Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Ako si vybrať správny projekt rodinného domu?

Ako si vybrať správny projekt rodinného domu?

27.04.2019

Obrázok

Rozhodnutie o tom, z akého materiálu budete stavať rodinný dom, patrí k jedným z prvých a najdôležitejších rozhodnutí vôbec. Ak už budete mať v hlave jasno v tom, že chcete tehlový dom, na rad príde výber správneho projektu.

Otázok, ktoré sa spájajú s výstavbou nového domu je naozaj viac ako dosť a vy budete musieť na každú z nich nájsť optimálnu  odpoveď. Okrem financovania výstavby rodinného domu sa tak budete musieť popasovať s veľkosťou domu, jeho pôdorysom, typom strechy a s počtom podlaží alebo izieb

Otázok bude pribúdať

Aby toho nebolo málo, spolu s partnerkou, či partnerom musíte zobrať do úvahy individuálne požiadavky ostatných rodinných príslušníkov. Už pri výbere projektu sa preto oplatí myslieť na dispozičné riešenie rodinného domu so zreteľom na primerané súkromie rodičov a detí. No bez povšimnutia by nemali ostať ani také „detaily“, ako je prepojenie interiéru domu s vonkajšími terasami, veľkosť miestností, ale aj presklených plôch a ďalšie estetické alebo technické riešenia, ktoré prispejú k vyššiemu komfortu bývania. 

Pri výbere projektu rodinného domu máte prakticky k dispozícii tri alternatívy. Siahnuť môžete po katalógovom projekte, po katalógovom projekte so zmenou, alebo bude vo vašom prípade možno potrebný individuálny projekt. Netreba totiž zabúdať na fakt, že pri výbere správneho projektu je dôležité prispôsobiť rodinný dom nielen rozmerom, ale aj sklonu pozemku

Tip: Katalóg domov Euroline v mobile? Stiahnite si naše bezplatné aplikácie.

Veľa napovie stavebný pozemok 

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že veľké rodinné domy patria na veľké pozemky a malé na malé. S tým sa samozrejme dá iba súhlasiť, ale ako sme to už naznačili vyššie, výber projektu môže do veľkej miery ovplyvniť sklon pozemku alebo jeho orientácia na svetové strany.

S nevhodnou orientáciou na svetové strany sa môžete vysporiadať pomerne jednoducho projektom domu v zrkadlovom obraze. O niečo komplikovanejšie je to v súvislosti so sklonom pozemku. Pri stavebnom pozemku s menším sklonom pravdepodobne skúsený architekt nájde riešenie, ako urobiť čiastočné zmeny v katalógovom projekte a prispôsobí ho danému pozemku. Pri výrazne svahovitom pozemku však s takouto možnosťou nepočítajte, pretože sa bez individuálneho projektu určite nezaobídete. 

Individuálny projekt oceníte najmä pri svahovitom pozemku

Pri tvorbe individuálneho projektu musí architekt identifikovať a zohľadniť všetky špecifiká i silné alebo kritické miesta pozemku. Výsledkom bude projekt rodinného domu, ktorý pri osadení na pozemok optimálne využije prirodzený profil terénu a majiteľom ponúkne nielen patričné pohodlie, ale aj nádherný, často až závideniahodný výhľad. 

Nevýhodou individuálneho projektu pri porovnaní s typovým projektom je nepomerne vyššia cena a dlhšia dodacia lehota, ktorá oddiali výstavbu rodinného domu o niekoľko mesiacov. Pre úplnosť treba dodať, že pri náročnom svahovitom pozemku treba počítať s neporovnateľne vyššími finančnými nákladmi. Do ceny sa v tomto prípade premietnu zvýšené náklady za výkopové práce a vystuženie stien proti pôsobeniu tlaku zeminy, nepoteší  realizácia zvýšených základových pásov a svoje si vypýta tiež hydroizolácia, zateplenie i finálna úprava terénu.

Tip: Viete, aké kritéria musí spĺňať stavebný pozemok?

Katalógový projekt alebo projekt so zmenou?

Katalógový projekt rodinného domu je perfektnou voľbou pre rovinaté pozemky v developerských lokalitách. Rovnako tak dobre sa uplatní na vidieku a skrátka neprídu ani majitelia pozemkov v mestách. Katalógové projekty ponúkajú stovky riešení. Problémom nie sú praktické domy, vily, ani bungalovy, ktoré sú snom mnohých slovenských domácností a v katalógu sa dajú nájsť aktívne domy z pohľadu energií alebo architektonicky odvážnejšie riešenia spĺňajúce akékoľvek prísne kritériá. 

Netreba však zabúdať, že ku katalógovému projektu bude potrebné doriešiť osadenie na pozemok a pripojenie na inžinierske siete. Benefitom katalógového projektu je výhodná cena a super rýchle dodanie.

Projekt so zmenou je dobrým riešením, ak sa vám páči konkrétny katalógový projekt, ale napriek tomu by ste v ňom chceli urobiť drobné zmeny na vonkajšej architektúre domu alebo  menšie dispozičné úpravy podľa vlastných predstáv. Vďaka katalógovému projektu so zmenou sa elegantne vyhnete individuálnemu projektovému riešeniu, ušetríte a budete ho mať k dispozícii oveľa rýchlejšie, ako by tomu bolo pri individuálnom projekte. 

Za zmeny v projekte sa pripláca, no my vychádzame svojim klientom v ústrety a pri projektoch EUROLINE im dávame autorský súhlas zadarmo. Využite teda naše dlhoročné skúseností s projektovaním rodinných domov a objednajte si u nás či už katalógový alebo individuálny projekt. Cena katalógových projektov začína od 799 €, pričom získate veľa doplnkových služieb úplne zadarmo.

Tip: Tieto veci dostanete u nás zadarmo, inde za ne musíte priplácať.

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov