí v danej lokalite bývajú už nejaký ten čas. Určite vám budú vedieť poradiť z vlastnej skúsenosti.

  • Nespoliehajte sa na neoverené informácie z druhej ruky. Čo môžete, to si radšej sami preverte.
  • Dajte si pozor na nevysporiadané vlastnícke vzťahy.
  • Zaujímajte sa o hladinu spodných vôd.
  • Zistite si, či sa nejedná o záplavové územie.
  • Dôležitá je aj stabilita terénu.
  • Overte si blízke zdroje elektrosmogu.
  • Všímajte si aj okolitých susedov a ich vzájomné vzťahy. 

Veľkosť a svahovitosť pozemku

V ideálnom prípade by zastavaná plocha domu nemala zaberať viac ako 25 % z plochy pozemku. Zároveň by podľa vyhlášky č. 532/2002 Z. z. mal dom stáť najmenej vo vzdialenosti 2 m od spoločnej hranice so susedom. Určité podmienky platia aj pre priečelie domu. To by malo stáť minimálne 3 m od okraja pozemnej komunikácie. Pri stavbe domu je potrebné pamätať aj na vzdialenosť medzi domami. Podľa stavebného zákona je táto vzdialenosť stanovená na 7 m. V stiesnených podmienkach je síce možné znížiť ju na 4 m, ale nemala by byť nižšia. 

Ďalšou výzvou je svahovitý pozemok. Hoci mierny briežok nemusí byť hneď nevýhodou, úprava terénu či základov na takomto pozemku môže cenu realizácie rodinného domu navýšiť. Často je totiž potrebné zrovnať plochu pod budúcim domom, ako aj v jeho blízkom okolí. V prípade svahovitého pozemku sa odporúča orientácia na juh, pričom bonusom je výhľad na okolie. Napriek tomu si však takýto typ pozemku vyžaduje vyššie náklady na zakladanie domu a takisto budete potrebovať oporné múry.

Tip: Projekt rodinného domu na úzky pozemok. Aký vybrať?


Prístupová cesta a dostupnosť inžinierskych sietí

Pri výbere stavebného pozemku si overte, kto má vo vlastníctve prístupovú cestu. Obyčajne je vlastníkom obec a cesta je evidovaná ako miestna komunikácia, čo však rozhodne nie je pravidlom. Všímajte si aj terén, ktorý k budúcemu domu vedie a jeho zjazdnosť a prístupnosť pre ťažké mechanizmy a dodanie stavebných materiálov. 

Veľmi dôležitým bodom sú aj dostupné inžinierske siete. V prípade chýbajúceho vodovodu musíte rátať s vŕtaním studne, ak nemáte možnosť napojiť sa na obecnú kanalizáciu, budete potrebovať vyhĺbiť žumpu.

Pri výbere pozemku si všímajte aj detaily

Mnohé veci si možno na prvý raz nevšimnete, alebo im nebudete venovať patričnú pozornosť. Ak by ste však na danom mieste mali bývať, buďte si istí, že časom by vám mohli život poriadne „osladiť“. Ide najmä o zvýšenú prašnosť z blízkej cesty, pravidelne sa opakujúci hurhaj z akcií poriadaných v neďalekej krčme, zápach z fabriky či družstva alebo výskanie detí z ihriska. 

Tip: Vyznáte sa v zastavanej, obytnej, úžitkovej alebo podlahovej ploche rodinného domu?

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov