Získajte 8000 € na výstavbu domu! Štátny príspevok na rodinné domy s takmer nulovou spotrebou energie A0. Vyberte si z ponuky až 231 domov. viac info.

Novinky

Aké výhody ponúka rodinný dom v tvare L? Zisťovali sme za vás

Aké výhody ponúka rodinný dom v tvare L? Zisťovali sme za vás

31.03.2022

Obrázok

Výber projektu rodinného domu v tvare L má svoje výhody. Ak sa neviete rozhodnúť, či je pre vás tým pravým, možno vám príde vhod náš článok.

Dom v tvare L je opäť v móde

V súčasnosti sa opäť dostávajú do popredia projekty domov v tvare písmena, ktoré sú horúcou voľbou aj do mestských a prímestských obytných štvrtí. Domy usporiadané do tvaru L sú natoľko prispôsobivé, že ich môžete umiestniť na veľkých aj malých pozemkoch bez ohľadu na to, či ide o rovinatý terén, rohový alebo úzky, prípadne svahovitý pozemok.

Okrem svojej príťažlivosti a všestrannosti rieši pôdorys v tvare písmena L aj problémy so súkromím a hlukom v mestských štvrtiach, problémy s krajinotvorbou a výstavbou veľkých domov na svahovitom alebo úzkom pozemku.

Tip: Ako si vybrať vhodný pozemok na stavbu domu? Tipy + odporúčania

Tradičný i moderný štýl domu do tvaru L

Krása domu v tvare L spočíva najmä v tom, že staviteľom, dizajnérom i majiteľom domov umožňuje flexibilne pracovať s rôznymi architektonickými štýlmi. To znamená, že dom v tvare L môže v konečnom dôsledku vyzerať tak tradične alebo tak moderne, ako si len želáte. 

Dokonca existuje možnosť postaviť tiež dvoj- či viacpodlažný dom v tvare L. Všetko záleží len od vás, takže si môžete postaviť dom úplne odlišný od všetkého, čo ste doteraz videli.

Najprv zvážte tvar a veľkosť pozemku

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, aký pozemok budete na takýto dom potrebovať. Pokiaľ máte k dispozícii pozemok, ktorý má "ideálne" rozmery, teda je nielen dostatočne dlhý, ale aj primerane široký na pohodlné umiestnenie pomerne veľkého rodinného domu, môže byť dom v tvare L vhodnou voľbou. 

Pamätať však treba aj na všeobecne platné predpisy, týkajúce sa dodržania nevyhnutného odstupu od okolitých pozemkov. Okrem toho musíte vziať do úvahy aj dostatok priestoru na prípadné prístavby, prístupovú cestu, chodníky a záhradu.

Premyslite si, čo od rodinného domu očakávate

Okrem vizuálneho pôvabu rieši pôdorys v tvare písmena L aj niektoré problémy súvisiace s polohou pozemku i špecifickými potrebami rodiny. Umožňuje uspokojiť potrebu súkromia v preľudnených oblastiach, ako aj primeraný odstup od susedov bez toho, aby museli okolo svojich domov postaviť vysoký múr. Dá sa použiť na ohraničenie dvora tak, aby bola rodina skrytá pred pohľadmi z ulice.

Dom vytvára oddelené zóny pre spoločenské priestory a spálne, takže zaženie aj obavy o súkromie. Dispozičné riešenie v tvare L napomáha tlmeniu hluku pochádzajúceho z hlasnej hudby, dopravy a iných rušivých vplyvov.

V regiónoch so silnými vetrami ponúka konštrukcia domu v tvare písmena L ochranu tým, že poskytuje úkryt pred týmto prírodným živlom. Tento efekt ešte zvyšuje orientácia pravého uhla domu do smeru prevládajúceho vetra. 

Výhody domu v tvare L

  • Dom v tvare L ponúka maximálne využitie stavebného pozemku, ako aj zaujímavé dispozičné riešenie.
  • Neobmedzuje vás výber typu strechy, pretože sa vám hodí nielen valbová, ale tiež sedlová, pultová či plochá strecha na bungalov.
  • Nespornou výhodou je, že takýto typ rodinného domu ponúka dostatočne krytý priestor z obidvoch strán. Vďaka tomu zaručí pokojný oddych aj súkromie pred pohľadmi zvedavých susedov.

  • V tzv. skrytom priestore si môžete vytvoriť terasu, kde si budete užívať čas strávený mimo domu. Je ideálny na raňajšie či poobedné popíjanie kávy, rodinný obed, grilovanie s priateľmi, či osobný relax s knihou v ruke.
  • Uvažujete o vonkajšom bazéne, no nechcete, aby vás pri kúpaní vyrušovali susedia alebo okoloidúci? Dom v tvare L vyrieši aj tento problém.
  • Neobmedzené možnosti a dynamický dizajn domu v tvare písmena L umožňuje majiteľovi naplno využiť potenciál jeho rozvoja a prispôsobenia. Môžete napríklad personalizovať priestor, vykonať rozličné terénne úpravy a pridať ďalšie vybavenie, ako napríklad bazén, skalku alebo letnú kuchyňu.
  • Takto riešený pôdorys ponúka možnosť lepšieho oddelenia dennej od nočnej časti domu.
  • Široký otvorený interiér vytvára príjemný a svetlý priestor s atmosférou vzdušnosti.
  • Umožňuje dosiahnuť vyšší stupeň harmónie bývania, zútulňuje interiér a rozširuje pole kreatívnych možností pri zariaďovaní interiéru.
  • V dome v tvare L sa dá pohodlne umiestniť viacero spální bez toho, aby pritom vznikali zbytočne dlhé chodby. Okrem toho môže mať každá z izieb priamy prístup na terasu bez nutnosti prechádzania cez iné miestnosti.

Tip: Aká je ideálna orientácia domu + naučte sa, ako zvoliť správnu polohu miestností v dome

Vyberáme pre vás

Prečo projekt
od nás?

1
Jednotka
na trhu
29
Rokov na trhu
29
Ocenených projektov
1220
Ponúkaných domov
35000
Realizovaných projektov