Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako si vybrať vhodné tienenie? Krátky sprievodca svetom žalúzií

Ako si vybrať vhodné tienenie? Krátky sprievodca svetom žalúzií

01.02.2023

Obrázok

Ak chcete zabrániť zvedavým pohľadom alebo eliminovať prenikanie slnečných lúčov do interiéru, vyberte si správne žalúzie.

Žalúzie sú obľúbený tieniaci prvok, ktorý vám poskytne určitú mieru súkromia, ako aj tienenie pred dobiedzavým slnkom. Navyše, častokrát plnia aj dekoratívnu funkciu. Rozhodne teda nebude na škodu, ak si o nich povieme viac. Pripravili sme si pre vás malý prehľad typov žalúzií s ich najväčšími výhodami. Ak teda zvažujete, ktoré žalúzie sú pre vás najvhodnejšie, skúste sa inšpirovať nasledovnými riadkami.

Tip: Interiérom kraľujú skryté zárubne. Aké sú ich výhody a kam sa hodia najviac?

Vnútorné žalúzie ponúkajú veľký výber farieb

Interiérové žalúzie majú v prvom rade praktickú funkciu, ktorá spočíva v tom, že bránia prenikaniu svetla, tepla a zvedavých pohľadov do interiéru. Avšak nedokážu zabrániť prehrievaniu interiéru tak účinne, ako vonkajšie žalúzie. Stále však môžu v kritických chvíľach znížiť prehrievanie interiéru v oblasti okna o 4 až 5 °C.

Vnútorné žalúzie sú kvôli ľahkému materiálu náchylné na poškodenie. Napríklad, ak sú žalúzie v blízkosti namáhaných miest v okolí kľučiek, alebo všade tam, kde sa pohybujú deti či domáce zvieratá. Nakoľko ide o tenké úzke pásiky, nezaberajú veľa miesta. O niečo nákladnejšie sú aj obľúbené široké textilné vertikálne žalúzie, či dokonca drevené žalúzie, ktoré sú najmä dizajnovou záležitosťou. 

Vnútorné žalúzie tak predstavujú vkusný a zároveň funkčný doplnok do interiéru. Navyše umožňujú výber zo širokej palety rozličných farebných vyhotovení a materiálov, takže nebudete mať problém rozhodnúť sa pre také, ktoré budú s ostatným zariadením v miestnosti ladiť najlepšie.

Vertikálne žalúzie sú moderné a praktické

Ak sa zaujímate o interiérové žalúzie, máte na výber z klasických horizontálnych alebo modernejších vertikálnych žalúzií. Vertikálne žalúzie sú často inštalované do nemocníc a administratívnych priestorov, ako sú kancelárie, avšak v súčasnosti nie je nič nezvyčajné, ak sa s nimi stretneme aj v domácnostiach. Sú súčasťou najmä dizajnových moderných a industriálnych interiérov, no postupne sa objavujú aj v domoch a bytoch zariadených v tradičnom či koloniálnom štýle. 

Odporúčajú sa nielen na zatienenie veľkých plôch či zimných záhrad, ale šikovne tiež rozdelia veľké priestory na menšie. Vertikálne žalúzie ponúkajú viaceré výhody, ako je spoľahlivá a jednoduchá manipulácia, plynulá regulácia svetla prenikajúceho do miestnosti, možnosť inteligentného ovládania či široký výber materiálu (jednofarebných tieniacich/zatemňujúcich, nehorľavých, screenových).

Populárne horizontálne žalúzie sú stále „in“

Horizontálne žalúzie ešte stále patria k najobľúbenejším druhom tienenia v domácnostiach. Sú cenovo prijateľné a okrem tradičných hliníkových žalúzií si môžete zvoliť napríklad drevené či bambusové. Žalúzie si môžete objednať na mieru podľa žiadaných parametrov a prispôsobiť si tak zatienenie interiéru. Ich ovládanie je takmer vždy manuálne a spočíva v poťahovaní retiazky či otáčaní tyčinky. Umožňuje nastaviť si žalúzie tak, ako potrebujete. Ich nevýhodou je však údržba. Oproti ostatným druhom tienenia sú horizontálne žalúzie náročné na čistenie a údržbu.

Exteriérové žalúzie efektívne bránia prehrievaniu

Pri prehrievaní interiéru v letných mesiacoch sú najlepšou voľbou vonkajšie žalúzie. Používajú sa najmä pri oknách orientovaných na juh, juhozápad alebo juhovýchod, prípadne pri presklených domoch či bytoch. Ich úlohou je zachytávať slnečné lúče ešte pred dopadom na sklo, takže interiér sa prehrieva menej ako v prípade interiérových žalúzií. Okrem toho, ako inak, poskytujú aj potrebné súkromie. 

Okrem toho, že vonkajšie žalúzie chránia váš interiér pred poškodením priamym slnečným žiarením (blednutie stien, nábytku, kobercov a pod.), chránia tiež okná pred mechanickým a chemickým poškodením (prachom, kyslými dažďami, snehom podobne). Pri ich výbere treba zohľadniť, že svojím dizajnom ovplyvňujú aj celkový vzhľad fasády. Nie je pravidlom, že vonkajšie žalúzie sa musia nevyhnutne inštalovať do novostavby. To je len výhodou, nakoľko ich inštalácia zahŕňa aj stavbárske práce. Exteriérové žalúzie sa však montujú aj do starších bytov a domov, napríklad pri výmene okien. Čo sa týka vstupných nákladov, cena je vyššia ako pri vnútorných žalúziách, avšak výsledný efekt v ich prípade určite stojí za to.

Tip: Ako vybrať vchodové dvere do domu? Poradíme vám

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov